Osijek
POSTIGNUT DOGOVOR

Čepinčani će kupiti Zvončić i osnovati predškolsku ustanovu
Objavljeno 26. veljače, 2020.
Grad Osijek prodat će Općini Čepin objekt vrtića Zvončić za 3,4 mil. kn * Upisi djece u vrtić nisu upitni

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća odobrena je suglasnost Dječjem vrtiću Osijek za prodaju zgrade čepinskog Zvončića Općini Čepin, što predstavlja konačni zaključak sage o ovome vrtiću pod višegodišnjim okriljem (i sufinanciranjem) osječke predškolske ustanove Dječji vrtić.

Upravno vijeće Dječjeg vrtića Osijek odluku o prodaji usvojilo je na sjednici 4. veljače, a ističe se kako je ona ponajprije potaknuta time što Ministarstvo znanosti i obrazovanja unatrag nekoliko godina inzistira na podjeli DVO-a na više ustrojstvenih jedinica jer aktualni ustroj "megacentra" odstupa od državnog pedagoškog standarda. Osim toga, posjedovanje zgrade Zvončića osnovni je preduvjet da Općina Čepin osnuje vlastitu predškolsku ustanovu.

Prema procjeni stalnog sudskog vještaka za zgradu s pripadajućim dvorištem, površine 5563 četvorna metra, određena je tržišna vrijednost u iznosu od 3.430.000 kuna. Cijena je to koju je, potvrđuje načelnik Dražen Tonkovac, Općina Čepin spremna platiti.

"Postignut je dogovor između Općine Čepin i Grada Osijeka. Pregovarali smo godinu dana oko dvije opcije. Mi smo se prvenstveno zauzimali za to da se zgrada vrtića vrati Općini Čepin, s obzirom na to da su ju naši mještani gradili u vremenu Općine Osijek. No iz Grada Osijeka ipak su se odlučili za drugu opciju - prodaju, i mi ćemo to prihvatiti jer riječ je o problemu koji se mora riješiti. Svota koju ćemo platiti za vrtić nije mala, 3,4 milijuna kuna znatna su sredstava, ali pristali smo na nju. Od toga iznosa milijun ćemo pokriti prepuštanjem našeg suvlasničkog udjela u zajedničkom odmaralištu u Omišlju, a preostalih 2,5 milijuna kuna plaćat ćemo obročno tijekom razdoblja od pet godina. Općina Čepin za to će osigurati sredstava jer je krajnje vrijeme da sami preuzmemo brigu u predškolskom odgoju naše djece. Trenutačno potrebu za pohađanjem vrtića ima oko 200 njih, a ukupan se broj mališana u Čepinu iz godine u godinu povećava, što će još više doći do izražaja u godinama koje dolaze s obzirom na realizaciju našeg projekta gradnje na području nekadašnjeg Naselja prijateljstva za mlade obitelji, po povoljnim uvjetima. Jer, iako smo više puta pokazivali interes da u tome kontekstu sudjelujemo u proširenju zgrade vrtića Zvončić, dijelom i uz pomoć EU fondova, to nije bilo moguće jer je objekt bio u vlasništvu Dječjeg vrtića Osijek, odnosno Grada Osijeka. Jednom kada objekt bude u vlasništvu Općine, moći ćemo pristupiti proširenju kapaciteta, a i uređenju objekta koji vapi za obnovom", kaže načelnik Tonkovac.

Ističe, Općina će već na sljedećoj sjednici Vijeća pokrenuti usvajanje odluke o osnivanju općinske predškolske ustanove koja će upravljati Zvončićem, izgledno je, već od 1. rujna, kada ističe ugovor o pružanju usluga predškolskog odgoja Dječjeg vrtića Osijek u Čepinu. No ako se procedura osnivanja ustanove otegne, Tonkovac unaprijed umiruje roditelje čepinskih vrtićaraca - djeca neće ostati nezbrinuta, što potvrđuju i iz Grada Osijeka.

“Mališani koji pohađaju Zvončić i oni koji se tek trebaju upisati ni na koji način neće i ne smiju biti zakinuti zbog toga što je u tijeku kupoprodaja objekta i izgledno ustrojavanje nove ustanove za predškolski odgoj u Čepinu. Dakle, redoviti će se upisi održati, a o samoj proceduri upisa zainteresirana će javnost biti obaviještena na vrijeme”, poručuju iz Grada Osijeka.

Ivana Solar
ŠTO ĆE BITI S ODGOJITELJICAMA?
Iz Grada Osijeka ističu i da će se voditi briga o odgojiteljicama DVO-a koje rade u Zvončiću. “Pedagoški standard u području predškolskoga odgoja i poslovna politika Dječjega vrtića Osijek jamče sigurnost radnih mjesta svim odgojiteljicama. U ovom trenutku nemoguće je predvidjeti hoće li se koja odlučiti ostati u čepinskome vrtiću zbog prebivališta ili nekog drugog privatnog razloga, ili će sve biti raspoređene unutar sustava Dječjega vrtića Osijek”, poručuju iz Grada Osijeka.
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike