Kultura
NOVA PREMIJERA U REŽIJI IVANA PENOVIĆA

Polazište i slavni Jarryjev Kralj Ubu
Objavljeno 23. veljače, 2020.
I u ovoj će sezoni Drama zagrebačkog HNK-a u Tonskoj dvorani premijerno izvesti suvremeni kazališni projekt. Publici će se predstaviti autor najmlađe generacije, već višestruko nagrađivani dramaturg i redatelj Ivan Penović.


- Zamislite dva brata. Naši su ljudi, ali su i onako, malo svjetski, tako izgledaju. Zamislite ih sada kao dvorske savjetnike na francuskome dvoru, negdje u osamnaestom stoljeću. Zatim ih zamislite u rasponu od tjedan dana i na ruskome dvoru. A potom i na engleskome. Zamislite ih sada na sva tri mjesta odjedanput. Na jednome falsificiraju novac, na drugome spavaju s kraljicom, a na trećemu im sude, ali se oni izvuku s ispričnicama s drugih dvaju dvorova. Sada zamislite da nisu dvojica, nego da ih je najmanje sedam. Možda su ipak trojica. Kamo god dođu, dočekaju ih lijepo, iako nisu sigurni zašto. Kamo god dođu, odmah je jasno kako neće dugo ostati. I primjećujemo da se pojavljuju u svim važnim, povijesnim događanjima. Uvijek se nađu na pravome mjestu u pravo vrijeme, ali samo kao prisutni, dok uvijek netko drugi djeluje. Oni su samo prisutni; kao dvorski savjetnici, kao gosti dvora, kao prijatelji naših prijatelja koje odavno nismo vidjeli - ovako autor opisuje projekt.
Glumačkim improvizacijama nastat će izvedbeni tekst, uz korištenje povijesnih zapisa (Pavel Apolonovič Rovinski, Mihail Ivanovič Barsukov) te novijih romansiranih biografija spomenutih povijesnih osoba (Milo Dor, Robert Bacalja). N.Vek.
Uzori Stjepan i Miroslav Zaninović
Predstava polazi od ovakvih likova prema uzoru na djela Stjepana Zanovića i pjesnika Miroslava Zanovića iz 18. st.

Radnja će od povijesnih činjenica i povijesnih likova s dvorova 18. stoljeća prelaziti sve više u apsurdnu i fiktivnu građu, pa će se, osim navedenoga, kao polazište koristiti i slavni Kralj Ubu Alfreda Jarryja. Predstava će biti fokusirana upravo na povijesne relacije, izvrtanje činjenica, pritom stvarajući nelinearan tijek, varirajući stilom između stand-upa, seminarskog izlaganja i dramske predstave.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike