Osijek
ELEKTROTEHNIČKA ŠKOLA

U nove prostore uselit će
krajem sljedeće godine
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Škola je kao regionalni centar kompetentnosti strukovnog obrazovanja dobila 30 milijuna kuna

Prije gotovo dvije godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo je 25 strukovnih škola diljem Hrvatske regionalnim centrima kompetentnosti, a među njima su i dvije iz Osijeka. To su Ugostiteljsko- turistička te Elektrotehnička i prometna škola, koje će, s pomoću sredstava iz EU fondova, biti u mogućnosti financirati opremanje i infrastrukturno poboljšanje svojih objekata. Ovih su dana u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani ugovori s 12 škola koje su imenovane centrima kompetentnosti, a jedna od njih je i osječka Elektrotehnička i prometna škola.

Riječ je o dodjeli nešto manje od 30 milijuna kuna nepovratnih sredstava, predviđenih za prostorno proširenje škole. Potrebno je, naime, obaviti prilagodbu postojećeg objekta i povezati stari dio s novim, a u tu će se svrhu renovirati dio stare zgrade kako bi se stvorili potrebni uvjeti za rad i osigurala dostupnost osobama s invaliditetom. Sredstva će biti utrošena i za nabavu specijalizirane opreme i suvremenih tehnologija, a ravnatelj Elektrotehničke škole Antun Kovačić pojašnjava da je svrha uspostave centara i njihova opremanja podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

"Dio je sredstava iz europskih fondova, a dio iz državnog proračuna. Nakon javne nabave radovi će vjerojatno početi već u ovoj godini i, kako je predviđeno, trajati 18 mjeseci. Dakle, krajem sljedeće ili najkasnije početkom 2022. očekujemo useljenje. Novi će prostori biti suvremeni i usmjereni na učenje praktičnom nastavom te će biti prilagođeni i polaznicima obrazovanja odraslih, čiju bismo naobrazbu organizirali kraćim tečajevima i programima osposobljavanja za zanimanja tražena na tržištu rada. Želja nam je da se radom Centra dodatno povežemo s poslodavcima, koji će nam biti indikator stvarnih potreba u svijetu rada, ali i da dodatno educiramo naš kadar kako bi bio spremniji na sve izazove cjeloživotnog obrazovanja. Već sada surađujemo s određenim brojem tvrtki koje u našoj školi prepoznaju partnera za zajedničko educiranje učenika u nekom od najtraženijih obrazovnih programa. U tom smislu, dio naših učenika nastavlja obrazovanje te upisuje neki od srodnih fakulteta, poput FERIT-a ili Odjela za matematiku, a dio ih se zapošljava odmah nakon završetka školovanja, u jako visokom postotku", kaže Kovačić, ističući kako velike zasluge za odobravanje projekta imaju Osječko-baranjska županija, kao osnivač škole, te JU Županijska razvojna agencija, ali i svi djelatnici škole koji su pomogli u izradi programa.

Ema Nenadić
ULOGA REGIONALNIH CENTARA U ZAJEDNICI
Regionalni centri kompetentnosti mjesta su izvrsnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u kojima će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja, kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja (učenje temeljeno na radu, natjecanja i prezentacije znanja i vještina...). Cilj je uspostave ovakvih centara povezati sustav obrazovanja s gospodarskim i civilnim sektorom koji će omogućiti aktivnu praktičnu obuku za učenike, nastavnike i zaposlenike u skladu s potrebama tržišta rada izravnim sudjelovanjem na regionalnoj razini te omogućiti suradnju sa sličnim centrima u Europskoj uniji. U Hrvatskoj ih je ukupno 25, od kojih dva u Osijeku.
Najčitanije iz rubrike