Objavljeno 16. ožujka, 2020.
Dodajte što manje umjetnih začina jer ćete tako ‘’prekriti’’ miris i okus svježeg i jedrog povrća, najfinijeg u proljeće
Variva ili cušpajzi stara su i dobro poznata jela ‘sa žlicom‘ koja krijepe
organizam. I, što je najvažnije, ponovo se vraćaju na naše
jelovnike.
Proljeće je idealna prilika da svoju prehranu obogatite jelima od
svježeg povrća pripremljenima onako kako su to radile naše prabake i bake. Tko
može odoljeti prekrasnom mirisu mahuna s vrhnjem i koprom, varivu od mrkvica,
kelja, tikvica, graška...
Glasov savjet za dobro zdravlje je - varivo ne
solite previše jer samo povrće ima potrebne soli. Dodajte što manje umjetnih
začina jer ćete tako ‘‘prekriti‘‘ miris i okus svježeg i jedrog povrća.
Varivo od mahuna
Okrugle ili plosnate, zelene,
žute ili šarene, puterice - fini mesnati okus mladih mahuna u laganom varivu
lako se i brzo može pripremiti. Variva s mahunama mogu se pripremati u nekoliko
prepoznatljivih kombinacija: u umaku od češnjaka, s lukom i slaninom, s
rajčicom, lukom, češnjakom i slaninom ili s više vrsta povrća. Mahune
nastavljaju s kuhanjem i kada ih izvadite iz kipuće vode. Stoga je važno da ih
izvadite prije nego što su gotove ili ih kratko stavite u ledenu vodu kako biste
zaustavili proces kuhanja. To je važno znati, osobito ako pripremate mahune za
salatu.
Sastojci:
100 g luka
300 g teletine
malo
soli
žličica papra
250 g pelata
100 ml soka od
rajčice
malo Vegete
600 g mahuna
dva češnja
češnjaka
nasjeckani peršin
60 g tjestenine
makarončića
Priprema:
Na ulju prepecite nasjeckani luk.
Dodajte teletinu narezanu na kockice, malo posolite, popaprite i pirjajte
podlijevajući vodom 15-20 minuta. Nakon toga dodajte pelate, sok od rajčica i
Vegetu. Zalijte vrućom vodom, a kad zakipi, umiješajte mahune. Kuhajte na
laganoj vatri oko 10 minuta. Potkraj kuhanja umiješajte nasjeckani češnjak i
tjesteninu koju ste prije toga skuhali i ocijedili. Poslužite uz vrhnje.
Grašak
Sastojci:
približno kilogram
graška
200 g pekmeza od rajčice
60 g slanine
2 žlice
ulja
sol
200 g krumpira
žlica narezanog
kopra
žličica gustina,
300 - 350 ml
vode
Priprema:
Krumpir ogulite, operite, narežite na
kockice i stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu. Neka se kuha petnaestak
minuta. Na ulju kratko prepecite slaninu narezanu
na kockice, dodajte salsu,
ocijeđeni i isprani grašak,
kuhani krumpir, vodu te
kratko
prokuhajte. Na kraju dodajte gustin, koji ste razmutili u malo vode, kopar i
ostavite da sve još jedanput zakuha.
Mlade mrkvice
Sastojci:
3/4 kg
mrkve
1 luk
malo ulja
1 žlica kosanog peršina
malo
papra
na vrh noža šećera
goveđa juha ili temeljac od goveđe
kocke
Priprema:
Očišćene mrkve narežite na male kocke. Na
vrućem ulju pirjajte sitno kosani luk, dodajte peršin, papar i šećer pa neka se
i to malo pirja.
Zatim dodajte mrkvu, pirjajte uz miješanje dvije-tri
minute, pa dolijte goveđu juhu, toliko da mrkva bude pokrivena. Posolite varivo
i pustite da se kuha dok mrkva ne omekša. Varivo ne smije biti previše
jušno.
Šareno varivo
Sastojci:
1/2 kg
graška
1/2 kg mrkvice
1 korabica
peršinov
list
ulje
brašno
malo
šećera
papar
sol
Priprema:
Mrkvica i korabica narežu
se na rezance i stave na ulje gdje se malo zažutio šećer. Poslije se doda grašak
i sve se pirja pokriveno dok ne omekša. Kad je sve gotovo, pospe se brašnom,
zalije vodom, lagano kuha te se dodaju začini.
Noklice:
Oštro brašno, oko 150 g, dobro izradite
s dva jajeta, malo soli, žlicom ulja i malo vode. Imate li domaće masti, dodajte
žličicu umjesto ulja i noklice će biti puno mekše.
Temeljni recept za pripravu variva
Povrće
operemo, očistimo i prokuhamo u vodi. U međuvremenu se sitno iskosa crveni luk i
češnjak. Kada je povrće mekano, ugrijte malo ulja, na kojemu se svjetlije ili
tamnije poprži malo brašna. Dodajte obje vrste luka i pržite vrlo kratko, da
puste miris. Uz neprestano miješanje dolijevajte hladna vodu i vodite računa da
se ne stvore grudice. Potom se dodajte napola kuhano povrće i pomalo dolijevajte
vodu u kojoj se kuhalo. Kuha se gotovo pola sata, prema želji začini se paprom,
peršinom, koprom, a na kraju se uz neka variva služi vrhnje.
Jasminka Knežević