Zdravlje
VARIVA PONOVNO NA JELOVNIKU

Stara jela “sa žlicom” koja krijepe organizam
Objavljeno 16. ožujka, 2020.
Dodajte što manje umjetnih začina jer ćete tako ‘’prekriti’’ miris i okus svježeg i jedrog povrća, najfinijeg u proljeće

Variva ili cušpajzi stara su i dobro poznata jela ‘sa žlicom‘ koja krijepe organizam. I, što je najvažnije, ponovo se vraćaju na naše jelovnike.

Proljeće je idealna prilika da svoju prehranu obogatite jelima od svježeg povrća pripremljenima onako kako su to radile naše prabake i bake. Tko može odoljeti prekrasnom mirisu mahuna s vrhnjem i koprom, varivu od mrkvica, kelja, tikvica, graška...

Glasov savjet za dobro zdravlje je - varivo ne solite previše jer samo povrće ima potrebne soli. Dodajte što manje umjetnih začina jer ćete tako ‘‘prekriti‘‘ miris i okus svježeg i jedrog povrća.

Varivo od mahuna

Okrugle ili plosnate, zelene, žute ili šarene, puterice - fini mesnati okus mladih mahuna u laganom varivu lako se i brzo može pripremiti. Variva s mahunama mogu se pripremati u nekoliko prepoznatljivih kombinacija: u umaku od češnjaka, s lukom i slaninom, s rajčicom, lukom, češnjakom i slaninom ili s više vrsta povrća. Mahune nastavljaju s kuhanjem i kada ih izvadite iz kipuće vode. Stoga je važno da ih izvadite prije nego što su gotove ili ih kratko stavite u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. To je važno znati, osobito ako pripremate mahune za salatu.


Sastojci:

100 g luka

300 g teletine

malo soli

žličica papra

250 g pelata

100 ml soka od rajčice

malo Vegete

600 g mahuna

dva češnja češnjaka

nasjeckani peršin

60 g tjestenine makarončića



Priprema:

Na ulju prepecite nasjeckani luk. Dodajte teletinu narezanu na kockice, malo posolite, popaprite i pirjajte podlijevajući vodom 15-20 minuta. Nakon toga dodajte pelate, sok od rajčica i Vegetu. Zalijte vrućom vodom, a kad zakipi, umiješajte mahune. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Potkraj kuhanja umiješajte nasjeckani češnjak i tjesteninu koju ste prije toga skuhali i ocijedili. Poslužite uz vrhnje.

Grašak


Sastojci:

približno kilogram graška

200 g pekmeza od rajčice

60 g slanine

2 žlice ulja

sol

200 g krumpira

žlica narezanog kopra

žličica gustina,

300 - 350 ml vode



Priprema:

Krumpir ogulite, operite, narežite na kockice i stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu. Neka se kuha petnaestak minuta. Na ulju kratko prepecite slaninu narezanu
na kockice, dodajte salsu,
ocijeđeni i isprani grašak,
kuhani krumpir, vodu te
kratko prokuhajte. Na kraju dodajte gustin, koji ste razmutili u malo vode, kopar i ostavite da sve još jedanput zakuha.

Mlade mrkvice


Sastojci:

3/4 kg mrkve

1 luk

malo ulja

1 žlica kosanog peršina

malo papra

na vrh noža šećera

goveđa juha ili temeljac od goveđe kocke



Priprema:

Očišćene mrkve narežite na male kocke. Na vrućem ulju pirjajte sitno kosani luk, dodajte peršin, papar i šećer pa neka se i to malo pirja.
Zatim dodajte mrkvu, pirjajte uz miješanje dvije-tri minute, pa dolijte goveđu juhu, toliko da mrkva bude pokrivena. Posolite varivo i pustite da se kuha dok mrkva ne omekša. Varivo ne smije biti previše jušno.

Šareno varivo

Sastojci:

1/2 kg graška

1/2 kg mrkvice

1 korabica

peršinov list

ulje

brašno

malo šećera

papar

sol

Priprema:

Mrkvica i korabica narežu se na rezance i stave na ulje gdje se malo zažutio šećer. Poslije se doda grašak i sve se pirja pokriveno dok ne omekša. Kad je sve gotovo, pospe se brašnom, zalije vodom, lagano kuha te se dodaju začini.



Noklice:


Oštro brašno, oko 150 g, dobro izradite s dva jajeta, malo soli, žlicom ulja i malo vode. Imate li domaće masti, dodajte žličicu umjesto ulja i noklice će biti puno mekše.

Temeljni recept za pripravu variva

Povrće operemo, očistimo i prokuhamo u vodi. U međuvremenu se sitno iskosa crveni luk i češnjak. Kada je povrće mekano, ugrijte malo ulja, na kojemu se svjetlije ili tamnije poprži malo brašna. Dodajte obje vrste luka i pržite vrlo kratko, da puste miris. Uz neprestano miješanje dolijevajte hladna vodu i vodite računa da se ne stvore grudice. Potom se dodajte napola kuhano povrće i pomalo dolijevajte vodu u kojoj se kuhalo. Kuha se gotovo pola sata, prema želji začini se paprom, peršinom, koprom, a na kraju se uz neka variva služi vrhnje.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike