Mozaik
DRUKČIJA BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

Doktorica za sreću i 32 tima šire pozitivne vijesti
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
Osim profesorice Anite Freimann, u projektu “Sreća je među nama” sudjeluje 200-tinjak studenata Ekonomskog fakulteta

Prije sedam godina UN je 20. ožujka proglasio Međunarodnim danom sreće, a njegovo obilježavanje u Osijeku održalo se prvi put prije dvije godine, i to promocijom knjige izv. prof. sc. Anite Freimann ‘‘Hrabrost na putu sreće‘‘.

Ova profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku doktorirala je upravo na ekonomiji sreće, pa ne čudi što je ovih dana, zajedno sa svojim studentima, osmislila i kampanju ‘‘Sreća je među nama‘‘, i to radi širenja pozitivnih vijesti, pomaganja potrebitima i svemu ostalom što se može napraviti u novonastaloj situaciji. Riječ je projektu u kojemu će sudjelovati više od 200 studenata Ekonomskog fakulteta u Osijeku okupljenih u 32 tima. Sve će se događati preko društvenih mreža jer, kako kaže ‘‘doktorica za sreću‘‘, to je provjereni način na koji se koronavirus ne širi, ali se mogu širiti dobre vibracije.

- Možda je ovih dana nezgodno govorit o sreći, ali osobno sam pokušala naći ono što je pozitivno u svakoj situaciji, pa tako i ovoj. Život nije ono što nam se događa, nego ono kako gledamo na ono što nam se događa. Stoga se svi i dalje trebamo strogo držati smjernica koje su nam propisane, ali svatko treba promisliti što može napraviti kako ne bi ostao u ‘zoni komfora‘. Situacija je takva da nas je sve stavila u izolaciju, ali svi možemo napraviti nešto za zajednicu na osobnom nivou, i to od toga da možete provoditi više vremena s obitelji, više raditi na sebi i napraviti sve one stvari koje su dugo čekale ispod stola. U ovom konkretnom projektu više je od 200 studenata u 32 tima, a trebao je provoditi projekte u zajednici (predavanja, radionice, socijalne eksperimente) usmjerene na povećanju kvalitete života u sklopu kolegija Makrosustav EU zbog rezultata istraživanja, koji su pokazali da je Hrvatska pri dnu ljestvice EU-a prema kvaliteti života. No zbog cijele situacije sada ćemo se fokusirati na digitalne mreže, širenje pozitivnih vijesti, pomaganje potrebitih te ćemo cijeli projekt osmisliti preko online-komunikacije. Stoga pozivam sve građane da podrže ovu kampanju, a mi ćemo biti na društvenim mrežama i u medijima, i to šaljući pozitivne poruke, organizirajući videoradnionice i sve što možemo napravit s pomoću digitalnih medija. Studenti su jako motivirani i želimo da svi vide da nije sve tako crno.

Stoga budite dio naše priče i povećajmo kvalitetu života, a rezultati će sigurno biti golemi - uvjerena je izv. prof. Freimann.

Nefreteta Z. Eberhard
Koji je ključ sreće običnog čovjeka?
Ključ sreće je zahvalnost i svojim životom mogu jamčiti da je to tako. Ono što zračiš, to i privlačiš. Onaj tko kaže da nema za što zahvaliti, neka proba zamisliti da će sutra izgubiti sve na čemu se danas nije zahvalio. To će mu dati pregršt ideja - od zahvale na zdravim očima, djetetu, ili toplom krevetu. Zahvalama tada nema kraja. Najveća je boljka današnjeg društva konzumerizam, stavlja naše zadovoljstvo na posljednje mjesto. A sreća se ne nalazi u materijalnim stvarima, one nas miču od zadovoljstva i zahvalnosti, poručuje prof. Freimann
Najčitanije iz rubrike