Osijek
ČETVRTI DAN BEZ NOVOZARAŽENIH NA OSJEČKOM PODRUČJU

Anušić: Nedopustivo je da netko kupuje 15 kilograma mesa i hrpu kvasca, a za druge ne ostane ništa
Objavljeno 19. ožujka, 2020.

Već četvrti dan nema novopotvrđenih slučajeva infekcije korona virusom u  Osijeku,  potvrdio je u 11 sati na konferenciji za novinare Stožer civilne zaštite Osječko – baranjske županije. Naime, svih šest uzoraka jučer poslanih u Zagreb pokazalo se negativnima, pa je Osječko –baranjski župan Ivan Anušić zahvalio svim društveno odgovornim pojedincima, ali i službama koje uredno i kvalitetno rade  svoj posao.
Inače prema informacija iz policije tijekom protekla 24 sata policija je dobila 21 dojavu o kršenju samoizolacije, od kojih su se dvije pokazale točnima i to jedna na području Dalja i jedna u Osijeku. No, kako naglašava Ladislav Bece, načelnik  Policijske uprave osječko- baranjske u oba slučaja je riječ o osobama koje nemaju nikakve simptome već su se tek vratile iz država u kojima je visok broj oboljelih.

U Zavodu za javno zdravstvo započeli su s probnim testiranjima na svom uređaju.
 -  Od idućeg tjedna trebali bismo početi s pravim testiranjima osoba za koje se sumnja na infekciju. Radit će se tako da će se uzorci (bris iz nosa i grla nap.a.) uzimati u KBC-u Osijek, a potom će ih se obrađivati na Mikrobiologiji ZZJZ-a, objasnio je prof.dr.sc. Karlo Kožul.

U KBC-u Osijek također naglašavaju kako su dodatno pojačali kontrole na ulazima u bolnicu i  smanjili nepotrebno kretanje pacijenta i osoblja unutar samog KBC- a.

 – Pojačali smo i  kapacitet za potencijalno oboljele pacijente i samoizolaciju. Tako sada imamo preko 100 ležajeve za potencijalne pacijente,  a od danas naši pacijenti na Klinici za infektologiju imaju  i stručnu psiho podršku, jer oni moraju biti kod nas minimalno 14 dana na liječenju i procijenili smo kako im je takva pomoć potrebna, komentirao je doc.dr.sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC- Osijek.

No, zapravo je glavna poruka Stožera danas bila kako je upravo Stožer civilne zaštite Osječko – baranjske županije uputio prijedlog  prema Nacionalnom stožeru o ograničavanju kupnje  prehrambenih i sanitarnih namirnica.

-  Prema našem iskustvu s terena evidentno je da pojedinci abnormalno kupuju sanitarne i prehrambene namirnice i to bespotrebno, a tako uskraćuju pravo na normalnu opskrbu  drugima i šire paniku. Stoga smo odlučili  poslati dopis u kojem tražimo  da se odredi model i ograniči kupovina prehrambenih i sanitarnih namirnica po jednoj osobi. Nedopustivo je da netko kupuje 15 kilograma mesa, hrpe kvasca ili toalet papira i onda netko dođe u 10 sati u trgovinu i tamo više nema ničega. Svaka osoba će moći kupiti onoliko koliko joj treba za dan ili dva, a  ne da se kupuje za mjesec dana  unaprijed i ugrožava normalno funkcioniranje života svojih sugrađana. Znate i da su izdane zabrane rada za uslužne djelatnosti i ugostiteljske usluge i to na 30 dana i preporučujem svakome da ne pokušava prekršiti zabranu. Ova je situacija slična onoj iz 1990., a  opasnost je sada možda i veća i nitko nema pravo loviti u mutnom i raditi nešto mimo zabrana, upozorio je župan Anušić.

Načelnik županijskog stožera Goran Ivanović objasnio je kako je samim prenošenjem ovlasti na županijske i općinske stožere civilne zaštite ovim tijelima dana i ovlast da kontroliraju rad svih onih kojima je to zabranjeno i dojavljuju policiji i inspektoratu. N.Z.Eberhard

Možda ste propustili...

NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST - SVE ĆE SE STIĆI

Odgođeni redovni upisi u DV Osijek

NOVINE NA KUĆNOM PRAGU

Vjernost - uz kruh i Glas Slavonije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana