Regija
VALPOVŠTINA I DANAS BRIŽNO NJEGUJE OBIČAJE ČISTE SRIJEDE

U crkvu na pepeljenje nakon molitve i posta s rezancima, posnom pogačom, lokšicama
Objavljeno 26. veljače, 2020.
ZELČIN



Posljednji dani vremena u godini i početak korizmenog razdoblja iznimno je važan dio crkvene godine, ali i vrijeme u kojem je svako područje imalo neka svoja specifična obilježja, a stare običaje Pepelnice ili Čiste srijede valpovačkog kraja, posebno svog Zelčina i okolice, odlično poznaje Miroslav Varžić. Taj zaljubljenik u tradiciju naglašava da se u stara vremena posebno držalo do načina na koji se provodio ovaj dan.


- Nakon razdoblja poklada, Čista srijeda ili Pepelnica bila je u potpuno drukčijem ozračju. Na taj dan, koji je označavao početak 40-dnevne korizme, svatko je na svoj način nastojao uključiti se u to vrijeme, promijeniti ili popraviti svoje navike i dotadašnji način života, više moliti i biti bolji prema svome bližnjemu - priča Miroslav.


Otad pa sve do Uskrsa, zabava i vesele pjesme utihnule bi i ne bi više bilo nikakvih okupljanja. Premda nije bilo posebno propisanog načina odijevanja, brojne su starije žene toga dana oblačile crnu ili tamniju odjeću u znak pokore, koju ne bi skidale sve do Velike subote. Kod mlađeg "svijeta" toga nije bilo, ali i oni su se od tog dana odricali provoda i u tom razdoblju nije bilo ni svatova ni zaruka.


- Na Čistu srijedu, u znak želje za promjenom, domaćice bi posuđe u kojem se kuhalo i sav pribor za jelo prale u pepelu, a kada je došlo vrijeme ručka, posluživan je bio samo jedan obrok, i to uglavnom posna hrana: lokšice, razni rezanci sa sirom, orasima ili makom, soparni ili kiseli krumpir te obvezno posna pogača koja se spravljala u krušnoj peći isključivo od brašna, vode i soli, ali bez dodatka kvasca. Tog dana na stolovima se znala naći i pečena turkinja, a tek u novije vrijeme riba ili jela od ribe. Sva ta jela bila su sastavni i isključivi dio jelovnika tijekom cijelog korizmenog razdoblja u brojnim kućama, a bilo je i onih koji su, ovisno o svojim zavjetima, postili petkom ili još i drugim danima u tjednu - priča Miroslav prisjećajući se i svog djetinjstva, u kojem se korizma obilježavala na ovaj način.


Pepelnica ne bila Pepelnica kada na taj dan cijele obitelji ne bi zajedno odlazile u crkvu na misu, gdje im je svećenik obredno posipao glave pepelom uz riječi: "Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti!", a otad je počinjalo i redovito svakodnevno moljenje Križnog puta.
Ono što Miroslavu i dalje ulijeva nadu da ova lijepa tradicija Slavonije i Valpovštine ipak neće izumrijeti jest činjenica da je i danas nemali broj mladih ljudi i obitelji koji ga pitaju o toj tradiciji i običajima Čiste srijede, čije dijelove i sami žele živjeti unutar svojih obitelji. Dobar dio njih vraća se starim receptima i jelovnicima toga dana, a raznim oblicima odricanja i molitve te uvođenjem samodiscipline voljni su iskoristiti ovo vrijeme za neke nove, pozitivne promjene u svojim životima, koje današnje vrijeme treba više nego ikad ranije, zaključuje Miroslav. Lidija Aničić
Na Čistu srijedu tradicionalno se jeo soparni ili kiseli krumpir, posna pogača, rezanci, pečena turkinja
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike