Kultura
OKRUGLI STOL U HNK-U: RAZUMIJEMO LI SE?

O nasilju u obitelji, alkoholizmu i pedofiliji
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Živimo u svijetu u kojemu se razlike "oštre" do krajnosti, u kojemu se ljudi kolektivno trpaju u svjetonazorske kalupe, gdje je sve manje razumijevanja i uvažavanja. Baš zato mi je na pamet tematski pala ideja o svojevrsnoj tribini – okruglom stolu pod nazivom Razumijemo li se? kada mi je intendantica Dražena Vrselja predložila da osmislim neki novi program koji bi se održavao u HNK-u u Osijeku. Upravo je intendantica smatrala da je izvedba Emeta prije velike turneje ove predstave u Novoj Gorici (Slovenija), Varaždinu i Zagrebu sjajan povod za prvi takav okrugli stol, ističe Ivana Šojat, idejna začetnica i jedna od sudionica prvog u nizu okruglih stolova.


Tema je ovoga, koji se održava u ponedjeljak, 24.veljače, nakon izvedbe Emeta (koji je nakon dužeg vremena opet na repertoaru, u 19 sati), nasilje u obitelji, alkoholizam, ali i pedofilija – sve što rađa PTSP koji, dodaje Šojat, prečesto vezujemo isključivo uz rat i sve što on nosi. Budući da predstava progovara o raznim oblicima nasilja u obitelji i "zabranjenim temama", idealna je "podloga" za održavanje okruglog stola nakon predstave, smatraju iz HNK-a.


- Nismo, naime, ni svjesni koliko trauma za sobom nosimo iz obitelji i iz naših najbližih okruženja. Okrugli stol ovaj će put voditi sjajni, svima dobro poznati, novinar Saša Drinić, koji će razgovarati sa mnom kao s autoricom predloška predstave, te s psihijatrom, dr. Božidarom Popovićem i ravnateljicom Drame HNK-u u Osijeku i glumicom Petrom B. Blašković - kaže Ivana Šojat.


Ovakvi okrugli stolovi bi se, kako je i najavljeno u knjižici sezone, trebali održavati tri puta godišnje, odnosno dva puta u sezoni. Gosti će biti umjetnici i stručnjaci s najrazličitijih područja. Sve s namjerom poticanja na promišljanje i sagledavanje života i svijeta kao pojave koja je daleko kompleksnija od trpanja u kalupe, ističu.
- Svijet ne možemo mijenjati jednim potezom, nekakvim čarobnim štapićem. Možemo ga mijenjati na bolje isključivo stalnim i upornim zalaganjem, promišljanjem te sagledavanjem - zaključuje Ivana Šojat, čiju je predstavu HNK-u u Osijeku praizvelo 10. studenoga 2018., u režiji Same M. Streleca. Predstava je osvojila nagradu za Najbolju predstavu u cjelini na 29. Marulićevim danima, prema odluci stručnog povjerenstva, a i nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji Najbolje predstave u cjelini, drama. N.Vek.
Svijet možemo mijenjati nabolje isključivo stalnim i upornim zalaganjem, promišljanjem te sagledavanjem
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike