Novosti
STJEPAN RIBIĆ, GENERALNI KONZUL RH U MILANU

Otkazane manifestacije i mise, Talijani pitaju što ih čeka na granici
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Osječanin Stjepan Ribić, donedavni dužnosnik u Osječko-baranjskoj županiji, odnosno bivši direktor Regionalne razvojne agencije, a potom i Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, početkom veljače stupio je na dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Milanu. Očekivano, prve su mu aktivnosti bile na gospodarskom planu, no situacija s pojavom i širenjem koronavirusa u regijama sjeverne Italije sve je to stavila u drugi plan. Igrom slučaja prvi hrvatski pacijent zaražen koronavirusom vratio se nedavno iz Milana. Ribić za naš list prenosi svoje dojmove, prvo kao službena osoba, a potom i ona privatna.


- Ovih dana u konzulatu uistinu zvone telefoni, dobivamo puno mailova u kojima hrvatski državljani koji su ovdje na izaslanom radu, studiraju ili koji, jednostavno, putuju, što turistički što poslovno, traže informacije. Proteklih dana pomogao sam učenicima i učiteljima Strojarske škole iz Rijeke (15 učenika i dva učitelja) koji su bili na praksi u sklopu programa Erasmus. Kako je škola na temelju dekreta predsjednika regije Lombardije (sjedište regije je Milano, nap. a.) zatvorena te su obustavljene sve nastavne aktivnosti, pomogli smo im u organizaciji putovanja i povratka u domovinu. Primjerice, za srijedu i četvrtak bio je najavljen nastup dramskog ansambla zagrebačkog HNK-a u Modeni s predstavom Antigona, ali zbog ove situacije to smo otkazali, tako da glumci nisu ni krenuli na put. Ima i jako puno talijanskih turista koji žele putovati u Hrvatsku, pa zovu da vide što ih čeka na granici prilikom ulaska u Hrvatsku. Dajemo sve te informacije i pokušavamo smirivati situaciju, jer, naravno, ne treba stvarati paniku. Pri tome smo i u redovitom kontaktu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova u Zagrebu te s Veleposlanstvom RH u Rimu. Svi slijedimo naputke talijanskih vlasti glede osobne higijene i kontakata, a posebice glede izbjegavanja nekih velikih događaja - kaže Ribić.


Kaže da je u Milanu vidljivo manja gužva u odvijanju dnevnog prometa, a i podzemna željeznica poprilično je prazna. Također, neki se proizvodi više ne mogu pronaći na policama trgovina, poput dezinfekcijskih sredstava za ruke, a maski za lice nema ni u ljekarnama.
- Crkva je prvo izdala naredbu da se pričest ne prima na usta, nego u ruku, da se ne dijeli "mir s tobom" tijekom svetih misa, i da se sva sveta voda ukloni iz crkvi, a potom je odlučila i da se odgađaju sve svete mise - kaže naš sugovornik. Ističe i kako je u Lombardiji većina institucija i velikih kompanija pozvala svoje djelatnike da rade od kuće i ne dolaze na posao. D.Kuštro
OČEKUJE SE ŽUPANIJSKA DELEGACIJA
Stjepan Ribić je prvi nastup kao konzul ostvario kao domaćin ministru turizma Gariju Cappelliju za posjeta sajmu turizma u Milanu. Održao je i susret s predstavnicima tvrtke Olimpias tekstil, koja posluje u Osijeku, započeti su i dogovori oko dolaska gospodarske delegacije Osječko-baranjske županije na čelu s županom Ivanom Anušićem u Milano. Inače, Generalni konzulat u Milanu pokriva pet regija sjeverne Italije, s populacijom od nešto više od 20,5 milijuna stanovnika. Ondje je sjedište mnogih tvrtki i institucija (uglavnom financijskih) koje posluju u Hrvatskoj pa je stoga ondje i veći broj hrvatskih državljana na tzv. izaslanom radu.
Stjepan Ribić

generalni konzul RH u Milanu

Pomogli smo učenicima Strojarske škole iz Rijeke u organizaciji povratka nakon što je zatvorena škole u Milanu u kojoj su bili na Erasmus programu. Škola je zatvorena dekretom predsjednika regije.