Osijek
IZ EVIDENCIJE ZAVODA ZA 2019. GODINU

Čekajući posao umrlo 65 osoba
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Izvijestili smo nedavno o kretanju broja nezaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji, kroz statističku evidenciju osječkog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. I 2019. bila je okarakterizirana padom ukupnog broja radne snage i padom broja nezaposlenih. Krajem 2019. ukupan je broj nezaposlenih bio u znaku vrlo visokog udjela nezaposlenih žena (gotovo da je dosegnuo 60 %) i nezaposlenih starijih od 50 godina.

Osim uobičajenih podataka o kretanju broja nezaposlenih kroz, primjerice, evidenciju onih koji se prvi put prijave na "burzu rada", potom novoprijavljenih, tu je i broj onih koji su našli zaposlenje (ili se samozaposlili), pa prema tome i izlaze iz ove evidencije. Ali u kategoriji ukupnih izlazaka iz evidencije nezaposlenih također su i one osobe koje su brišu zbog izlaska iz radne snage jer se nisu pridržavale zakonskih odredaba, preselile su se u drugo područje u Hrvatskoj, ili su u inozemstvu. Ili su pak - preminule. Regionalni ured Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a on teritorijalno pokriva cijelu županiju, svaki mjesec objavljuje statistički bilten u kojemu se može pronaći i ovaj podatak.

Tako je tijekom prošle godine 65 osoba koje su bile u evidenciji nezaposlenih osječkog HZZ-a, čekajući priliku za posao, preminulo. Ne nužno od starosti, jer iz evidencije se izlazi nakon što osoba napuni 65 godine, kada prema hrvatskim zakonima prestaje radna sposobnost. Uglavnom, u prošloj je godini svaki mjesec u prosjeku umrlo 5,4 nezaposlenih, pojedinačno najviše u rujnu (10) te svibnju i prosincu (9), a najmanje u studenome (2). Pretežito umiru muške nezaposlene osobe.

No 2019. bila je, ako se pogledaju dvije koje su joj prethodile, godina s najmanje preminulih nezaposlenih. U 2018. godini 93 osobe su umrle, a bile su u evidenciji nezaposlenih, a godinu prije, 2017., umrlo ih je još više - 98. U oba slučaja među umrlima je bilo više muškaraca.

Razlog za izlazak iz evidencije nezaposlenih, kao što smo rekli, može biti i navršavanje 65 godina života. Tako su prošle godine svoj radni vijek završila 184 stanovnika županije, a istovremeno se 445 osoba umirovilo tijekom nezaposlenosti. Naposljetku, u evidenciji je i 17 soba koje su izgubile status nezaposlene osobe, jer su završili u zatvoru ili pritvoru. Zanimljivo, svi odreda su muškarci.
D. Kuštro
Najčitanije iz rubrike