Dome slatki dome
DIZAJN MODERNE KUHINJE

Kuhinjska tehnologija za zdravu prehranu
Objavljeno 27. veljače, 2020.
Trend je ostvarivanje energetskih ušteda, kao i očuvanje kvalitete namirnica pohranjenih u hladnjak te parno kuhanje

Suvremena kuhinja nudi novu generaciju namještaja, njegov raspored te inovacije koje promoviraju zdravlje ljudi. Kuhinja je postala višefunkcionalni prostor koji uključuje rad, prehranu i druženje. Moglo bi se reći da je uloga kuhinje dosegla svoj vrhunac u razvoju stanovanja.

Prilagođavanje radnog prostora prema visini, promicanje zdravih radnih procesa, olakšan pristup spremištu ili stroju za pranje rublja - sve su to značajke najnovijih kuhinja. Radne su zone projektirane tako da maksimalno zadovolje ergonomske zahtjeve pri kuhanju hrane te olakšaju rad kvalitetnom rasvjetom. Ipak, primarna funkcija kuhinje priprema je hrane. Proizvođači kuhinjskih uređaja maksimalno su koncentrirani na zdravu prehranu kao potrebu suvremenog čovjeka.

Nakon kupnje, većina se namirnica pohranjuje u hladnjak.

Trend je ostvarivanje energetskih ušteda, kao i očuvanje kvalitete namirnica pohranjenih u hladnjak. Stoga hladnjaci imaju različite temperaturne zone za različite namirnice. Svježe voće i povrće ima različite temperaturne zahtjeve za održavanje svježine od mesa, kao i potrebu za vlagom. Pravilnom pohranom hrane u suvremenim hladnjacima produžen je rok trajnosti namirnica koje su se do nedavno često bacale.

Parno kuhanje postaje sve veći trend. Često je integrirano s pećnicom. Pri ovakvoj vrsti kuhanja povrće zadržava više hranjivih sastojaka, kao i svjež izgled. Razvijaju se i mobilni uređaji za parno kuhanje koji omogućuju brzu i jednostavnu pripremu hrane, čak i na radnom mjestu, te tako smanjuju troškove i podižu kvalitetu prehrane tijekom dana.

Indukcijsko kuhanje također je sve zastupljenije. Ovaj način kuhanja brži je od klasičnog jer se zagrijava samo dno i stranice posude pa nema gubitaka energije, a čuvaju se i hranjive tvari. Indukcija je kuhanje budućnosti. U kombinaciji s kvalitetnom napom, kvaliteta kuhanja je zagarantirana, a održavanje prostora kuhinje vrlo jednostavno.

Ugradnja tuševa u praonike praktična je i korisna za kratko, ali intenzivno čišćenje salate i povrća. Nude se i slavine koje filtriraju vodu ili one koje nude kipuću vodu. Ergonomske su i jednostavne za održavanje. Priprema hrane tijekom vremena je prošla kroz različite faze.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing. arh
Kvalitetni uređaji
Danas se proces pripreme hrane pomno analizira i dolazi do brojnih novih otkrića. Ona nam pokazuju što čini prehranu zdravom i kvalitetnom, unatoč kuhanju. Ne tako davno bilo je normalno da se miris prekuhane hrane širi po cijelom stanu - danas je to nezamislivo jer moderno kuhanje zadržava njegov sadržaj vitamina, pa tako sprječava i širenje mirisa! Kvalitetni kuhinjski uređaji ubrzat će i olakšati radne procese u kuhinji, a namirnice će očuvati kvalitetu. Uz pravilan funkcionalni raspored i rasvjetu, rad u kuhinji postat će pravi užitak za sve ukućane.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike