Osijek
KBC OSIJEK POOŠTRIO MJERE

Od jučer se obavljaju samo hitne operacije
Objavljeno 18. ožujka, 2020.
Ravnatelj Zubčić kaže kako onkološke pacijente koji trebaju kemoterapiju ili zračenje u bolnicu poziva Zavod za onkologiju

Klinički bolnički centar Osijek kontinuirano prati preporuke Ministarstva zdravstva, koje je u utorak pokrenulo III. fazu borbe protiv epidemije. Tako se u osječkoj bolnici do daljnjega odgađaju svi kontrolni pregledi, prvi pregledi koji nisu hitni te sav elektivni operacijski program.

- Od utorka se obavljaju samo hitni operacijski zahvati, odnosno oni koji su u ovom trenutku prioritetni i nisu odgodivi. Također, zbrinjavamo i sve pacijente s malignim bolestima, što znači da se kemoterapije i zračenja kod onkoloških bolesnika provode bez ikakvoga zastoja i bez ikakve odgode - naglašava doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj osječkog Kliničkog bolničkog centra.

Prema njegovim riječima, bolnica organizira dolaske onkoloških pacijenata na kemoterapije i na zračenja u bolnicu. Zavod za onkologiju, kaže ravnatelj, osmislio je svoju unutarnju organizaciju rada, odnosno nešto drukčiji način nego do sada. U cilju sprječavanja gužvi u ambulantama pacijenti će, kaže ravnatelj Zubčić, biti pozivani u određeno vrijeme.

Da se javnost itekako želi dobro informirati i poštovati sve odluke osječkog KBC-a pokazuju i brojni upiti građana koji su upućeni redakciji našega lista. Jedan od njih odnosi se i na porođaje u rodilištu KBC-a Osijek, odnosno na moguću zabranu prisutnosti očeva na porođaju.

Kako doznajemo na Klinici za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek, i ondje je drukčiji režim rada nego do sada. Kako pojašnjava predstojnica Klinike, doc. dr. sc. Andrijana Müller, u konzultaciji s Povjerenstvom za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija pri KBC-u Osijek, odlučeno je da do daljnjeg očevi ne mogu nazočiti porođajima. Inače, kad je otpust u pitanju, predstojnica Müller kaže kako ležeće pacijentice otpuštaju kući ako je laboratorijski nalaz, odnosno klinička slika u redu.

- Ako procijenimo da bi uz određene preporuke pacijentice mogle biti kod kuće, otpuštamo ih. Također, nastojimo reducirati čekanja kako bi pacijentice što manje vremena provodile ispred ambulanti. Nastojimo ih što ranije trijažirati - pojašnjava predstojnica, naglašavajući kako je poseban režim i u preventivi. Kod slučajeva kod kojih postoji sumnja koja nije dokazana, osoblje će te trudnice izolirati u ambulantu sve dok ne prođe cjelokupna trijaža. Nadalje se, pojašnjava naša sugovornica, radi prema razvoju situacije i s tim u skladu će se poduzimati daljnje mjere. Naime, prema već dobivenim naputcima, kod sumnje na koronavirus s Ginekologije najprije se telefonski konzultiraju s dežurnim infektologom.

- Kad naši liječnici uzmu anamnezu pacijentice i vide kliničku sliku, onda bi trebali dati daljnje naputke - kaže Müller, ističući da se, dakako, svi porođaji obavljaju uobičajeno. Inače, broj je porođaja uobičajen.

Marija Mihelić
BUDUĆI OČEVI, BUDITE STRPLJIVI!
U cilju što kvalitetnijeg suzbijanja širenja koronavirusa, ovih je dana Povjerenstvo za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija odlučilo da se prisutnost očeva na porođaju do daljnjega obustavi. Izv. prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević ističe kako je ta mjera itekako nužna da bi se spriječila potencijalna zaraza na Klinici.

- To je u ovom trenutku potpuno opravdano. Molim buduće očeve za strpljenje i razumijevanje uz napomenu da će itekako biti od pomoći svojim suprugama kad ih se nakon poroda otpusti kućama - kaže dr. Drenjančević.
doc. dr. sc. Željko Zubčić

ravnatelj KBC-a Osijek

U bolnici neprestano pratimo sve naputke i preporuke Ministarstva zdravstva, pa su tako ovih dana poduzete mjere u skladu s trećom fazom borbe protiv epidemije koronavirusa.
Možda ste propustili...

BOŠKO ANIČIĆ I JOSIP BEGOVIĆ - VOZAČI GPP-A U IZVANREDNOM PRIJEVOZU

Svi s dozvolama su korektni, a penzići se pokušavaju švercati

PROLJETNIM BUĐENJEM PRIRODE POJAČAN ANGAŽMAN UNIKOMOVACA

Započela proljetna kosidba trave

FUNKCIONIRANJE JAVNOG GRADSKOG PRIJEVOZA U UVJETIMA OBUSTAVE

U autobuse GPP-a samo uz propusnicu poslodavca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

U Osijeku od koronavirusa preminule četiri osobe

2

STOŽER OSJEČKO BARANJSKE ŽUPANIJE

U Osijeku umrla i peta zaražena osoba, novih troje oboljelih

3

RETFALAČKI CVJEĆARI UNOSE BOJE U CRNO-BIJELU SVAKODNEVICU

Obitelj Kolarić dostavlja i
optimizam: Zasadi cvijet,
spasi svijet i ostani doma!