Osijek
OGLASI ZA ORGANIZIRANO ČUVANJE DJECE

Nemojte nasjedati na neprovjerene objave!
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
Obrt s registriranom djelatnošću dadilje nemoguće je otvoriti preko noći te treba imati niz dozvola, objašnjavaju stručnjaci

Trenutačna epidemiološka situacija mnogima je donijela velike životne promjene, odgodila unaprijed isplanirane aktivnosti ili jednostavno unijela pomutnju u svakodnevno funkcioniranje. Iako su neki dobili mogućnost rada od kuće, još uvijek ima onih koji odlaze na posao, a u slučaju da su roditelji, moraju odgovorno zbrinuti dijete.

Lov u mutnom
Preporuke Stožera civilne zaštite nalažu da se djeca ne šalju u vrtiće i škole ako se mogu snaći na drugi način, iako su ustanove na raspolaganju za prihvat onih najmlađih. Upravo su tu činjenicu neki odlučili iskoristiti za zaradu, pa su se preko noći na frekventnim mjestima u gradu, poput autobusnih stajališta i trgovačkih centara, pojavili oglasi za čuvanje djece. Razgovarali smo s Ivkom Kaurinović, ravnateljicom osječkog Centra za socijalnu skrb, koja nam je objasnila što je sve potrebno za registriranje ove djelatnosti te je istaknula da je to proces koji traje.

"Dogovaranje čuvanja djece s nepoznatim osobama apsolutno je neprihvatljivo, osobito ako se uzme u obzir to da je za otvaranje obrta i registraciju djelatnosti ipak potrebno vrijeme. Nužna je dozvola za rad i utvrđivanje postojanja uvjeta za njegovo obavljanje, pa ne može netko odjednom reći da otvara obrt i već sutra započeti s poslovanjem. Činjenica da roditelji dogovaraju čuvanje djece s nekim tko ih je preko noći odlučio čuvati nikako nije dobra. Ne treba posebno naglašavati da je povjeravanje djeteta bliskoj osobi ili članu obitelji sasvim druga stvar iz više razloga, prije svega, jer nije riječ o organiziranom obliku čuvanja više mališana. Pojava različitih brojeva telefona na ulici s ponudama čuvanja djece zaista je strašna i smatram da ne treba pristajati i nasjedati na takve oglase. Takav način rada se, u ovim okolnostima, zaista čini kao "lov u mutnom" jer od Centra za socijalnu skrb nemaju dozvolu, a oni koji ju imaju, uglavnom su puni. Tu je riječ o registriranim dadiljama i pomoćnim dadiljama, uvedenima u našem Centru za koje smo baš nedavno slali podatke Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o broju djece na čuvanju u obrtima. Kod njih su kapaciteti popunjeni i mi točno znamo koliko djece netko smije primiti, a koliko ih trenutačno stvarno i prima. Roditelji bi, prije povjeravanja djeteta na skrb, trebali provjeriti ima li osoba potrebne dozvole i primjeren prostor za rad, jer su oni za njih odgovorni u svakom trenutku", istaknula je Kaurinović.

Sumnjive oglase prokomentirala je i Marija Štambuk Čabaj, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, koja se složila da je vjerojatno riječ o ljudima koji žele iskoristiti priliku u kojoj roditelji imaju problem sa zbrinjavanjem djece te je podsjetila da su im vrtići i dalje na raspolaganju.

Vrtići rade
“Naši centri otvoreni su za prihvat djece unutar radnog vremena, dakle od 6 do 17 sati, i svi oni roditelji koji su zaposleni i imaju radne obveze mogu slobodno dijete ostaviti u vrtiću. Ondje su odgojiteljice upućene da ih dodatno educiraju o važnosti održavanja zdravlja i higijene, te, ono što je vjerujem roditeljima najvažnije u ovom trenutku, djeca nisu smještena u jednu prostoriju, iako ih nema puno. Također, prostorije za njihov boravak često se provjetravaju, a djecu se trudi što više izvoditi van. Zbog toga još jednom ponavljam da ako netko ima potrebu, dovede dijete u vrtić, a ne da ga ostavlja kod nekoga tko je ostavio telefonski broj na autobusnoj stanici ili trgovačkom centru”, zaključila je Štambuk Čabaj.

Ema Nenadić
NUDE SKRB ZA DJECU UZ NEPRECIZNU LOKACIJU
Jedan od spomenutih oglasa, u kojemu je istaknuto kako osoba pruža usluge skrbi i animacije djece predškolske dobi u privatnom prostoru u najužem centru grada, ne precizirajući adresu, nazvala je i autorica ovog teksta. Nakon prijedloga da napravimo priču o tome kako je sve krenulo, ženska osoba s druge strane telefonske linije ljubazno je zahvalila i nakon kraće konzultacije s izvjesnim suradnicima odbila prijedlog, uz objašnjenje da situaciju nije potrebno dodatno napuhavati te da odbija odgovoriti u svrhu zaštite identiteta roditelja i djece, iako je prvotno naglašeno kako ih ne mislimo objavljivati.
Najčitanije iz rubrike