Regija
TERRACIBALAE DONOSI EGZOTIKU

Planiraju zasaditi indijansku bananu na tisuću kvadrata
Objavljeno 25. ožujka, 2020.
Žele suradnju s Bubamarom, a ako sve bude prema planu, za 5 ili 8 godina širit će se na 2 ili 2,5 hektara
VINKOVCI

Vinkovačka tvrtka Terracibalae Nova j.d.o.o., koja je dostavila Bubamari, udruzi što okuplja osobe s invaliditetom, pismo namjere u kojemu nudi suradnju i zapošljavanje njezinih članova, o čemu smo već pisali, najavljuje da planira sadnju trajnog nasada egzotičnog voća, indijanske banane, gdje bi, osim na poslovima pomoćnog konobara i kuhara, također zaposlili "bubamarce". Indijanska je banana manje poznata u Hrvatskoj i rijetki su nasadi, a u Slavoniji ih uopće nema, pa će Terracibalae Nova biti pionir u uzgoju tog voća na istoku Hrvatske.

U stručnoj literaturi doznajemo da je indijanska banana, asimina triloba ili paw paw, kako Indijanci nazivaju ovo voće, što na njihovu jeziku znači "medvjeđa šapa", vrlo ukusna i kada plod prerežemo, u unutrašnjosti se nalazi meso bijelo-žute boje, meko i slatko. Sadrži puno vitamina, minerala, posebno kalcija i željeza, aminokiselina te ima visoku energetsku vrijednost. Listovi i grančice sadrže aktivnu tvar annonaceous acetogenins - asimicin antikancerogenih svojstava, koja se koristi za proizvodnju lijekova protiv raka (tzv. paw paw kapsule).

Tomislav Mustapić, direktor Terracibalae Nove, kaže kako su u pripremi za sadnju nasada indijanske banane, ali pandemija je omela planove o početku sadnje. Ipak, drži kako neće biti kasno ni sredinom svibnja posaditi sadnice, koje su spremne i čekaju u Zagrebu.

- Planiramo zasaditi tisuću četvornih metara indijanskom bananom na zemljištu na području Vinkovaca i u taj bismo projekt išli s djelatnicima iz Bubamare. Kada se uvjerimo da je ta suradnja dobra, idemo i na širenje za 5 ili 8 godina na 2 ili 2,5 hektara. To je intenzivna proizvodnja i zahtijeva dosta rada. Mi se inače bavimo otkupom tikvica butternut, kiwano, hokkaido i kabucha, surađujemo s tvrtkom Šulog d.o.o. iz Donje Bistre i zajedno izvozimo tikvice u Nizozemsku, Belgiju i druge zemlje Europske unije, a vlasnik Ivan Šulog, kao prvi u Hrvatskoj, uzgaja, uz drugo egzotično voće, i indijansku bananu. On me i nagovorio da krenemo s nasadom toga voća koje je još uvijek rijetko u nas. Uzgoj nije toliko kompliciran koliko je riječ o nepoznatoj voćki o kpojoj se jako malo zna - kaže Tomislav Mustapić dodajući kako se nada da će za 3 do 5 godina napraviti dobar posao i vjeruje da će suradnja s Bubamarom biti uspješna i na duge staze jer djelatnika će im trebati.

- Za jedan hektar pod indijanskom bananom treba dvoje do troje radnika koji su oko nasada zaposleni preko cijele godine. Treba kositi travu, redovito zalijevati, održavati nasad, svaki dan ima nekog posla. Uz to, u svibnju planiramo sadnju nekoliko vrsta tikvi u naše plastenike, i tu će za "bubamarce" biti posla - najavljuje nove planove Tomislav Mustapić.

Stručnjaci kažu kako se u Hrvatskoj majka priroda pobrinula da ima dovoljno prirodnih bogatstava i vode za uzgoj udomaćenih vrsta bilja, voća i povrća, a u posljednje vrijeme sve je češći uzgoj tropskog voća, za koji Hrvatska ima odlične preduvjete, a među njim je i indijanska banana. To je listopadno stablo, raste kao grm ili kao niže stablo, do 4 metara visine, krošnja je piramidalna, stablo uspravno. List je velik od 15 do 30 centimetara, viseći je, ima tamnozeleno lice i svjetlije naličje, a kada se protrlja među prstima, ima izražen miris.

Plod je nalik na male banane, promjera 5 - 15 cm, koje su u skupinama od 3 do 5 komada. Kožica ploda je u početku zelena i tvrda, a dozrijevanjem postaje žuta ili crvena, a meso je blijedožuto, kremasto, okusa sličog banani, sadrži tamnosmeđe sjemenke duge do tri centimetra u dva reda.
Miroslav Flego
Otporna je na minuse, mraz, tuču
Indijanska banana dozrijeva od rujna do listopada, voli bogato, plodno i vlažno tlo i otporna je na niske temperature, i do 30 stupnjeva ispod ništice. Otporna je i na mraz i tuču pa se spominje proljeće 2012. kada je mraz uništio gotovo sve voće, a indijanska banana nije pretrpjela nikakvu štetu. Ni tuča u kolovozu te godine nije joj naštetila jer su plodovi u toj fazi jako tvrdi i jednostavno odbijaju udarce leda.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike