Mozaik
PROMOCIJA NOSAČA ZVUKA U SIKIREVCIMA

CD “Sikirevci selo moje’’
kao najljepša razglednica
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Sadrži 12 tradicionalnih melodija, napjeva i kola sikirevačkog kraja i Slavonije

Kad vidite suzu u oku izvršnog producenta Mate Galovića, tajnika Udruge ‘‘Sikirevački motivi‘‘, onda je to znak da je veliki posao iza njih i da je svjetlo dana ugledao nosač zvuka ‘‘Sikirevci selo moje‘‘, u izdanju Croatia Recordsa, kao najljepša razglednica i suvenir ovog malog pitomog mjesta u Brodsko-posavskoj županiji,

Na njemu se nalazi 12 tradicionalnih melodija, napjeva i kola sikirevačkog kraja i općenito Slavonije, a koje izvode Ženska pjevačka skupina ‘‘Sikirevke‘‘, Muška pjevačka skupina ‘‘Sikirevčani - čuvari pučkih pjesama‘‘, Tamburaški sastav kulturno-umjetničkog društva ‘‘Sloga‘‘ iz Sikirevaca te jedna autorska pjesma. Glazbeni producent i ton-majstor bio je Tihomir Ivanetić iz Rockoko studija, a izvršni producent Mato Galović.

Udruga ‘‘Sikirevački motivi‘‘ osnovana je 2008. godine radi očuvanja tradicije Sikirevaca, gdje se to u prvom redu odnosi na izradu ručnog rada, ‘‘Sunčane čipke‘‘. Na inicijativu Udruge ‘‘Sikirevački motivi‘‘, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, 2012. godine donosi riješenje o statusu ‘‘Sunčane čipke‘‘ kao nematerijalnog kulturnog dobra.

- Osim želje da očuvamo tradiciju izrade ‘Sunčane čipke‘, želja nam je bila da sačuvamo cjelokupnu tradiciju Sikirevaca, pa tako i u pogledu očuvanja tradicijskog pučkog pjevanja. Mi smo u okviru naše udruge osnovali Mušku pjevačku skupinu ‘‘Sikirevčani - čuvari pučkih pjesama‘‘ i Žensku pjevačku skupinu ‘‘Sikirevke‘‘, gdje smo uz naš KUD ‘‘Sloga‘‘ pokušali vratiti sve naše tradicijske napjeve koji su se nekada pjevali u Sikirevcima. Na ovom nosaču zvuka vodili smo računa da to budu isključivo tradicijske pučke pjesme ženskog i muškog pjevanja, uz uključivanje tamburaškog sastava KUD-a i jednog samičara. Osim toga, tu je i jedna autorska pjesma u izvedbi Janje Prakaturović, koja na jedan poseban način opisuje život Sikirevaca - rekao je Mato Galović, izvršni producent nosača zvuka ‘‘Sikirevci selo moje‘‘ i tajnik Udruge ‘‘Sikirevački motivi‘‘.

Prema riječima općinskog načelnika Josipa Nikolića, ovaj nosač zvuka svakako je produkt jednog mukotrpnog rada Udruge ‘‘Sikirevački motivi‘‘, kao i svih onih koji su bili uključeni u realizaciju.

- Ono što je najljepše, Sikirevci imaju dva nosača zvuka, prvo je krajem 2019. izašao nosač zvuka ‘Od Božića do Uskrsa s Misom‘, u izvedbi Zbora crkve sv. Nikole biskupa iz Sikirevaca, a sada ovaj ‘Sikirevci selo moje‘, naše udruge ‘Sikirevački motivi‘, što je lijepa promidžba samog mjesta Sikirevci. Ovom prilikom zahvalio bih svima koji su bili uključeni u projekt ‘Sikirevci selo moje‘ - rekao je Josip Nikolić, načelnik općine Sikirevci.

Izdanje otvara naslovna pjesma ‘‘Sikirevci selo moje‘‘, a tu su još i one koje se čuju tradicionalno u Slavoniji prilikom raznih svečanosti i folklornih manifestacija: ‘‘Oj, Savice‘‘, ‘‘Kad su stari svinje žirovali‘‘, ‘‘Kiša pada, rosna trava‘‘, ‘‘Ovim šorom, jagodo‘‘ i druge. Mihael Ferić, nastavnik glazbe, kako bi mnogi rekli maestro Mihael Ferić, dao je svoj stručni osvrt na nosač zvuka ‘‘Sikirevci selo moje‘‘.

- Mislim da je bio posljednji trenutak da se ovo što se nalazi na nosaču zvuka, snimi i trajno tonski zapiše. To je prvorazredno jer je to generacija koja je živjela taj folkor i koja taj folklor poznaje. Ovdje se nazale izvrsne stare pjesme, a danas mnoga utjecajnija i ambiciozna društva imaju nosač zvuka, kao jedan svojevrsni suvenir. Oni su se opredijelili za napjeve, što je dosta zahtjevno snimiti, i većinu bez instrumentalne pratnje. Osim toga, vrijednost ovog nosača zvuka leži u tome da imamo dvije izvrsne pjevačke skupine koje pjevaju pjesme koje nisu puno pjevane na folkornim manifestacijama. Sve što se tu nalazi jako je dobro i zahtjeva ocjenu u superlativima - rekao je maestro Mihael Ferić.

Na promociji nosača zvuka, osim spomenutih, govorili su župnik Stjepan Šumanovac te producent Tihomir Ivanetić, a na kraju su uručene zahvalnice svima onima koji su bili uključeni u realizaciju nosača zvuka ‘‘Sikirevci selo moje‘‘, te su se predstavile muška i ženska pjevačka skupina uz tamburaški sastav KUD-a ‘‘Sloga‘‘ Sikirevci.

Mario Kokaj
Mato Galović

izvršni producent

Vodili smo računa da budu to isključivo tradicijske pučke pjesme ženskog i muškog pjevanja, uz uključivanje TS KUD-a i jednog samičara, a tu je i jedna autorska pjesma u izvedbi Janje Prakaturović.
Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

Najčitanije iz rubrike