Učionica
RAČUNALNO JEZIKOSLOVLJE I ZLATNA FORMULA HRVATSKOGA JEZIKA (CLGF-2020)

Znanstveno-stručni skup u Osijeku
Objavljeno 28. ožujka, 2020.

Odjel za matematiku i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organiziraju interdisciplinaran znanstveno-stručni skup pod nazivom Računalno jezikoslovlje i Zlatna formula hrvatskoga jezika koji će se održavati 22. i 23. svibnja 2020. u Osijeku, i to na trima lokacijama: u Rektoratu, prostorijama Filozofskoga fakulteta i Odjela za matematiku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Cilj je Skupa okupiti dijalektologe, istraživače povijesti hrvatskoga jezika, metodičare i računalne stručnjake koji se bave istraživanjem međusobne povezanosti hrvatskih narječja na svim jezičnim razinama te kontrastivnim pristupom njihovu poučavanju u školama. Namjera je predstaviti Zlatnu formulu hrvatskoga jezika „ča-kaj-što“ preko sintaktičko-semantičkog mrežnoga okvira koji već postoji za hrvatski standardni jezik.

Skupom su obuhvaćena sljedeća tematska područja:



fonologija, morfologija i leksik triju hrvatskih narječja

povijest hrvatskoga jezika

dijalektološke teme u nastavi hrvatskoga jezika

korpusna leksikografija i leksikologija

poteškoće digitalizacije i mrežnoga održavanja korpusa i rječnika

računalno jezikoslovlje u jezičnoj integraciji hrvatskih narječja



Pozvani su predavači prof. dr. sc. Sanja Zubčić s Filozofskog fakulteta u Rijeci, s predavanjem Čakavština: od ruralnog fenomena do umjetne inteligencije, prof. dr. sc. Đuro Blažeka s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s predavanjem Prijedlog novih pravaca istraživanja leksika mjesnih govora kajkavskog narječja, te dr. sc. Željko Jozić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje s predavanjem Slavonski staroštokavski govori danas.

Zainteresirani sudionici na mrežnim stranicama Skupa (http://clgf-2020.m-brojevi.com) mogu prijaviti sažetak izlaganja, postera ili radionice.

Ondje se također mogu obavijestiti o ostalim pojedinostima u vezi sa Skupom.

Ivana KUZMANOVIĆ IVIČIĆ
Možda ste propustili...