Zdravlje
KUĆNA PREVENCIJA NA TANJURU

Olakšajte alergiju prirodnim putem
Objavljeno 21. ožujka, 2020.

Patite li od neke vrste alergija, pa i alergijskog rinitisa, analizirajte svoju prehranu i otkrijte ne konzumirate li upravo ono što vam šteti.

Život i zdravlje svakog pojedinca, njegova radna energija, sposobnost i produktivnost ovisi o hrani. Najčešće bolesti našeg vremena nazivaju se bolestima izobilja, jer nastaju zbog loše prehrane bogate mastima, kalorijama, a siromašne voćem i povrćem. U skupini bolesti današnjice nalaze se i alergijske bolesti koje ne moraju nužno biti povezana s konzumiranjem određene hrane, ali i te kako imaju veze s pravilnom prehranom. Naše vrijeme donijelo je "tvorničku hranu", takozvana polugotova i gotova jela s podosta aditiva i konzervansa koji su veoma štetni za ljudski organizam. Tvornička, prerađena hrana koja bi se mjerila s prirodnom ne postoji.

U borbi protiv alergije može biti važnije ono što ne jedete nego ono što jedete. Razlog tome je intolerancija prema pojedinim namirnicama, koja je povezana s alergijama više nego što se obično misli.

Kod ljudi koji imaju alergiju na pelud, neke vrste svježeg voća i povrća, oraha i određeni začini mogu također izazvati alergijske reakcije, peckanje i svrab u ustima i otok grla. Alergični na pelud, osjete li bilo kakvu neugodu, trebali bi izbjegavati dinju, bananu, krastavac, sjemenke suncokreta, kamilicu i biljne suplemente koji sadrže echinaceaeu, a preporučuje se konzumirati ljute začine, npr. kajenski papar, đumbir, luk, češnjak... Bez pretjerivanja, ali što ljuće, to bolje, kažu stručnjaci, jer ljutina smanjuje sekreciju sluznice i dišne puteve čini prohodnima.

Skupini nutritivnih alergena pripadaju već spomenuti začini, iako vrlo rijetko izazivaju alergijske reakcije. Ipak, može se javiti alergija na anis, lovor, kim, kari, a također je moguća alergija i na konzervanse i boje, što se malo teže identificira. S obzirom na jednostavnu primjenu, brze rezultate i prihvatljivu razinu invazivnosti, kožni se testovi vrlo često rabe u dijagnostici alergijskih bolesti. Provokacijski testovi provode se zato da se u bolesnika izazove (provocira) blaži alergijski odgovor kao potvrda da boluje od dotične bolesti. U tim se testovima uzročni alergen primjenjuje izravno na sluznici nosa, bronha, očiju ili želudca. Na taj se način izazivaju simptomi alergijske hunjavice, konjunktivitisa i astme. Pozitivan rezultat najsigurniji je dokaz preosjetljivosti na određeni alergen. Sastojak koji se nalazi u brokuli i sličnom povrću poput kelja, kupusa, cvjetače, rotkvica i kelja pupčara sprječava upale dišnih puteva povezane s bolestima poput astme, alergijskog rinitisa i kronične obstruktivne bolesti pluća. Za to je zaslužan sastojak sulforafan koji potiče pojačanu proizvodnju antioksidantskih enzima u dišnim putovima.

Jasminka Knežević
Alergološka obrada
U dojenačkoj dobi opravdano je ponajprije testiranje na alergene hrane. Testiranje na inhalacijske alergene može se svesti na grinje iz kućne prašine, skupne alergene peluda te epitel i dlaku mačke. Alergološka obrada nužna je u djece s ponavljajućim prehladama, upalama uha, učestalim curenjem nosa, jutarnjim kašljem, piskanjem te probavnim i kožnim alergijskim smetnjama.
Možda ste propustili...

SJEDILAČKI NAČIN ŽIVOTA

Lakše se debljamo

NUTRICIONIZAM PREDNOSTI FERMENTACIJE

Blagodati kiselog kupusa iskoristite već ove zime

UNATOČ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI

Važno je ostati aktivan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA POKRETAČ I KOORDINATOR SPORTA I REKREACIJE

Rekreacija na otvorenom je procvjetala

2

STUDIJA PREVIŠE VJEŽBANJA NIJE ŠTETNO

Svaki je korak važan za poboljšanje zdravlja srca

3

KORONAVIRUS

Imunitet traje najmanjea pet mjeseci