Kultura
HC ASSITEJ I HC UNIMA

Povedite svoje dijete u kazalište
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Svake godine 20. ožujka slavi se Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Hrvatski centar ASSITEJ i Hrvatski centar UNIMA zadnjih desetak godina zajedno obilježavaju Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva. Ove godine trebalo se slaviti u Rijeci u organizaciji Gradskog kazališta Rijeka i naravno HC ASSITEJ i HC UNIMA. U svim gradovima Hrvatske trebale su igrati predstave za djecu uz koje bi se čitale poruke Svjetskog ASSITEJ-a i Svjetske UNIMA-e, te poruke hrvatskih centara, no zbog nastale situacije, te poruke će biti objavljene na Facebook i web stranicama Kazališta te HC ASSITEJ i HC UNIMA.


ASSITEJ (Međunarodna organizacija kazališta za djecu i mlade/Association Internationale du Theatre de l‘ Enfance et la Jeunesse) je tvorac međunarodne mreže koja povezuje tisuće kazališta i samostalnih umjetnika iz gotovo 80 zemalja. Od Japana do Zimbabvea, od Australije do Francuske, od Rusije do Indije, Sjeverne i Južne Amerike i Srednjeg Istoka, ASSITEJ prepoznaje prava djece na obogaćivanje njihovih iskustava kroz umjetnosti. Izazivajući tvorce kazališta za djecu i mlade da teže najvišim kriterijima kazališnih postignuća, ASSITEJ je kulturno jedinstveni glas koji zagovara jednakost, mir, obrazovanje, kulturni i rasni sklad. Hrvatski centar ASSITEJ djeluje od 1996., a članstvo danas čini 28 kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj.


Za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, pod sloganom Povedite dijete u kazalište hrvatsku poruku je napisao Dario Harjaček, hrvatski redatelj, a međunarodnu japanski glumac, redatelji pisac Yoshi Oida koji živi i radi u Francuskoj.


UNIMA je najstarija kazališna organizacija na svijetu. Osnovana je 1929. S više od 90 nacionalnih centara širom svijeta i svojih 7.000 članova pridonosi razvoju i širenju umjetnosti lutkarstva. Hrvatski centar UNIMA osnovan je 1992.


Na 18. svjetskom kongresu Unime u Magdeburgu 2000. odlučeno je da se počne obilježavati dan lutkarstva, a međunarodno vijeće UNIMA-e na svom sastanku u Atlanti 2002. odlučilo je da se svjetskim danom lutkarstva proglasi 21. ožujka.


- Sada još govorimo da svjetski dan lutkarstva pada na prvi dan proljeća, a nadamo se da će doći dan kad će se u školi učiti da proljeće počinje na svjetski dan lutkarstva - rekao je svojedobno Zvonko Festini. Svjetski dan lutkarstva prvi je put u povijesti obilježen 2003., a središnja svjetska proslava održana je u New Delhiju.
Za Svjetski dan lutkarstva hrvatsku poruku napisala je naša poznata televizijska, kazališna i filmska glumica Zrinka Kolak- Fabijan, a tri međunarodne Manuel Antonio Moran, Zoa Meza i Ruben Dario Salazar. Slogan ovogodišnjeg obilježavanja je Zajedno za mir. N.Vek.
Možda ste propustili...

O ISKUSTVIMA I IZAZOVIMA VEZANIMA UZ KREATIVNU RIZNICU

Jasna Horvat: Kreativna sila ne miruje ni u jeku pandemijske ugroze

POBJEDNICI/FINALISTI ROVINJ PHOTODAYS

Akutno svjesni svrhe fotografije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana