Osijek
SUVAG: NA TERAPIJU ČEKAJU 18 MJESECI

Postoji lista čekanja jer nema logopeda
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Iako imamo sve dozvole za zapošljavanje dodatnog kadra, logopeda nema na tržištu rada - kaže Mirela Poljak Štefčić

Na početak terapije s logopedom, i to pri problemima s artikulacijom glasova, u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Osijek, u ovom se trenutku čeka oko 18 mjeseci. Zato u slučaju da vaše dijete do dobi od četiri i pol godine ne artikulira pravilno sve glasove, pravo je vrijeme da zatražite uputnicu za posjet logopedu. To znači da će na red za terapiju doći s nekih pet i pol godina, kada je krajnje vrijeme za početak terapije kako bi se ona stigla obaviti do polaska u prvi razred.

Kako izgleda prvi kontrolni pregled kod logopeda, i to radi utvrđivanja je li artikulacija djeteta u skladu s njegovom dobi, osvjedočili smo se i sami na pregledu kod logopedice Dalme Hatvalić. Inače, mala pacijentica na svoj je prvi pregled stigla u dobi od četiri godine i četiri mjeseca, a za sada još ne uspijeva izgovoriti glasove kao što su š, ž, č, đ, lj i, naravno, glas r. No kako nije u potpunosti usvojila ni glasove l i s, roditelji su odlučili potražiti mišljenje logopeda. - Prvo uzimamo „anamnezu“ trudnoće, provjeravamo moguću prisutnost govornih poteškoća u obitelji te utvrđujemo je li sve u redu s fiziološkim razvojem govornoga aparata. To znači da nas zanima može li dijete uredno pokretati jezik i postoje li kakve deformacije u govornom aparatu. Spontanim razgovorom s djetetom promatramo položaj njegova jezika dok govori. Izgovor glasova otkrivamo vrlo jednostavno, i to tako da djeci prikazujemo crteže s pojmovima i tražimo da nam kažu što predstavljaju. Djeca to obično vole, jer im je nalik na pitalice iz slikovnica. Na prvom pregledu uvijek su i roditelji koji nam pomažu lakše uspostaviti kontakt s djetetom. Obično provjeravamo i grafomotoričke sposobnosti te gledamo koja je ruka dominantna i ima li tu kakvih poteškoća. Pregled u kojem se gledaju samo problemi s artikulacijom traje 30-ak minuta. U slučaju da uvidimo kako dijete ima poteškoća i s vokabularom i općenito jezikom, ili čak i nekih drugih poteškoća, pregled može potrajati i do sat vremena - objasnila je Dalma Hatvalić.

Ravnateljica SUVAG-a Osijek Mirela Poljak Šefčić kaže kako broj onih kojima je potrebna pomoć ove zdravstvene ustanove raste iz dana u dan. - Trenutačno za terapiju s logopedom na listi čekanja imamo 900 djece. To znači da će onaj tko je sada 900. s terapijom početi tek za otprilike godinu i pol. Istovremeno imamo zaposleno 12 logopeda na puno radno vrijeme, što nam nije dovoljno. Iako imamo sve dozvole za zapošljavanje dodatnog kadra, njih nema na tržištu rada. Stoga je jako važno da roditelji na vrijeme prepoznaju potrebu za pregledom i eventualnom terapijom u našoj ustanovi da bi se stiglo sve obaviti prije početka osnovne škole - upozorava ravnateljica Poljak Šefčić koja je i magistrirala logopediju.

Nefreteta Z. Eberhard
SUVAG U OSIJEKU DJELUJE 40 GODINA
Poliklinika za rehabilitaciju, slušanje i govor SUVAG, županijska je ustanova koja će ove godine u lipnju obilježiti 40 godina djelovanja u Osijeku. U posljednjih nekoliko godina osnovano je i pet izdvojenih kabineta u Osječko-baranjskoj županiji i to u Belom Manastiru, Đakovu, Našicama i Donjem Miholjcu. Godišnje kroz ovu ustanovu prođe više od 2000 pacijenata, a jednako toliko ih je i u terapijskom postupku.
Dalma Hatvalić

logoped

Pregled u kojem se gledaju samo problemi s artikulacijom traje 30-ak minuta. U slučaju ako uvidimo da dijete ima poteškoća i s vokabularom i općenito jezikom te nekih drugih poteškoća, pregled može potrajati i do sat vremena.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike