Kultura
POEZIJA U DVORIŠTU: GOST TOMISLAV ZAJEC

Zbirka snažnog koncepta i slojevite narativnosti
Objavljeno 25. veljače, 2020.
Pjesnik, nagrađivani i cijenjeni dramski pisac, dramaturg i prozaik Tomislav Zajec prvi je gost programa Poezija u dvorištu u 2020. Tomislav Zajec istaknuo se svojom posljednjom knjigom pjesama snažnog koncepta i slojevite narativnosti Katolička krivnja, objavljene 2016., a u hrvatskoj je poeziji prisutan još od sredine 90-ih kada je sudjelovao na natječaju Goran za mlade pjesnike. U utorak, 25. veljače, s Tomislavom Zajecom o mjestu poezije u njegovu pisanju i cjelokupnom stvaralaštvu razgovarat će Sanja Baković.

Tomislav Zajec (1972., Zagreb) piše drame, scenarije, romane i poeziju. Diplomirao dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti gdje je zaposlen kao docent. Objavio: U trenutku kao u divljini (poezija, koautorstvo s Vlatkom Grgurićem i Romanom Simićem, 1996.), Sjever – zlatni šut (poezija, 1996.), Soba za razbijanje (roman, 1998.), Rupa njegova imena (poezija, 2000.), Ulaz u Crnu kutiju (roman, 2001.) Ljudožderi (roman, 2005.) Lunapark (roman, 2009.), Odlasci (drame, 2013.), Pravila igre; od prve ideje do prvog dramskog teksta (priručnik, 2012.), Katolička krivnja (poezija, 2016.), Dječak koji je želio biti tigar (slikovnica, 2018.).

Autor je jedanaest originalnih dramskih tekstova: John Smith, princeza od Walesa (1998.), Atentatori (1999.), Svinje (2001.), Novi Nosferatu (2002.), Mlijeko (2003./2004.), Dorothy Gale (2007.), Astronauti (2008, Spašeni (2009.), Trebalo bi prošetati psa (2012.), Ono što nedostaje (2014.) i Mala Moskva (2018.). Drame su mu izvođene u Zagrebu, Varaždinu, Dubrovniku, Ljubljani, Sarajevu, Novom Sadu, Londonu, Buenos Airesu, Glasgowu, Bradfordu, Norwichu, Bukureštu, Braili i Ipswichu. Autor je i scenarija za film po istoimenom dramskom tekstu "Trebalo bi prošetati psa" (2014.) u režiji Filipa Peruzovića.


Za dramu "Trebalo bi prošetati psa" nagrađen je Grang Prixom na 29. Journées de Lyon des Auteurs de Theatre u Lyonu 2018. Peterostruki je dobitnik državne nagrade za dramsko djelo Marin Držić, za drame "Atentatori", "Dorothy Gale", "Spašeni", "Trebalo bi prošetati psa" i "Ono što nedostaje"; dvostruki je dobitnik nagrade Marul Festivala hrvatske drame i kazališta Marulićevi dani, za dramu "Ono što nedostaje" i dramatizaciju romana Kristijana Novaka "Črna mati zemla" te brojnih drugih nagrada za književni, scenaristički i dramaturški rad. Na Međunarodnom festivalu malih scena za predstavu "Huddersfield" (ZKM) 2019. dobio je Nagradu "Darko Gašparović" za najbolju dramaturgiju.
Uvršten je u više hrvatskih i inozemnih antologija poezije, proze i drame. Bio je izbornik festivala Marulićevi dani, Gavelline večeri i Mali Marulić. Radovi su mu prevedeni na engleski, francuski, mađarski, poljski, slovenski, njemački, španjolski, rumunjski i ruski jezik. N.Vek.
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike