Regija
NEZAPAMĆENI VAL HULIGANIZMA U BELIŠĆU

Vandali rezali elektroinstalacije
na novoj tribini i ugrozili
6,5-milijunski projekt
Objavljeno 6. ožujka, 2020.
Šteta u nekoliko pohoda posljednjih tjedana na privatnim i javnim objektima procjenjuje se na više od 100.000 kuna
BELIŠĆE - Štete koje se još zbrajaju i prijavljuju u nizu javnih i privatnih objekata posljedica su nezapamćenog vala vandalizma Belišću koji traje već nekoliko tjedana. Na meti maloljetnih razbojnika našli su se tako sportski objekti, gradska tvrtka Kombel, groblje, bazenski kompleks, prodavaonice, obiteljske kuće, a ukupna šteta koju su u svojim pohodima priouzročili neslužbeno se procjenjuje na više od 100.000 kuna.Problem je bio poprimio tolike razmjere da su pripadnici Policijske postaje Belišće bili neprestano na terenu i u intervencijama, a tu je problematiku na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća aktualizirao i vijećnik Milan Zamaklar (NL). Zabrinutost i ogorčenost zbog događanja u Belišću koje je oštro osudio nije skrivao niti belišćanski gradonačelnik Dinko Burić.

- Koristim ovu priliku naglasiti i javno pohvaliti rad policijskih službenika Policijske postaje Belišće koji se jako trude i rade korektno svoj posao. Oni brzo detektiraju počinitelje, međutim, kako je riječ o grupi istih osoba koji su većinom maloljetnici, a sustav nam je postavljen naopako, nakon njihovog otkrivanja ostaje jako malo mogućnosti da se poduzmu odgovarajuće mjere kako bi ih se spriječilo u daljnjem nanošenju štete i divljanju i priča se ponavlja! - ogorčeno je konstatirao Burić upoznajući vijećnike i s nedavnim slučajem provale u sportsku dvoranu u vrijeme natjecanja kuglača, pri čemu su opljačkali igrače.

Burić naglašava da ga je posebno potresao posljednji događaj - provala u nove tribine NK-a Belišće, koje su u fazi završetka.

- U tribini su napravili štetu koja je na prvi pogled bila takva da se čovjek smrzne: u svom su pohodu krenuli na uništenje svih elektroinstalacija koje su već bile provučene u objekt kroz "bužire", a koje se nalaze u betonskoj deki i očekivale su spajanje u razvodnim kutijama. Pritom su izvlačili jednu po jednu žicu i - "precvikavali" ih! Korist koju su oni od svega toga mogli imati mizerna je, no ubrzo nam je postalo jasno da bi ovim činom obijesti u pitanje mogao biti doveden završetak ovog projekta, u koji je Grad uložio oko 6,5 milijuna kuna, ali u budućnosti i sigurnost u njemu! - vidno uzrujan ispričao je gradonačelnik. Policija je odmah pronašla počinitelje, a Grad sazvao i izvanrednu koordinaciju svih nadzornih inženjera koji su utvrdili da su razmjeri počinjene štete na tribini vrlo veliki, no da se ipak ne mora ponovo raditi kompletna elektroinstalacija kako se strahovalo. Posao će se moći završiti i šteta sanirati bez narušavanja sigurnosnog elementa, ali uz produženje rokova završetka za 15-ak dana i angažiranje zaštitarske tvrtke.

Burić je vijećnicima otkrio i da je riječ o vandalskoj skupini počinitelja u kojoj je jedna osoba punoljetna, a dvije maloljetne, i iz dviju su belišćanskih obitelji s kojima već duže vrijeme postoje problemi. Nedugo prije ovog incidenta, a na temelju nekoliko prethodnih, u održan je i poseban sastanak Vijeća za prevenciju isključivo zbog ovog vala vandalizma kakav se u Belišću ne pamti već godinama, a na koji su bili pozvani predstavnici Policijske postaje, Grada i Centra za socijalnu skrb Valpovo te roditelji počinitelja.

Burić je najavio i da će protiv tih obitelji Grad poduzeti sve što je u njegovoj ingerenciji, ali će istovremeno apelirati i na pravosudna tijela i nadležne institucije da se poduzmu odgovarajuće mjere odgojnog karaktera u ovakvim slučajevima protiv maloljetnih počinitelja, čija (ne)djela izazivaju nesigurnost među građanima.

Lidija Aničić
Policija napravila sve što je mogla
Da je zbog niza vandalskih ispada u Belišću policija odradila sve u skladu sa svojim ovlastima i Zakonom o kaznenom postupku te puno radila na terenu i izvan radnog vremena, potvrdio nam je i načelnik Policijske postaje Belišće Vlado Krznarić. S obzirom na veliku angažiranost djelatnika na ovom slučaju, načelnik nam je kazao i kako je petoricu svojih službenika predložio Policijskoj upravi za posebnu nagradu, no ono što trenutačno smatra najvažnijim jest podatak da su ti vandalski napadi prestali. Sada se pak situacija na terenu neprestano kontrolira i pojačano prati kako se (ne)djela ne bi ponovila.
Centar je uključen
Janja Oklopčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Valpovo čiji su djelatnici uključeni u priču, kazala nam je kako surađuju sa svim institucijama koje štite prava i interese maloljetnih osoba, a istodobno nastoje prevenirati i suzbijati sve oblike neprihvatljivog ponašanja.
Možda ste propustili...

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro