Crna kronika
PRESUDA OCU MONSTRUMU

Bacio svoju djecu s balkona, dobio 30 godina zatvora
Objavljeno 18. ožujka, 2020.
Josip Rođak mora i na obvezno psihijarijsko liječenje zbog nezapamćenog zločina na Pagu
ZADAR

Josip Rođak (55) koji je pobacao preko balkona svoje četvero djece, osuđen je na 30 godina zatvora i obvezno psihijatrijsko liječenje. Proglašen je krivim zbog četiri pokušaja teškog ubojstva. Za svako dijete dobio je po osam godina zatvora, a kazna mu je objedinjena. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Zadru.

Otac monstrum 28. veljače prošle godine jedno za drugim bacio je djecu u dobi od tri do osam godina s balkona kuće u kojoj su živjeli na Pagu, s visine od pet metara. Nakon toga rekao je supruzi da je ubio djecu i otišao se sam prijaviti policiji. Djeca su, u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, srećom, preživjela taj suludi čin, i iako su bila teško ozlijeđena, sva su se oporavila. Troje od njih bilo je teško ozlijeđeno, a jedno i životno ugroženo.

Suđenje ovome pedesetpetogodišnjaku bilo je zatvoreno za javnost, no neslužbeno se moglo doznati da je nad njim provedeno više psihijatrijskih vještačenja i da je u trenutku kada se zločin dogodio bio bitno smanjeno ubrojiv. Jednu godinu zatvora dobio je i zbog ranije uvjetne osude.

Sudac Ivan Marković, obrazlažući presudu, naveo je kako je Rođak djelomice priznao počinjene kaznenog djela, da je nad njim provedeno opsežno psihijatrijsko vještačenje te da je bio bitno smanjeno ubrojiv jer mu se nagomilava tekućina u moždanoj ovojnici. Sud nije uspio utvrditi kojim redosljedom je bacao djecu preko balkona, no svako dijete koje je bacio moglo je preminuti. Samo pukom srećom djeca nisu umrla. Za određivanje kazne koju je 55-godišnjak dobio baš to je bilo i presudno, odnosno što su djeca preživjela, a on ima oštećenje mozga. Sud je naveo i da postoji daljnja opasnost od pogoršanja njegovog psihičkog stanja.

Predsjednik sudskog vijeća pobrojio je i ozljede koje su djeca zadobila, između ostaloga, ozljede trbuha, krvarenja iznad moždane ovojnice, prijelome očnih šupljina, lubanje, krvarenja... Smrt djece izbjegnuta je samo brzom liječničkom intervencijom.

Josip Rođak na Pag je došao desetak godina prije ovog gnusnog zločina iz virovitičkog prigradskog naselja Milanovac. Od 1999. godine počeo je sezonski raditi u kampu kao noćni čuvar. Kraće vrijeme radio je za drugu tvrtku, a od 2002. ponovno se vraća u kamp. Od 2009. za stalno se seli na Pag. Iz Kampa u kojem je radio tada su poručili da je Rođak korektno odrađivao svoj posao i nisu imali prigovora na njegov rad. Budući da je obitelj lošijeg financijskog statusa, vlasnici kampa u više navrata financijski su potpomagali Josipovu obitelj.

Njegova polusestra rekla nam je kako na virovitičkom području nije bio već 15-ak godina te da je bio problematičan, a problema sa zakonom imao je i ranije.

Sandra Lacić
8

godina zatvora dobio je zbog pokušaja ubojstva svakog djeteta, a kazna je objedinjena
STANODAVAC VIDIO KAKO BACA DIJETE
Bezuman čin pokušaja ubojstva četvero djece svojim je očima vidio Rođakov stanodavac Bernard Maričević. On je prvo čuo dječji plač, a nakon što je izišao iz prizemlja kuće ugledao je troje djece koja su bila oblivena krvlju. Tada je pogledao prema gore i ugledao Rođaka kako i četvrto dijete baca na beton. „Počeo sam dozivati majku, a ona je dotrčala dolje i vikala: “Ku**in sine!”. Nismo ih smjeli podignuti, samo da vidimo jesu svi živi, ja sam uzeo malog od dvije i pol godine, odnio ga kod sebe i pokrio ga dekom”, rekao je šokirani Maričević.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana