Regija
VUKOVARSKA MARINA JOŠ ČEKA PRVA PLOVILA

Novo komunalno pristanište zatrpano je naplavinama
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Jakumetović je rekao kako će Grad uskoro raspisati natječaj za koncesiju
VUKOVAR - Krajem svibnja prošle godine u Vukovaru je svečano otvoreno novosagrađeno komunalno pristanište Marina, ukupne vrijednosti 9,6 milijuna kuna.Danas, devet mjeseci poslije, Vukovarci imaju dojam kako se u međuvremenu ništa nije dogodilo jer ne samo da u Marini nema ni jednog plovila nego je zatrpana naplavinama, pa vizualno izgleda daleko od uređenog pristaništa.

Poštovali proceduru
Alen Jakumetović, ravnatelj Lučke uprave Vukovar, pojasnio nam je kako je nakon službenog otvorenja, kojim je obilježen završetak svih radova, slijedio niz aktivnosti kako bi Marina mogla biti stavljena u funkciju.

- Prvi je korak bio pregled Hrvatskog registra brodova, koji je glavna institucija za plutajuće objekte na unutarnjim vodama, od kojih smo dobili zeleno svjetlo i potvrdu da pristanište zadovoljava tehničke uvjete. Potom se krenulo u razvrstavanje pristaništa, što je u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U tom smo procesu morali zadovoljiti još neke uvjete Ministarstva i sva im je dokumentacija predana - rekao je Jakumetović, dodavši kako je prošloga tjedna Povjerenstvo ovoga ministarstva bilo u Vukovaru, pregledalo i Marinu i sve papire te očekuje kako bi za nekoliko dana trebali dobiti službeni dokument o razvrstavanju, odnosno potvrdu da je riječ o komunalnom pristaništu.

Potom će, prema Zakonu o plovidbi i lukama unutarnjih voda, Grad Vukovar raspisati natječaj za dodjeljivanje koncesije, čime će cijeli postupak biti okončan.

Skupo čišćenje
Jakumetović je rekao kako problem naplavina nastoje riješiti njihovim čišćenjem, u skladu s financijskim mogućnostima.

- Jedno nas čišćenje košta oko 30 tisuća kuna, a treba znati i kako na ovom području postoji samo jedno poduzeće koje taj posao može obaviti, jer ima potrebnu mehanizaciju. U siječnju nam je došla velika voda i nanijela naplavine kod pristaništa, no treba vremena za raspisivanje natječaja, njegovu provedbu i dolazak izvođača. Ovih dana čišćenje bi trebalo biti obavljeno - naglasio je, poručivši kako Lučka uprava Vukovar čini sve što može kako bi Marina primjereno izgledala te što prije bila stavljena u funkciju.

Gradnja Marine financirana je državnim sredstvima. Opremljena je s ukupno 140 vezova - 90 za čamce do šest metara i 50 za brodice duljine do 12 metara. Na svečanom je otvorenju istaknuto kako će uljepšati vizuru grada s Dunava i biti na usluzi svim građanima, ali i turistima koji sve češće dolaze osobnim plovilima. Istodobno je navedeno kako je gradnja novog pristaništa u Vukovaru početak snažnijeg razvoja na Dunavu, kako bi svi potencijali bili što bolje iskorišteni.

Do gradnje je ponajprije došlo zbog toga što postojeće pristanište za čamce i manje brodove u samom središtu Vukovara kapacitetom ne zadovoljava potrebe grada. Privez plovila u novom pristaništu omogućen je preko pontonskog gata za vez plovila položenim paralelno s obalom, a pontonski gat za zaštitu od naplavina i santi leda položen je okomito na obalu. Ove zime leda nije bilo, no bolji poznavatelji Dunava ističu kako će, kada ga bude, donijeti poprilične probleme, pa čak možda i prouzročiti štetu na plovilima.

Za sada su takva razmišljanja u domeni teorije, a što će se zbiti kada Dunav bude nosio komade leda, pokazat će vrijeme.

Dragana Korpoš
Najčitanije iz rubrike