Osijek
TKO GUBI PRAVO NA SOCIJALNU POMOĆ

Mjesečno manje i do 30-ak korisnika
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Osječki Centar za socijalnu skrb umrežen je s osječkim Zavodom za zapošljavanje i odmah zna je li tko sa Zavoda “skinut”

Iako je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a nakon stanja u Međimurju, gdje je manjinsko stanovništvo koje prima socijalnu pomoć, odnosno zajamčenu minimalnu naknadu (ZMN), sijalo strah među većinskim stanovništvom, pooštrilo mjere za pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, mjere kao takve postoje godinama. Tako korisnik ZMN-a ne smije nenamjenski trošiti naknadu, a oni korisnici koji djecu ne šalju u osnovnu školu ili predškolu također će je izgubiti. Također, radno sposoban korisnik ZMN-a koji se redovito ne javlja u područne urede Zavoda za zapošljavanje, odnosno koji odbije posao ili ga dobije, dužan je o tome obavijestiti nadležan centar za socijalnu skrb te će mu naknada biti ukinuta.

Kršenje obveza
Godinama je to poznato ravnateljici osječkog Centra za socijalnu skrb Osijek Ivki Kaurinović koja ističe da na području koje Centar pokriva također ima slučajeva gdje korisnici krše svoje obveze.

- Mi smo povezani s osječkim Područnim uredom HZZ-a i znamo tko se ne javlja na Zavod ili odbija njihov poziv ili tko se zaposlio. Čim vidimo da je radno sposobna osoba "skinuta" sa Zavoda, to nam je znak da se nešto događa pa ih zovemo. Neki se odazovu i kad ih pitamo zašto se nisu javili, najčešće se opravdavaju zaboravom, odnosno kažu da nisu znali da nas trebaju obavijestiti, iako im to u rješenju koje dobivaju od nas izričito stoji - pojašnjava Kaurinović.

Da je osječki CZSS itekako ažuran po tome pitanju, govore i brojke. Konkretno, u prosincu 2019. bila su 1374 korisnika, a mjesec poslije 1347. Dio korisnika kojima je naknada ukinuta, kaže naša sugovornica, odnosi se na nepoštovanje obveza.

Malverzacije
Kad je u pitanju isključiva isplata vaučera, Kaurinović kaže da je neko vrijeme to bilo praksa, no postojao je problem jer prodavaonice uglavnom vaučere nisu priznavale. Tako korisnici i dalje dobivaju gotov novac, osim u slučajevima kad je potrebna jednokratna naknada za kupnju kućanskih aparata i sl. U tom slučaju korisnik kupuje proizvod s pomoću vaučera. Međutim, i u tim slučajevima ima malverzacija.

- Dogodi se da utvrdimo da imaju neispravan štednjak primjerice i kupimo im novi. Realno, oni mogu već sutradan prodati štednjak i uzeti novac. Mi stoga procjenjujemo kome je što doista potrebno, a da pri tome ne izigravaju sustav - pojašnjava Kaurinović.

Inače, tendencija je smanjenja broja korisnika ZMN-a i Kaurinović kaže kako je to dobro, iako se, dakako, događa da se pojavljuju novi korisnici koji imaju pravo na pomoć. Broj se smanjuje, posebice u sezoni, jer im se u tome slučaju naknada ukida, a nakon sezone ponovo odobri ako imaju uvjete za nju.

- Naš je centar živi organizam. Jednima se obustavlja ZMN iz raznih razloga, a drugima se priznaje. Među onima koje su ga izgubili ima i onih koji se ne pridržavaju pravila. Dakako, ima i onih koji nas, ako dođe do kakve promjene uvjeta, odmah nazovu ili dođu - kaže Kaurinović.

Marija Mihelić
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
ŠTO KADA DIJETE NE IDE U ŠKOLU?
Jedan od razloga obustave je i kad roditelj ne šalje svoju djecu u predškolu, odnosno u osnovnu školu. Prema proceduri, škole obavještavaju Ured za prosvjetu koji ima mogućnosti pokretanja prekršajnoga postupka. CZSS nema tu mogućnost i ne provodi sankcije, no ima zadatak savjetovati roditelje i utjecati na veću kontrolu svoje djece.

- Ima situacija gdje roditelji zakažu i ne vode brigu o djeci, a znaju se dogoditi i razne neprimjerene obiteljske situacije. Dogodi se da roditelji ne daju djetetu dobar primjer pa se i dijete počne tako ponašati. U nekim situacijama dijete biva bolesno, no roditelji to ne primjećuju i ne odvode ga liječniku, a što utječe ne samo na zdravlje već i na nedolazak u školu. To su sve situacije u kojima pokušavamo s roditeljima riješiti problem. Srećom, takvih situacija nema puno na području koje mi pokrivamo, a poznati su nam slučajevi u Baranji – dodaje Kaurinović.
Možda ste propustili...

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike