Novosti
OSJEČKO-BARANJSKI ŽUPAN

Najvažnija će biti proizvodnja hrane
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije u subotu je najavio kako je odlučio uputiti dopis Ministarstvu poljoprivrede i tražiti da se poljoprivrednicima hitno isplate poticaji za nabavu repromaterijala za proljetnu sjetvu. Župan Ivan Anušić u nedjelju nam je pojasnio zašto očekuje pozitivan odgovor. "Zbog aktualne situacije zatražili smo od ministrice poljoprivrede da isplate sve poticaje sada, kako bi se moglo pristupiti kupnji repromaterijala i svih sredstava koje poljoprivrednici trebaju uzeti sada, a ne ostavljati ih dok ne bude kasno. Ne znamo koliko dugo će ovakva situacija potrajati, no bilo bi još gore da redovne stvari koje se moraju odraditi, poput sjetve i ostalih poljoprivrednih radova, ne budu odrađene zato što nisu isplaćeni poticaji. Isplatu smo zatražili i zbog kontinuiteta jer sada stvari postaju jasnije - proizvodnja hrane bit će najvažnija u ovakvim situacijama", kaže Anušić.


Lokalni proizvođači spremni su povećati proizvodnju, posebice povrća, župan je svjestan da on nema mehanizam osigurati plasman, ali to će uspješnije riješiti preko ministarstva, a i tu su u Županiji spremni dati podršku.
"No ova kriza jasno je pokazala što je bitno u Hrvatskoj - bez proizvodnje domaće hrane možemo se naći u situaciji da se nema što kupiti u trgovini. Stoga ćemo, iako smo u neprilici, raditi sve na tome da se neke stvari postave na svoje mjesto, a što do sada nije bilo tako", naglašava Anušić. D.Kuštro
OSIGURATI SERVIS I DIJELOVE
U jeku su poljoprivredni radovi, mehanizacija je na polju, što znači da će nužno doći i do kvarova, valjalo bi stoga osigurati servis i rezervne dijelove. Prema Nacionalnom stožeru je stoga iz Osijeka otišao apel da i u ovim vremenima budu dostupni servisi i tvrtke distributeri koji bi mogli poljoprivrednike opskrbiti potrebnim dijelovima. Naposljetku, župan, bez obzira na specifičnost posla u kojemu je najmanja ugroza za ljude i okoliš, i od poljoprivrednika očekuje poštovanje mjera suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.