Sport
MOO RAZMATRA MOGUĆNOSTI

Novo kupovanje vremena, odgoda se uzima u obzir
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Još jedan sastanak Izvršnog odbora samo je prolongirao ono što je većini jasno i neizbježno

Vezani članci

U JAPANU POLAKO POPUŠTAJU

Srpanjski termin nije više jedina opcija Olimpijskih igara

Jedino sportsko natjecanje koje nije otkazano ili prolongirano i dalje ostaju Olimpijske igre. Pritisak da se najveći sportski odgađaj ne održi u planiranom terminu (početak je 24. srpnja) sve je veći, a jasno je da na pritužbe ne mogu i ne smiju ostati imuni u Međunarodnom olimpijskom odboru. Stoga ne čudi novi izvanredni sastanak Izvršnog odbora MOO-a na kojem je zaključeno da će u sljedeća četiri tjedna biti donesena konačna odluka o sudbini Olimpijskih igara u Tokiju. Novina je da se među mogućim scenarijima prvi put spominje i odgoda, dok je utvrđeno kako otkazivanje Igara nikako ne dolazi u obzir.

- Scenariji se odnose na promjene postojećeg operativnog plana o provedbi Igara s početkom 24. srpnja 2020., što uključuje i moguću promjenu datuma održavanja. To je korak koji će nam omogućiti bolji uvid u promjene zdravstvenog stanja diljem svijeta i u Japanu, koje se vrlo brzo mijenjaju. To će biti osnova za najbolju odluku u interesu sportaša i svih ostalih koji su u to uključeni - stoji u priopćenju MOO-a u kojem se ističe kako su ovi zaključci potaknuti brzim promjenama u borbi s pandemijom koronavirusom.

Članovi IO-a svjesni su da u Japanu postoje važni pomaci u borbi sa širenjem bolesti COVID-19, što može osnažiti vjeru MOO-a da se uz pomoć japanskih domaćina i uz određena sigurnosna ograničenja mogu organizirati Igre, poštujući ustanovljene principe očuvanja zdravlja svih uključenih. S druge strane, MOO je svjestan dramatičnog povećanja broja oboljelih u drugim državama na raznim kontinentima, a to znači da se mora napraviti sljedeći korak u planiranju mogućih scenarija. Spomenuti su i neki od mnogih problema s kojima se olimpijski čelnici mogu susresti u slučaju odgode Igara za neki drugi datum, kao što su nedostupnost nekolicine važnih borilišta u novom terminu, više milijuna rezerviranih noćenja u hotelima koje je teško mijenjati te prilagodba kalendara natjecanja za 33 sporta.

Stoga će MOO u punoj suradnji i partnerstvu s Organizacijskim odborom, japanskim vlastima i čelnicima Tokija, započeti detaljnu raspravu kako bi se dovršila procjena naglih promjena globalnog zdravstvenog stanja i njegovog utjecaja na OI uključujući i scenarij odgode, a to bi trebalo potrajati sljedeća četiri tjedna.

Članovi IO-a naglasili su da otkazivanje ne bi dovelo do rješavanja bilo kojeg problema niti bi ikome pomoglo, te se ono i ne razmatra.

Nino Benčina/Hina
BACH POSLAO OTVORENO PISMO
Iako je prije samo nekoliko dana bio uvjeren u održavanje OI-ja, čelni čovjek MOO-a Thomas Bach svjestan je da je koronaviirus sada najvažniji protivnik svih ljudi, ne samo sportaša.

- Ljudski životi važniji su od bilo čega, uključujući i održavanje Igara. Naš je glavni princip zaštita zdravlja svih koji su uključeni i doprinos zaustavljanju širenja bolesti. Želim, a na tome svi radimo, da se ostvare sva nadanja brojnih sportaša, nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodnih federacija sa svih pet kontinenata: da će nas na kraju ovog mračnog tunela kroz koji svi zajedno prolazimo, a ne znamo koliko je dugačak, dočekati olimpijski plamen - naglasio je Bach.
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

U SUSJEDSTVU EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Europska medalja važna, ali još je važnija forma za Pariz

Najčitanije iz rubrike