Novosti
SVAKI POJEDINAC MOŽE POMOĆI

Ključno je izbjegavanje društvenih kontakata
Objavljeno 18. ožujka, 2020.
Faktor zaraznosti treba smanjiti, to se može postići samo disciplinom građana i razvijanjem svijesti da smo svi odgovorni

Epidemija će se zaustaviti onog trenutka kada svaki zaraženi zarazi manje od jedne osobe. Iako zvuči nelogično, jer kako netko može zaraziti pola osobe, ta rečenica ukratko objašnjava kako se zaustavlja svaka epidemija. Kako je moguće zaraziti manje od jedne osobe? Vrlo lako, epidemiolozi ne barataju osobama, nego brojevima, postotcima, prosjecima...


Naime, kako navode stručne analize koje smo proučili, ako deset zaraženih osoba zarazu proširi na idućih devet osoba, znači da je epidemija u padu, sve dok je faktor zaraznosti manji od 1,0, epidemija se zaustavlja. U trenutku kada je faktor zaraznosti veći od jedan, čak i minimalno, poput 1,0000001 - epidemija je u progresiji.

Visoki indeksi

Faktor zaraznosti sastoji se od tri parametra: broja dana tijekom kojih je jedna osoba zarazna, prosječnog broja kontakata koje ima s drugim ljudima svaki dan i, treće, vjerojatnosti da će kontaktom između zdrave i zaražene osobe doći do zaraze virusom.


Kada se pomnože sve tri vrijednosti, dobije se faktor zaraznosti. Ako je faktor zaraznosti 2, znači da će svaka zaražena osoba zaraziti dvije osobe, te će dvije osobe (svaka) zaraziti još dvije i tako dalje... U deset etapa bit će zaražene 1024 osobe, a već u idućem kontaktu 2048 ljudi... Dolazi do lančane reakcije i broj zaraženih se eksponencijalno povećava progresijom i brzinom koja je sve veća i brža.


Loša vijest je da je faktor zaraznosti u slučaju COVID-19 vjerojatno između 2 i 4. Neke procjene epidemiologa govore da je 2,5, ali ta vrijednost nije svojstvo bolesti, nego ovsi o spomenutim parametrima zaraznosti - što znači da ovisi samo i jedino o našem ponašanju! Ovisi o tome koliko imamo dnevnih kontakata i koliko pazimo da nekoga ne zarazimo.
Recept - jednostavan

Dakle, kako zaustaviti pandemiju?! Odmah smanjiti faktor zaraze, odnosno parametre zaraznosti. Zamislimo li da faktor zaraznosti virusa COVID-19 iznosi 2,5 i ako taj broj uspijemo podijeliti sa 4 (2,5/4 = 0,625), dobijemo faktor zaraznosti koji je uvelike niži od 1 i garantira vrlo brzo gašenje epidemije.


Za to je dovoljno napraviti samo jedno - prepoloviti broj dnevnih kontakata i time prepoloviti vjerojatnost prijenosa zaraze!


Epidiomiolozi tvrde da se mjerama socijalnog distanciranja epidemija može zaustaviti. Manje kontakata, držati se na većoj udaljenosti, bolja higijena, otkazivanje nepotrebnih okupljanja i sastanaka, zatvaranje škola, kavana, restorana i kina, rad iz kuće, videokonferencije, samoizolacije - sve to garantira brzo "rušenje" faktora zaraznosti ispod 1.
Naputci koji dolaze iz Vlade RH upravo su na tom tragu. Premijer Andrej Plenković u utorak je naveo kako je u Hrvatskoj dinamika broja zaraženih još uvijek umjerena i pod kontrolom. Prema posljednjim podatcima, u Hrvatskoj je zaraženo 65 osoba, što znači da je taj rast sporiji nego u drugim zemljama. "Španjolska je prije samo 17 dana imala 58 zaraženih, a danas ih ima 11 tisuća", upozorio je.


Vuk Tešija
Ograničenja i privremene obustave
Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da će se mjerama koje će donositi Nacionalni stožer civilne zaštite smanjiti mogućnosti društvenih kontakata, koje su temelj širenja zaraze koronavirusom. Plenković je u uvodnom dijelu sjednice Vlade najavio kako će Nacionalni stožer civilne zaštite idućih dana donositi mjere o privremenom ograničenju rada trgovina – vjerojatno trgovačkih centara, privremenoj obustavi rada ugostiteljskih objekata, privremenoj obustavi rada kinodvorana, kazališta, knjižnica i čitaonica te privremenoj obustavi rada niza uslužnih djelatnosti.
Možda ste propustili...