Kultura
IN MEMORIAM: PROF. MR. ART. JOSIP JERKOVIĆ

Bio je prvi dekan i jedan od utemeljitelja osječke Akademije
Objavljeno 28. veljače, 2020.

Maestro Josip Jerković, redoviti profesor u trajnom zvanju u mirovini, dirigent i glazbeni pedagog preminuo je u Zagrebu. Bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih zborskih dirigenata i važan član hrvatske akademske zajednice, posebice Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, na kojem je osim kao profesor djelovao i kao dekan Pedagoškog fakulteta u dva mandata te kao privremeni dekan Umjetničke akademije u Osijeku (14. 4. 2004. – 20. 4. 2005.), u čijem je osnivanju i pokretanju aktivno sudjelovao.


Rođen u Vrbici, 13. ožujka 1938., studirao je glazbu u Slavonskom Brodu (Pedagoška akademija - glazbeni odgoj), u Sarajevu (Muzička akademija - teorijsko-nastavnički odsjek) i Beogradu (Fakultet muzičke umjetnosti - dirigiranje, poslijediplomski magistarski studij). Od 1984. do 2008. djelovao je kao profesor na Sveučilištu u Osijeku na studijima glazbe. Bio je pročelnik studija Glazbena kultura od 1987. do 2005., dekan Pedagoškog fakulteta u mandatima 1994. - 1996. i 1999. - 2001. S osnivanjem Umjetničke akademije u Osijeku, 2004., imenovan je njezinim prvim dekanom.


Profesorovi posebno vrijedni i plodni rezultati vezani su uz pjevačke zborove u Slavonskom Brodu ("Đuro Salaj", 1973. - 1987.; "Davor", 1990. - 1994.) i Osijeku (Akademski zbor Sveučilišta J. J. Strossmayera, 1985. - 2006.). Održao je oko 1500 nastupa diljem Hrvatske i u republikama bivše Jugoslavije, te u Italiji, Vatikanu, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švicarskoj i Poljskoj. Zaslužan je za praizvedbe više od 60 skladbi hrvatskih i stranih autora. Objavio je dvije gramofonske ploče, a za potrebe domaćih i stranih televizijskih i radijskih postaja snimio oko 120 skladbi. Surađivao je s mnogim dirigentima, solistima i ansamblima, među ostalima, sa Zagrebačkom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkim simfoničarima, Simfonijskim puhačkim orkestrom HV-a, Orkestrom HNK-a u Osijeku, Gudačkim orkestrom "Gaudeamus" i drugima.


Dobitnik je više desetaka nagrada i priznanja, od kojih se posebno ističe odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi RH, koje mu je 2012. uručio predsjednik RH, dr. sc. Ivo Josipović. Bio je predsjednik i član stručnih žirija za zborove i orkestre na regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Objavio je niz stručnih i znanstvenih radova, tri knjige iz dirigiranja (Osnove dirigiranja I – taktiranje, dva izdanja; Osnove dirigiranja II – interpretacija dva izdanja; Osnove dirigiranja III – literatura, tri izdanja) te najnoviju knjigu, Hrvatski pjevački amaterizam u zrcalu (Zagreb, 2020.). Djelovao je i kao predsjednik Stručnog savjeta za vokalnu glazbu Hrvatskog sabora kulture i Centra za glazbu Zagreb. Na temelju "…velevrijednih zasluga za kulturu i napredak hrvatskog naroda…", profesor Jerković proglašen je počasnim članom Družbe Braće Hrvatskog Zmaja te mu je dodijeljeno zmajsko ime Zmaj Slavonski II.


Maestro Jerković ostat će zapamćen kao osoba koja je snažno pridonijela razvitku i napretku zborske umjetnosti u Hrvatskoj, osobito u dijelu koji se odnosi na obrazovanje naraštaja zborovođa, na čiji je rad utjecao ili kao profesor ili kao autor vrijedne stručne literature, i uvijek rado viđen predavač na umjetničkim skupovima. Bio je omiljen među kolegama, generacijama studenata, ali prije svih, među tisućama pjevača čije je živote oplemenio glazbom, stručnim znanjem, životnom mudrošću, primjerom odgovornosti, posvećenosti, dosljednosti i energičnosti, po kojima će ga se s poštovanjem i ljubavlju sjećati. Najviše će nedostajati svojoj obitelji, supruzi Julijani, kćeri Zvonki i sinovima Goranu, Trpimiru i Berislavu s obiteljima.
Posljednji ispraćaj održat će se u petak, 28. veljače, u 15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. (Akademija za umjetnost i kulturu Osijek).
123

Raverferum consul utum quo conduci squampo rtabullari
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike