Novosti

Meteor eksplodirao u atmosferi, ostatci pali od Istre do Zagreba
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Iako još nema službene potvrde, pretpostavlja se da je iznad Hrvatske, nešto nakon 10.30, izgorio meteor. Dijelovi su se raspršili od Istre prema Zagrebu i granici sa Slovenijom. Zbog jake tutnjave mnogi su bili i zabrinuti i pomislili da je riječ o padu nekog objekta ili probijanju zvučnog zida, no iz službe 112 potvrdili su nam kako nisu zabilježene letačke aktivnosti.


Korado Korlević, poznati astronom, rekao je za HRT kako se neupitno radi o meteoru koji je eksplodirao visoko u atmosferi, ali su dijelovi došli do Zemlje. Počela su ispitivanja i očekuje da će se, u točnosti od oko jednog kilometra, uspjeti izračunati gdje su pali dijelovi. Dodao je kako se radi o više od 20 kg materijala koji je uletio u Zemljinu atmosferu. Zašto se meteor raspao, na kojoj visini i kojom brzinom, trebali bismo doznati iz rekonstrukcije, rekao je.
U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) potvrdili su kako je nekoliko pilota koji su letjeli na ovom području dojavilo da je vidjelo kišu meteora. Sa strane slunjskog poligona vidjelo se neko svjetlo i čula su se dva snažna udara. Obično kada se razminiraju zaostale minske naprave, ima i dima, kaže nam očevidac iz Karlovca. V.T.
Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati