Crna kronika
POKRENUTA ISTRAGA

Vlasnike stana i dimnjačara krive za smrt djevojčice
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Četrnaestogodišnjakinja je u stanu u Županji preminula od trovanja ugljikovim monoksidom

Vezani članci

TRAGEDIJA U ŽUPANJI

Djevojčica (14) pronađena mrtva u kupaonici stana

VUKOVAR - Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru pokrenulo je istragu protiv dvoje vlasnika stana u Županji u kojemu je 3. ožujka prošle godine smrtno stradala 14-godišnjakinja. Djevojčica je preminula nakon trovanja ugljikovim monoksidom u kupaonici. Istraga je proširena i na dimnjačara, za kojeg odvjetništvo tvrdi da nije obavio svoj posao, kao i na tvrtku za koju radi.Odvjetništvo sumnjiči par u dobi od 59 i 53 godine da je od travnja 2017. do 3. ožujka 2019., kao vlasnik stana, bio odgovoran za stanje i sigurnost plinske instalacije i bio dužan održavati plinski uređaj u takvom stanju da ne predstavlja opasnost za život i zdravlje ljudi, no to nije učinio.

Vlasnici stana su, unatoč tome što su po provjeri ispravnosti plinske instalacije koju su obavili djelatnici tvrtke distributera plina u ispitnom izvještaju od 11. travnja 2017. upozoreni na smanjenu sigurnost zbog utvrđenih nedostataka koje je potrebno hitno otkloniti, te svjesni da plinski uređaj ugrađen u kupaonici stana nije servisiran ni redovito održavan od prosinca 2012. godine, propustili obaviti redovito servisiranje od ovlaštenog servisera. Pristali su time ugroziti život i zdravlje najmoprimaca i korisnika stana.

Dvadesetosmogodišnjeg dimnjačara vukovarsko odvjetništvo sumnjiči da je 12. lipnja 2018., protivno Odluci o organizaciji i djelovanju dimnjačarske službe Grada Županje, propustio provjeriti dozračivanje u prostoru kupaonice iako je bio svjestan da je u njoj ugrađen plinski uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije u kojoj je, suprotno odredbama Tehničkog pravilnika o dimnjačarstvu, ugrađen odsisni ventilator. Dimnjačar je znao kako u slučaju istovremenog rada ventilatora i plinskog bojlera postoji opasnost povrata dimnih plinova, a vlasniku nije izdao upozorenje ni obavijestio opskrbljivača plinom kako bi prekinuo isporuku dok se objekt ne dovede u ispravno stanje.

- Navedeni plinski uređaj u takvom je stanju bio u upotrebi do 3. ožujka 2019. kad je u večernjim satima, upravo zbog nepravilne ventilacije i neispravnosti plinskog bojlera, došlo do stvaranja, za život opasne, koncentracije ugljikovog monoksida i smrti djeteta zbog trovanja - navodi Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.

Kobne večeri 14-godišnjakinja je otišla istuširati se, a kada se nije javljala, brat je pozvao majku koja je provalila vrata. Pronašla je svoje dijete mrtvo. U tom stanu živjeli su nešto više od dva mjeseca, a da nitko nije ni spomenuo da postoji problem s plinom.

Sandra Lacić
KONSTANTNA UPOZORENJA POLICIJE
Ugljikov monoksid naziva se još i tihi ubojica, jer riječ je o plinu bez boje, mirisa i okusa te može proći i dulje vrijeme dok osoba ne shvati da je otrovana. Žrtve ugljikova monoksida shvate da nešto nije u redu nakon što ih počne boljeti glava, osjete mučninu i slabost. U nekim slučajevima moguće su i nesvjestica, dezorijentiranost i smrt. Vatrogasci su objavili letak s upozorenjima za građane u kojemu navode da, ako mislite da ste izloženi trovanju ugljikovim monoksidom, odmah treba izići na zrak. Građani se upozoravaju da se plinska trošila kao što su plamenici ili protočni bojleri obvezno moraju servisirati od strane ovlaštenih stručnih servisera, jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike