Učionica
KRUNA KNJIŽNIČNE KARIJERE

Obilježavanje 35 godina postojanja i rada knjižnice GRAFOS-a
Objavljeno 28. ožujka, 2020.

Knjižnica Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku započela je s radom 27. veljače 1985. godine kao središnja posudbena knjižnica Građevinskoga instituta Zagreb, Fakulteta građevinskih znanosti Sveučilišta u Osijeku. Tadašnja dekanica prof. emeritus Barbara Medanić otvorila je knjižnicu na maloj prigodnoj svečanosti u holu Građevinskoga školskog centra u Drinskoj ulici uz nazočnost direktora Gradske knjižnice dr. Pavla Blažeka te ostalih uzvanika, profesora i studenata. Bila je zaposlena samo jedna knjižničarka, Vesna Zobundžija (tada Radl), koja je knjižnicu ustrojila i vodila idućih 35 godina. Razvojni put knjižnice, kao i Fakulteta, pratile su brojne teškoće, u prvom redu vječiti nedostatak prostora i novca za knjige i opremu, ali i Domovinski rat nakon kojega je znatno osiromašen tek zaokružen fond obvezne literature.

Krajem 2000. godine knjižnica je preseljena na novu lokaciju u Donjem gradu i smještena u veći i ljepši prostor u prizemlju zgrade u Crkvenoj ulici. Međutim, s obzirom na fond od preko 8 000 svezaka knjiga i velik broj studenata (više od tisuću), knjižnica, a osobito čitaonica sa svega desetak radnih mjesta, postale su pretijesne i sve teže su zadovoljavale zahtjeve korisnika. Trebalo je ponovo proći punih petnaest godina da se dogode nove, ovoga puta zaista velike i kvalitetne promjene. U svibnju 2016. godine Fakultet je preselio u novu, modernu zgradu u sveučilišnom kampusu u kojoj djelatnici i studenti svih studijskih programa imaju izvrsne uvjete za visokoškolsko obrazovanje, daljnji razvoj i kvalitetnije obavljanje nastavnoga, znanstvenoistraživačkoga i stručnoga rada.

Knjižnica je smještena u prizemlju, opremljena je novim i suvremenim namještajem i ima čitaonicu s 40 radnih mjesta opremljenih za rad na računalima i priključcima za internet. Budući da su zidovi zapravo staklene stijene, okrenute prema istoku i sjeveru, knjižnica i čitaonica prepune su svjetla, ugodno klimatizirane, smještene izdvojeno od hodnika i učionica kako bi se omogućili mir i tišina. Riječ je o lijepom i ugodnom mjestu za rad i učenje.

U takvim je okolnostima Knjižnica dočekala svoj 35. rođendan, a kako bi ga se dostojno obilježilo, Knjižnični je odbor Fakulteta organizirao dva događaja: turnir u stolnom tenisu za studente i djelatnike Fakulteta te otvaranje novoga prostora za opuštanje u sklopu Knjižnice.

Program je počeo 27. veljače 2020. izvlačenjem parova za turnir u stolnom tenisu. Najzanimljiviji su, očekivano, bili međusobni okršaji studenata i profesora – ali, popuštanja nije bilo! Od 16 prijavljenih natjecatelja, najbolji je bio student Igor Androš koji je bez izgubljenoga seta osvojio prvo mjesto. U ženskoj konkurenciji nije, nažalost, bilo studentica, ali su žensku čast dostojno obranile četiri djelatnice Fakulteta. Prvo mjesto osvojila je knjižničarka Anđa Ćosić, na što smo osobito ponosni! Uslijedila je svečanost otvorenja Legere kluba, prostora za opuštena druženja i razonodu.

Smješten pored čitaonice, od koje je odvojen staklenom stijenom, taj prostor pripada Knjižnici, ali je bio neiskorišten jer je prolazan i otvoren prema glavnom holu. Dugo se stvarala ideja o svojevrsnom dnevnom boravku za studente i djelatnike, prostoru u kojem bi se neformalno mogli okupljati, družiti, pročitati dnevni tisak, časopis ili dobru knjigu. Pretražujući literaturu i mrežne izvore vidjeli smo da su takvi prostori na mnogim svjetskim sveučilištima potpuno normalna i uobičajena pojava, ponekad se nalaze u sklopu knjižnice, a nekada kao izdvojeni prostori za opuštanje i odmor, čitanje, meditaciju ili molitvu. U relax ili chillout zonama ponekad je moguće organizirati i izvannastavne aktivnosti, neformalna druženja studenata i profesora, različite društvene i športske igre.

Prostor pored čitaonice činio nam se idealnim za takve aktivnosti – odmor uz čitanje i razgovor u udobnim foteljama i počivaljkama, zabava u kutku s društvenim igrama ili organiziranje neformalnih razgovora i druženja studenata i profesora (npr. Znanost uz kavu, aktivnost koju organizira Udruga SGFOS). Dekan prof. dr. sc. Damir Varevac, uz nazočnost prof. dr. art. Roberta Raponje, prorektora za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju, svečano je otvorio Legere klub. Klub je dobio naziv prema latinskom glagolu lego, legere = čitati, čime se želi naglasiti da mu je osnovna namjena poticanje na čitanje i zbog čega je postavljena polica s 40-ak knjiga beletristike, nekoliko časopisa i dnevnim tiskom. Međutim, svjesno i s namjerom iskorištena je asocijativnost toga naziva s talijanskim pridjevom leggero (lagan, slab) i posuđenicom iz franc. ležerno, odnosno kako to mladi danas vole reći: opušteno!

Moderan i udoban namještaj pažljivo su birale članice Knjižničnoga odbora (Vesna Zobundžija, Zlata Dolaček-Alduk i Ivana Šandrk Nukić) uz pomoć arhitektica Sanje Lončar-Vicković i Dine Stober te ukrasile prostor detaljima i cvijećem kako bi stvorile ugođaj pravoga dnevnog boravka u kojem se obitelj i prijatelji okupljaju i druže.

Prve su reakcije više nego izvrsne, Klub je neprestano pun, uglavnom studenata koji igraju šah, jamb, Čovječe nauči se, slažu Rubikovu kocku ili se samo odmaraju na trosjedu i listaju novine.

Jedva čekamo pročitati komentare, prijedloge i primjedbe iz Knjige dojmova koju smo ponudili korisnicima, sa željom da dobijemo potvrdu ispravnosti i prihvaćenosti te ideje, a možda i prijedloge za poboljšanje i proširenje usluga – ne samo Legere kluba, nego i Knjižnice općenito.
Vesna ZOBUNDŽIJA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike