Magazin
FILM

21 Bridges (2019.)
Objavljeno 7. ožujka, 2020.
Žanr: akcija/drama; režija: Brian Kirk; uloge: Chadwick Boseman, Sienna Miller, J. K. Simmons...

Ako se ovako nastavi, vjerojatno će svi koji su režirali makar i jednu epizodu “Igre prijestolja” ili neku drugu popularnu televizijsku seriju dobiti prigodu da snime i svoj prvi igrani film. Tako se u sličnoj situaciji našao i irski filmaš Brian Kirk, kojemu je nakon iskustva u serijama Game of Thrones, Luther, ali i Penny Dreadful i Great Expectations američki STXfilms osigurao zavidan budžet od 33 milijuna dolara za akcijsku dramu 21 Bridges. No rezultat baš ni nije nešto poseban, premda filmu ne manjka spektakularnih scena i akcije.

Međutim, makoliko je tehnički sve odrađeno bez većih problema, od hita ni h, pa je 21 Bridges ispao komercijalni podbačaj koji će vjerojarno dovesti u pitanje daljnju sudbinu Briana Kirka u okvirima holivudskih studija i njihovih popratnih kooperanata. Glavni je pak problem filma, kako to obično biva, u nategnutoj naraciji, a onda i u motivaciji glavnih likova da se pokažu i prikažu kao ljudi od krvi i mesa, s emocionalnim dvojbama, razapeti između odgovornosti u poslu kojim se bave (policajci, kriminalci...) i brutalnog nasilja kao neizbježnog pratećeg okruženja u kojemu se i malo dobra preko noći pretvara u puno zla.

A sama priča ide ovako: Na Manhattanu dva kriminalca luzera ukradu pošiljku kokaina zloglasnog mafijaša povezanog s korumpiranim vlastima. No sve krene loše kad se u posao umiješa nekolicina policajaca pa pljačkaše počne progoniti cijela policijska uprava u New Yorku. U međuvremenu, policijski detektiv Andre Davis (Chadwick Boseman, iz filma Black Panther), koji je stekao reputaciju ubojice kriminalaca, dodijeljen je ovom slučaju, koji vodi kapetan McKena (blijeda uloga JK Simmonsa), a u istragu se Andreu priključuje i detektivka Odjela za narkotike Frankie Burns (Sienna Miller). I onda, kako bi uhvatili pljačkaše, gradonačelnik odobri zatvaranje svih mostova, a ima ih 21, koji Manhattan povezuju s ostatkom New Yorka...

Sve u svemu, ni po čemu poseban akcijski triler, osim, ponovit ću, po tehničkoj izvedbi uključujući i odlične zvučne efekte. Dva sata zabave je O.K., no nije sve u zabavi, nekad treba malo više i kad su pucnjava i jurnjava u pitanju. Pa makar u svemu tome Manhattan igrao zapravo glavnu ulogu. (D.J)

Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike