Novosti
OSUDA SPALJIVANJA LUTKE ISTOSPOLNOG PARA S DJETETOM

Čin nesnošljivosti koji šteti djeci i govor mržnje
Objavljeno 24. veljače, 2020.
"Spaljivanje karnevala uvijek je bilo prema moćnicima, a ne prema manjinama"

Spaljivanje lutke koja predstavlja istospolni par s djetetom na karnevalu u Imotskom oštro su u ponedjeljak osudili Vlada, predsjednik Republike, pravobraniteljice za djecu i ravnopravnost spolova, a pojedine udruge te SDP podnijeli su i kaznene prijave protiv organizatora tog događaja.

Iz Vlade je poručeno da nije karnavelaski duh i satira kad se "sudi" predstavnicima manjina u hrvatskom društvu.

"Tradicionalno spaljivanje karnevalske ‘krnje‘ obično se sastojalo od svojevrsne, duhovite i podrugljive, kritike raznih događaja u hrvatskom društvu. Takav karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se ‘sudi‘ onima koji su na poziciji vlasti, poput predsjednika države, predsjednika Vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu. To nije tradicionalno, ni zabavno, niti je u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti. Stoga taj čin osuđujemo", poručuju iz Vlade. Naš pristup je da se odupiremo svakoj vrsti govora mržnje i agresije - političke, ideološke, verbalne i fizičke, kao i svakom činu koji vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda i pridonosi podjelama u društvu, dodaju iz Banskih dvora u odgovoru koji je na Hinin upit poslao glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković također je istaknula kako osuđuje svaki oblik govora mržnje, navevši kako poštuje pokladne tradicije svih krajeva Hrvatske, ali taj događaj nikako ne smatra šaljivim ni zabavnim.

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na svom Facebook profilu nazvavši paljenje tih lutaka žalosnim, nehumanim i posve neprihvatljivim činom. "Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su događaj gledala brojna djeca i tako svjedočila širenju mržnje i poticanju nasilja", napisao je Milanović.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević ocijenila je da se radi o neprihvatljivom činu, činu nesnošljivosti, koji šteti djeci, dodavši kako je zgrožena količinom mržnje koju su pokazali organizatori.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk potvrdio je da je podnio prijavu zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. "Maškare su tradicija i spaljivanje karnevala uvijek je bilo prema moćnicima, a ne prema manjinama, to nisu običaji i nije tradicija", rekao je. H/D.Pav.
Helenca Pirnat Dragičević

dječja pravobraniteljica

Djeci je tim agresivnim činom pokazano da sredina u kojoj žive ne prihvaća i ne tolerira zajednice i obitelji koje odstupaju od tradicionalnog shvaćanja obitelji i smatra ih nepoželjnima.