Osijek
OSJEČANKA IZRAĐUJE “MODNE MASKE”

Obrt Greta šnajderaj radi punom parom
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Dok je još pratila prve slučajeve oboljelih od koronavirusa u Kini i potom iz zabave napravila prvu, kako ju naziva, modnu masku, Osječanka Martina Kremsner, vlasnica obrta Greta šnajderaj, nije ni sanjala da će, nažalost, uskoro imati nezapamćeno puno posla Naime, otkako se povećala potražnja za zaštitnim maskama, a što je rezultiralo općom nestašicom, ova vrijedna krojačica sada je ustostručila posao i radi doslovno dan i noć!

- Prvu sam masku napravila od restlova šarenih materijala i dugo je to stajalo u radnji. Jedan je dan ušla gospođa i pitala me imam i slučajno maske, oduševila se onime što je vidjela i od tada posao ne jenjava. Do sada sam ih napravila više od stotinu, a trenutno šijem jednu veću narudžbu - ispričala nam je Martina Kremsner dodajući da nije vjerovala kolika će potražnja biti za maskama koje, ističe, u njezinu slučaju nisu medicinski proizvod, već ih prodaje kao modne maske.

Da bi bile što sličnije pravim medicinskim maskama, Martina je čak danima tijekom radnog vremena u radnji nosila na licu razne materijale kako bi utvrdila koji je najsličniji i odgovara za lice. I ne samo to, već je danima osmišljavala i modele s obzirom na to da je, kaže, shvatila kako maske koje se mogu zataknuti za uši nisu udobne. Stoga se odlučila za model koji se stavlja s jedne strane oko glave, a s druge oko vrata. Šarene se, kaže, peru na najviše 60 stupnjeva, a bijele se mogu iskuhavati.

- Osmislila sam i to da se može sa strane staviti sterilna gaza ili maramice. Moje su maske dvostruke, a koliko vidim, puno je jednoslojnih maski. Sudeći prema narudžbama, pogodila sam što je traženo - pojašnjava Kremsner čije su maske, uz obične bijele, i s raznim drugim motivima koji, smatra, malo podižu sivu svakodnevicu. Štoviše, Martinine su maske tražene i izvan Osijeka pa priznaje da se od šivaćeg stroja danima ne odvaja. Iako kao obrtnik može biti sretna što ima posla, ističe kako jedva čeka da sve ovo završi.

- Nadam se da će potražnja splasnuti i da ćemo se svi riješiti ovoga virusa! No drago mi je ako sam, u općoj nestašici zaštitnih maski, uspjela pomoći onima koji su u potrazi za ovim traženim predmetom - kaže Martina. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana