Novosti
U HRVATSKOJ ZA SADA NEMA OBOLJELIH

Plenković s Kriznim stožerom o prevenciji širenja koronavirusa
Objavljeno 23. veljače, 2020.
Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio da dvoje pacijenata koji su zaprimljeni na riječki KBC nisu zaraženi koronavirusom

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao se u nedjelju s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva koji ga je informirao o poduzetim mjerama i planovima za prevenciju širenja koronavirusa radi zaštite sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana, izvijestili su iz Vlade. Na sastanku premijera Plenkovića s ekspertnom skupinom Kriznog stožera Ministarstva razgovaralo se i o trenutačnoj situaciji glede širenja virusa u susjednoj Italiji, navode iz Vlade. Ministar zdravstva Vili Beroš ranije je u nedjelju potvrdio da dvoje pacijenata koji su zaprimljeni na riječki KBC nisu zaraženi koronavirusom. Riječ je o jednom talijanskom državljaninu te ženi iz Rovinja koja je boravila u Padovi. Potrebni uzorci iz riječkog KBC-a bili su, naime, poslani na analizu u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu kako bi se utvrdilo o kakvoj je infekciji riječ. Dobiveni nalazi to dvoje pacijenata bili su negativni na koronavirus. Iz Ministarstva zdravstva također su izvijestili da je oboje pacijenta u dobrom općem stanju.

Do sada 2463 umrlih

Trenutačni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV bolesti u svijetu je 78.833 osobe (izvor ECDC), objavio je u nedjelju Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim internetskim stranicama. Od nCoV u svijetu su do sada umrle 2463 osobe (izvor ECDC). U Europi je trenutačno oboljela 121 osoba (izvor ECDC).


U Hrvatskoj za sada nema oboljelih od koronavirusa, objavio je u nedjelju HZJZ. Do danas je u Hrvatskoj laboratorijski obrađeno 18 osoba kod kojih je postavljena sumnju na bolest uzrokovanu nCoV i svi su negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus. Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest izazvana novim koronavirusom (izvor ECDC) su Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Rusija.


Hrvatski državljanin koji se po povratku s kruzera Diamond Princess od subote preventivno nalazi u karanteni zagrebačke Klinike za Infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", potpuno je dobro i zdrav je, izjavio je u subotu Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike.


"Pod kontrolom je da vidimo hoće li razviti simptome koronavirusa sljedećih 14 dana; ako neće, ići će kući", rekao je dr. Kutleša za Dnevnik HRT-a. Dodao je da je mladić, preventivno smješten u karantenu, zdrav i potpuno dobro.


Hrvatski građanin jutros je preventivno smješten u karantenu bolnice Dr. Fran Mihaljević koja je osnovana odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U Hrvatsku je došao u subotu ujutro, a iz Slovenije je dovezen specijalnim sanitetskim prijevozom i u pratnji medicinskog osoblja.

Hrvatska je spremna

Na pitanje prijeti li Hrvatskoj nedostatak zaštitne opreme za medicinsko osoblje, Kutleša je rekao da je za početak ima dovoljno.


"Proces nabave je u tijeku, još nešto će pristizati svaki dan sljedeći tjedan. Mislim da će za početak biti dovoljno", dodao je.


Pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti također je istaknuo kako za svaku moguću situaciju, pa i onu da se virus pojavi i raširi u Hrvatskoj, postoji razrađeni hodogram postupanja.


"Hrvatske zdravstvene službe ništa neće prepuštati slučaju, nadalje ćemo poduzimati sve moguće preventivne mjere u zaštiti naših građana od moguće ugroze koronavirusom, pa tako i stavljanje u karantenu osoba kod kojih postoji i najmanji rizik opasan za njihovo ili zdravlje ljudi koji budu u doticaju s njima", izjavio je ranije ministar zdravstva.
Hrvatski državljanin iz Japana je doputovao posebnim zrakoplovom koji je za svoje državljane i građane drugih zemalja Europske unije poslala Italija. Na kruzeru je ostalo još četvero hrvatskih državljana.


Hina
Pad na svjetskim burzama zbog virusa
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, jer su ulagače zabrinule vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine, a pojavljuju se i konkretni podaci o posljedicama te epidemije za gospodarstva. Na Wall Streetu Dow Jones prošloga je tjedna oslabio 1,4 posto, na 28.992 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,3 posto, na 3337 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 9576 bodova.

Polovinom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, no u drugom dijelu tjedna oštro su pali, jer su zaredale vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine.
U Italiji 132 oboljela
U Italiji je broj osoba zaraženih koronavirusom porastao na 132. Najveći broj oboljelih do sada je zabilježen u pokrajinama Lombardiji (90) i Venetu (25). Prvi slučajevi pojavili su se i u regiji Emilia-Romagna, gdje je potvrđeno devet slučajeva.
U karantenu će sve osobe kod kojih postoji i najmanji rizik opasan za javno zdravlje
Možda ste propustili...