Ekonomija
FINANCIJSKI PAKET

Europska investicijska banka ubrzano mobilizira do 40 milijardi eura za borbu protiv utjecaja epidemije koronavirusa
Objavljeno 17. ožujka, 2020.
Odmah ćemo se usredotočiti na pomoć malim i srednjim poduzećima. Oni posebice trebaju pomoć, i to brzo, kazao je Hoyer

Europska investicijska banka (EIB) ubrzano mobilizira 40 milijardi eura za borbu protiv krize izazvane koronavirusom te poziva EU članice na formiranje dodatnih garancija za mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća za financijsku podršku od EIB Grupe i nacionalnih razvojnih banaka.Ubrzano širenje virusa pritišće javno zdravstvo i ekonomiju, pa je EIB Grupa predložila mjere koje bi trebale biti poduzete u suradnji s Europskom komisijom i nacionalnim partnerima kao podrška europskim kompanijama, zdravstvenom sektoru za podizanje izvanredne infrastrukture i razvoj cjepiva i lijekova te općenito za pomoć gospodarstvu, stoji u priopćenju EIB-a, kreditne institucije EU-a u izravnom vlasništvu država članica. Predsjednik EIB-a Werner Hoyer ističe da pandemija koronavirusa ima poražavajući ekonomski utjecaj, koji se već pokazuje. "Treba nam snažan europski odgovor, i to odmah", poručuje Hoyer, ističući da će EIB pomoći u ovoj krizi kao i u svim tegobnim trenucima u kojima se Europa dosad našla.
"Odmah ćemo se usredotočiti na pomoć malim o srednjim poduzećima. Oni posebice trebaju pomoć, i to brzo. U partnerstvu s državama članicama, Europskom komisijom i drugim financijskim partnerima, uključujući većinu nacionalnih razvojnih banaka, želimo razviti značajan financijski paket koji odmah može zaživjeti", kaže Hoyer. EIB Grupa je tako predložila plan za mobilizaciju do 40 milijardi eura, za mostne kredite i ostale mjere za ublažavanje nelikvidnosti i nedostatka obrtnog kapitala za mala i srednja poduzeća. Predloženi financijski paket temelji se na namjenskim jamstvenim programima bankama na temelju postojećih programa s brzom primjenom uz mobilizaciju do 20 milijardi eura, zatim na linijama za poticanje likvidnosti banaka kako bi se osigurala dodatna potpora za obrtna sredstva za mala i srednje kapitalizirana poduzeća u iznosu od 10 milijardi eura, te namjenskim programima kupnje vrijednosnih papira osiguranih imovinom kako bi se bankama omogućio prijenos rizika na portfelj kredita za mala i srednja poduzeća, čime bi se mobiliziralo dodatnih 10 milijardi eura potpore.
Sve ove mjere mogu biti brzo implementirane kako bi se ublažio manjak likvidnosti, a bit će provedene u partnerstvu s nacionalnim razvojnim bankama gdje god je to moguće, kažu iz EIB Grupe, koja uključuje i Europski investicijski fond (EIF) specijaliziran za podršku malim i srednjim poduzećima. Dodatno, Hoyer je pozvao države članice da uspostave značajni dodatni jamstveni program za EIB i nacionalne razvojne banke kako bi osigurale da ostane otvoren pristup financijama za mala i srednje kapitalizirana poduzeća. To jamstvo trebalo bi biti paneuropsko. "To bi pridonijelo povjerenju građana u ovo vrijeme nesigurnosti", kaže Hoyer. Iako članice same moraju pribaviti jamstvena sredstva, Hoyer predlaže povlačenje novca za tu svrhu iz Europskog mehanizma za financijsku stabilnost (EFSM) ili da članice zajednički formiraju privremeni novi fond. Hina/Z.R.

Banka je dodatno podržala 36 medicinsko-tehnoloških tvrtki
EIB Grupa ističe i da će koristiti postojeće financijske instrumente koje dijeli s Europskom komisijom, prvenstveno InnovFin, fond za financiranje zaraznih bolesti (IDFF), kako bi financirala projekte koji djeluju na zaustavljanju širenja, pronalaženju lijeka i razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Hoyer ističe da su već u kontaktu s tvrtkama i organizacijama koje traže novac za istraživanje razvoja cjepiva i lijekova za virus Covid-19. EIB je putem IDFF-a dosad podržao 12 tvrtki, uz ukupnu vrijednost zajmova od 241 milijun eura, za razvoj lijekova i cjepiva. Banka je dodatno podržala 36 biotehnoloških i medicinsko-tehnoloških tvrtki, stavljajući im na raspolaganje milijardu eura, stoji u objavi EIB-a.
Možda ste propustili...

DOMAĆE TRŽIŠTE PREPLAVLJENO UVOZNIM MESOM

Na domaćim farmama čak 18.000 grla nema kupca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA VRIJEME PANDEMIJE

Osnovano je upola manje novih poduzeća nego lani

2

ČEKA VAS DINAMIČAN POSAO I PRILIKA ZA ODLIČNU ZARADU

"Dobar zastupnik za osiguranje mora biti uporan, a napredovati se može jako brzo"

3

JEDNA SMO OD NAJPOŽELJNIJIH DESTINACIJA

Nijemci na Googleu za odmor najviše pretražuju Hrvatsku