Svijet
PAHOR I MILANOVIĆ ZA PROŠIRENJE EU-A

"Granično pitanje ne remeti nam san"
Objavljeno 28. veljače, 2020.
Temelj za rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije je međunarodno pravo, o čemu su se očitovali Europska komisija i Europski sud pravde (ECJ), izjavio je u četvrtak predsjednik Zoran Milanović nakon razgovora sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.


Milanović i Pahor održali su radni sastanak u Otočcu ob Krki, tijekom prvog Milanovićeva inozemnog posjeta u svojstvu novog hrvatskog predsjednika. "Što je osnova? Prema nama, međunarodno pravo (...), o tome se očitovala Europska komisija i Europski sud u Luxembourgu", kazao je Milanović, dodavši da to kaže "ovako, prije nego što su razgovori počeli". Također je upozorio da smo opet proceduralno "nigdje" te dodao da treba vidjeti kako dalje, a osnova će biti "ono što se dogovorimo".


"Treba sjesti za stol i razgovarati, doslovno i figurativno, i vidjeti kako dalje", rekao je šef hrvatske države, ocijenivši da to nije pitanje koje dvjema zemljama "remeti san i prouzročuje mamurluk". Slovenski predsjednik je kazao da se otvorena pitanja između dvije zemlje neće riješiti preko noći, ali da im treba pristupiti u duhu "međusobnog poštovanja, dobrosusjedstva i europskih vrijednosti". Ponovio je, međutim, ustrajni stav Ljubljane o nužnosti poštovanja odluke Arbitražnog suda. "Slovenija smatra da je sud presudio i da se ta odluka mora poštovati", kazao je Pahor. Istaknuo je da je rješavanje otvorenih pitanja za Sloveniju od "strateške" važnosti, kako sa sigurnosnog stajališta tako i sa stajališta gospodarstva.


Oba su predsjednika podržala suradnju dviju zemalja unutar inicijativa Alpe-Adria i Brdo-Brijuni te također poslala snažnu podršku proširenju EU-a na Sjevernu Makedoniju i Albaniju.
"Podržavamo proširenje na te dvije zemlje, koje su dugo držane sa strane, a držati ih u neizvjesnosti je kontraproduktivno i opasno", rekao je Milanović. Razočaran je što se prema njima ponijelo kao prema "siromašnoj, manje vrijednoj braći", a ispunili su mnoge uvjete. "Budimo realni, neke uvjete nikada neće i ne mogu ispuniti, kao što neće možda ni Hrvatska ili Slovenija. S tim državama treba početi pregovore što prije i istovremeno", rekao je hrvatski predsjednik. Smatra da su obje došle daleko, da su možda bile i malo ucijenjene da promjene neke stvari, poput imena države. "I što sad, poslati poruku da to nije dovoljno? Tako se ne gradi zajednička Europa i zajednička kuća", zaključio je Milanović. H
Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

Najčitanije iz rubrike