Kultura
PREDSTAVLJANJE I RAZGOVOR

Luka sanjara: 100 godina migracija na europskom tlu
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Predstavit će i rezultate umjetničkog laba koji vode D. Markovina, D. Župarić Iljić te S. Kekuš
Dubrovnik - Predstavljanje i razgovor o EU projektu Luka sanjara koji provode Dubrovačke ljetne igre i partneri SNG Maribor te Kulturanova iz Novog Sada održat će se u petak, 28. veljače na ADU u Zagrebu, a bit će predstavljeni i rezultati umjetničkog laba koji od 24. do 27. veljače vode Dragan Markovina, Drago Župarić Iljić te Sara Kekuš, kao i rezultati radionice koju glazbenica Maja Posavec provodi sa zborom Domaćigosti.Migracije kao svevremen fenomen; što s kontrolom mobilnosti i birokratizacijom migrantskog iskustva? naslov je predavanja docenta na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Drage Župarića Iljića, pripremljenog za dramske umjetnike, sudionike umjetničkog laba, u kojem se povezuju povijesna iskustva ekonomskih i političkih razloga davnašnjih seoba s današnjim izazovima mobilnosti i nemobilnosti potaknute okolišnim, demografskim i drugim razlozima. Diskusiju sa sudionicima laba i osobom iz Afganistana te osobom iz Sirije koji su ostvarili izbjegličku zaštitu u Hrvatskoj će voditi Sara Kekuš, voditeljica programa Azil, integracija i ljudska sigurnost u Centru za mirovne studije. Jadransko iskustvo granice predavanje je koje će održati povjesničar, publicist i pisac Dragan Markovina, a s kojim želi postaviti ključno pitanje kako se procesi opće turistifikacije, deindustrijalizacije i odlazak stanovništva, kada gradovi postaju prazne kulise turističkih Disneylanda, mogu zaustaviti te da li tome pripomaže i nedostatak afirmacije kompletnog nasljeđa i kulture sjećanja.

Zbor Domaćigosti okuplja ljubitelje pjevanja koji doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskog društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta. Inicijativa je potekla iz Centra za mirovne studije, organizacije koja se već 15-ak godina bavi integracijom izbjeglica u Hrvatskoj. Pokretačka ideja zbora bila je iskoristiti potencijal glazbe za uspostavu veza među različitim ljudima i kulturama, a glavni cilj je doprinijeti integraciji izbjeglica i tražitelja azila, ali i svih osoba koje su došle iz drugih zemalja u Hrvatsku potražiti novi dom. Sa zborom, u sklopu radionica projekta, trenutno surađuje Maja Posavec, hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica i nagrađivana glazbenica, dobitnica dviju nagrada Porin, i to za najbolji pop album 2015. s grupom Detour te za najbolju vokalnu suradnju 2016. s Nenom Belanom.
Luka sanjara dvogodišnji je kulturno-umjetnički projekt sufinanciran sredstvima EU iz programa Kreativna Europa - potprogram Kultura. Projekt se bavi stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu. N.Vek.
15

se godina organizacija Centar za mirovne studije bavi integracijom izbjeglica u Hrvatskoj

Zbor Domaćigosti i Maja Posavec
Predstavljanje i razgovor o projektu Port of Dreamers uz osvrte na spomenuti umjetnički lab te glazbenu radionicu otvoreno je za javnost. Sudjelovat će i umjetnički direktor projekta Saša Božić, dramski umjetnici sudionici laba Uroš Mlađenović, Nataša Rajković, Ivan Penović, Ivor Martinić, zatim predstavnici partnerskih organizacija Milan Vračar (Kulturanova, Srbija) i Benjamin Virc (SNG Maribor, Slovenija) te zbor Domaćigosti i glazbenica Maja Posavec.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente