Novosti
HRVATSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE:

Kronični bolesnici mogu nastaviti s ibuprofenom
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je u srijedu kako trenutačno ne postoje razlozi da pacijenti koji uzimaju ibuprofen zbog eventualne zaraze koronavirusom prekinu svoje liječenje, što je posebno važno za pacijente s kroničnim bolestima.


To je, priopćili su iz HALMED-a, posebice važno za bolesnike koji primjenjuju ibuprofen ili druge nesteroidne protuupalne lijekove u liječenju kroničnih bolesti. Dodaju da je Europska agencija za lijekove (EMA) upoznata s informacijama koje su se pojavile u dijelu javnosti, a koje propituju može li primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova, poput ibuprofena, pogoršati razvoj koronavirusa, no trenutačno ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu ibuprofena i pogoršanje koronavirusa.


Navode i kako EMA pomno prati daljnji razvoj epidemiološke situacije te će u procjenu uključiti sve nove podatke o ovom pitanju.


Iz HALMED-a poručuju da se pacijenti koji imaju pitanja u vezi s primjenom lijeka trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku. Ističu kako je ibuprofen odobren kao lijek za liječenje boli u većini država članica EU-a te kao lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretik) u nekim državama. Također se koristi za liječenje artritisa i reumatskih stanja.


Prilikom započinjanja liječenja za povišenu tjelesnu temperaturu ili bol povezanu s koronavirusom, dodaju, pacijenti i zdravstveni djelatnici trebaju razmotriti sve dostupne terapijske opcije, uključujući paracetamol i nesteroidne protuupalne lijekove.


U informacijama o lijeku navedeni su podaci o djelotvornosti primjene određenog lijeka i mogućim nuspojavama, a koji se trebaju uzeti u obzir zajedno s nacionalnim smjernicama za liječenje koje većinom preporučuju paracetamol kao prvu terapijsku opciju kod boli ili povišene tjelesne temperature.


U skladu s nacionalnim smjernicama za liječenje, pacijenti i zdravstveni djelatnici mogu nastaviti s primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova poput ibuprofena, u skladu s podacima navedenima u informacijama o lijeku.
U međuvremenu Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pojasnio je u srijedu da prema izmijenjenom Pravilniku neće svim zaposlenim osiguranicima oboljelima od koronavirusa biti priznata profesionalna bolest, odnosno pravo na isplatu pune naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. Izmjenama Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti, koje je donijelo Upravno vijeće HZZO-a, predviđena je mogućnost ostvarivanja prava na temelju priznate profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti. Priznavanje profesionalne bolesti u nadležnosti je Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja svaki pojedini slučaj vještači u skladu s pravilima struke ovisno o medicinskoj dokumentaciji i profesionalnoj ekspoziciji, izvijestio je HZZO.H
Pacijenti mogu nastaviti s primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova
Možda ste propustili...

STOŽER VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

U VPŽ i dalje nema novih oboljelih

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA I DALJE BEZ ZARAŽENIH

Na cesti otkrili devet kršenja samoizolacije