Novosti
KORONAVIRUS: JOŠ RIGOROZNIJE MJERE

U Osijeku je sedam slučajeva zaraze, ne izlazite ako ne morate
Objavljeno 16. ožujka, 2020.
U Osječkoj županiji osigurane četiri dodatne ordinacije namijenjene isključivo pregledu bolesnika pod sumnjom na zarazu

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović pozvao je u nedjelju građane da ne izlaze van ako ne moraju, a najavio je i uvođenje rigoroznijih mjera za zaštitu od koronavirusa nakon najnovijeg podatka o ukupno 49 zaraženih osoba i gotovo 8000 onih koji su u samoizolaciji.


Mjere će se donositi od ponedjeljka, uključuju i cijeli paket ekonomskih mjera, ali i paket mjera koje se tiču socijalnog života, rekao je ministar Davor Božinović. "Život će nam se mijenjati, sve u cilju zaštite pučanstva i bližnjih. Moramo preuzeti odgovornost za sebe i druge", kazao je, ne odbacujući mogućnost zatvaranja granica.

Treća faza obrane

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da Hrvatska ulazi u treću fazu obrane od koronavirusa nakon što je među 49 evidentiranih slučajeva zaraze utvrđeno dvoje liječnika iz KB-a Dubrava. "To znači aktivaciju zdravstvenog sustava, odnosno primarnih intenzivističko-respiratornih centara, sekundarnih centara za liječenje srednje teško bolesnih i tercijarnih centara koje za svaki slučaj imamo u pričuvi", objasnio je Beroš i dodao da je važno što je Hrvatska dugo odolijevala takvom scenariju.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da će Vlada najvjerojatnije u utorak izići s novih 13 zakonskih prijedloga za mjere borbe protiv koronavirusa te dodao da će, u slučaju većih potreba koje ne bi mogla apsorbirati Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", respiratorni centar u Zagrebu biti KB Dubrava. Radimo na svim mogućim rezervama za eventualne scenarije koji mogu biti pred nama, kazao je Plenković.


U noći na nedjelju infektolozi KBC-a Osijek čekali su rezultate testiranja na koronavirus za 14 sumnjivih osoba, a nalazi iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" pokazali su kako je pet pacijenata pozitivno, dok je nalaz za preostalih devet bio negativan. Time se broj ukupno zaraženih osoba u KBC-u Osijek popeo na sedam, a preostalih devet pacijenta pušteno je kući i bit će pod nadzorom epidemiologa. Tijekom nedjelje u Zagreb je na testiranje poslano pet novih uzoraka, a rezultati će biti poznati u ponedjeljak ujutro. Prema riječima predstojnice Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a, prof. prim. dr. sc. Ljiljane Perić svih pet novopotvrđenih pacijenta članovi su uskog kruga obitelji zaraženog bračnog para iz Ernestinova, te svi pokazuju tek blagu sliku bolesti. U županijskom Stožeru civilne zaštite napominju kako je na području Osječko baranjske županije obavljeno 300 izvida, što znači da se ukupno toliki broj građana obratio epidemiolozima sa sumnjom na mogućnost zaraze virusom COVID-19, a od tog broja njih 60 poslano je u samoizolaciju. Iz KBC-a su ponovno uputili apel na sve koji sumnjaju u moguću inficiranost da ne dolaze samoinicijativno u bolnicu, nego da se obrate epidemiolozima, a kako tvrdi prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, predsjednik Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija KBC-a Osijek, sugrađani su za sada vrlo disciplinirani i poštuju ove upute.


Županijski stožer civilne zaštite u ponedjeljak prijepodne iznova će održati sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Osječko-baranjske županije i to kako bi se razmotrilo rješenje za situacije u kojima oba roditelja rade, a djecu ne mogu ostaviti u vrtiću. Ono što se od županije tražilo s nacionalne razine je i osiguranje karantene za sve vozače kamiona i autobusa, koji prolaze kroz ovo područje ili dovoze robu, a dolaze iz zemalja u kojima vlada epidemija. Za njih je osigurana karantena u kojoj se mogu odmoriti, a pri tome ne doći u kontakt s domaćim stanovništvom. Ovakva karantena mora postojati u svakoj od županija. Iz službe 112 također su poručili svima koji sumnjaju na mogućnost zaraze koronavirusom, a zbog nekog razloga ne mogu dobiti epidemiološku službu, da se obrate za pomoć preko ovog broja.
Disciplina

Župan Ivan Anušić još jednom je javnost pozvao da se ne prepušta panici i prati upute struke. "Stvari se mijenjaju i stalno dobivamo nova saznanja, ali treba biti svjestan da će i ova situacija s koronavirusom proći i život će se vrlo brzo vratiti u normalu. Stoga budimo disciplinirani", poručio je Anušić.


Prema uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a u skladu s osiguravanjem potrebnih dodatnih lokacija za pregled osoba pod sumnjom na zaraženost koronavirusom na području Osječko-baranjske županije osigurane su četiri dodatne ordinacije namijenjene isključivo za pregled bolesnika pod sumnjom na zarazu koronavirusom. U Osijeku se takva ordinacija nalazi u Domu zdravlja Osijek (Park kralja Petra Krešimira IV. broj 6). Ambulanti se pristupa s istočne dvorišne strane, a raditi je počela u nedjelju te će građanima biti dostupna 24 sata. Prije dolaska potrebno se najaviti na broj 091/1565-745.


Od ponedjeljka, 16. ožujka, počet će raditi i ambulante u Đakovu na adresi Petra Preradovića 2, u zgradi bivšeg rodilišta Doma zdravlja (poseban ulaz). Ambulanta raditi počinje u 8 sati. Prije dolaska najaviti se treba na broj 099/244-6906.


U Belom Manastiru ambulanta je na adresi Školska 5, sjeverni ulaz u zgradu Doma zdravlja. Od ponedjeljka od 7 do 20 sati pacijenti se mogu javiti na telefonski broj izabranog obiteljskog liječnika, centralu Doma zdravlja Beli Manastir na broj telefona 031/791-100, od 20 sati do 7 ujutro pacijenti u potrebi mogu se javiti na broj 031/791-123. Ambulanta u Domu zdravlja Našice je na adresi Đurđenovac, Kolodvorska 2, i radi od ponedjeljka od 7 sati. Prije dolaska treba se najaviti na broj telefona 031/639-637. Sve ordinacije radit će 24 sata dnevno, a u ambulantu se mogu javiti osobe s izraženom sumnjom na zaraženost koronavirusom i simptomima (kašalj, grlobolja, kratak dah, povišena temperatura, opća slabost).
Nefreteta Z. Eberhard/H
PROŠIREN KRUG ZEMALJA S RESTRIKCIJAMA
Hrvatske su vlasti na gotovo cijelu Europu proširile krug zemalja iz kojih će se nakon ulaska u Hrvatsku morati u samoizolaciju na 14 dana, priopćio je MVEP, naglasivši da se mjera jednako odnosi na hrvatske i strane državljane. U samoizolaciju će sada, među ostalima, svi koji stižu iz Slovenije, Austrije, Švicarske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade. Cijeli popis može se vidjeti na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Državljani Italije, Irana te stanovnici kineske pokrajine Hubei, njemačkog okruga Heinsberg i dijelova Južne Koreje nakon ulaska u Hrvatsku moraju u 14-dnevnu karantenu.
MOBILIZACIJA ZDRAVSTVENOG SUSTAVA
Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je mobilizaciju cijelog zdravstvenog sustava, odnosno svih djelatnika i opreme koja je potrebna da se primjereno odgovori na izazove. "Ništa neočekivano. Važno je da smo dugo uspjeli odolijevati ovakvom scenariju, znatno duže nego neke druge zemlje, pa smo uspjeli učiniti sve pripremne radnje da bi ovo podizanje stupnja pripravnosti prošlo što bezbolnije", rekao je. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je kako su se u toj bolnici u nedjelju provodili izvidi o mogućoj zarazi koronavirusom određenih zdravstvenih djelatnika. Dodala je kako će se provesti dodatni izvidi i u drugim bolnicama jer je bitno gdje su se kretali određeni zdravstveni djelatnici.
Najčitanije iz rubrike