Ekonomija
PLINSKO TRŽIŠTE

HEP Plin je kupio dvije tvrtke iz sustava PPD-a i preuzeo opskrbu u Vukovarsko-srijemskoj županiji
Objavljeno 18. ožujka, 2020.

Iz HEP Plina su izvijestili kako su s tvrtkom Energia naturalis iz Vukovara sklopili ugovore o kupoprodaji poslovnih udjela u tvrtkama PPD - Distribucija plina i PPD - Opskrba kućanstva, ukupne vrijednosti 76,5 milijuna kuna. HEP Plin na taj je način stekao vlasništvo nad 702 kilometara plinske distribucijske mreže u Vukovarsko-srijemskoj županiji te preuzeo opskrbu novih 10.800 kupaca.


Ovim je akvizicijama HEP Plin potvrdio položaj jednog od vodećeg distributera i opskrbljivača plinom. S današnjim akvizicijama opskrbljivat će ukupno 93.000 kupaca te će upravljati s 3880 kilometara plinske distribucijske mreže na području četiriju susjednih županija u istočnoj Hrvatskoj - Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj. Preuzimanje ovih dviju tvrtki nastavak je realizacije strategije HEP grupe, koja je usmjerena daljnjem razvoju plinskog poslovanja te aktivnom sudjelovanju u procesu okrupnjavanja na domaćem plinskom tržištu.


- Kao jedan od najvažnijih subjekata na tržištu plina, a na temelju iskustva i polustoljetne tradicije plinskog poslovanja u ovom dijelu Hrvatske, građanima i tvrtkama u Vukovarskoj-srijemskoj županiji možemo jamčiti nastavak sigurne i stabilne usluge opskrbe plinom - izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede. Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave Energia naturalis grupe, svjestan je kako je okrupnjavanje lokalnih distributera prirodnoga plina nužnost u cijeloj Hrvatskoj zbog osiguravanja bolje tržišne pozicije, optimiziranja troškova održavanja distribucijske mreže i sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.


HEP nastavlja s aktivnostima na preuzimanju plinske mreže u vlasništvu jedinica lokalne samouprave te akvizicijama drugih tvrtki ove branše. Tako je 2018. godine preuzeta distribucijska mreža Općine Feričanci, a 2019. tvrtka za distribuciju i opskrbu plinom Plin Vtc iz Virovitice. D.Kuštro