Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Antibiotici smanjuju rizik od raka želuca
Objavljeno 24. veljače, 2020.
Iskorjenjivanje bakterije koja izaziva čir na želucu može više nego prepoloviti izglede za rak želuca među ljudima u čijim obiteljima netko ima rak želuca, pokazalo je novo istraživanje. Rak želuca u obitelji znači dvostruko ili trostruko veći rizik za rak želuca. Rizici su veći i među ljudima koji su zaraženi bakterijom Helicobacter pylori, koja živi u želucu oko polovine svjetskog stanovništva. Novo istraživanje, kojim je praćeno 1676 dobrovoljaca prosječno 9,2 godine, predstavljalo je pokušaj da se vidi može li iskorjenjivanje bakterije uz pomoć dva antibiotika i lijeka koji blokira stvaranje želučane kiseline smanjiti rizik od raka.

Smanjen je za 55 posto. U 30 posto slučajeva antibiotska terapija nije uništila H. pylori. No, kad jest, rizik se smanjio na 0,8 posto, što znači 73 posto manje izgleda za pojavu raka želuca. Rezultati su "dobra vijest jer mislimo da jednotjedno ili dvotjedno uzimanje antibiotika može spriječiti rak želuca”, kaže voditelj studije, dr. Il Ju Choi iz južnokorejskog nacionalnog centra za borbu protiv raka.

On kaže da bi bilo mudro da se kod osoba čiji je neki član obitelji bolovao od raka želuca i koje su podvrgnute gastroskopiji obavi i test na H. pylori. Test na bakteriju iz daha može pokazati je li antibiotska terapija djelovala. U 10 do 30 posto slučajeva u kojima bakterije prežive terapiju, treba probati druge lijekove.

Jednom kad se bakterija iskorijeni, test na H. pylori ne treba ponavljati jer je rijetkost da se osoba ponovno zarazi bakterijom.

U visoko razvijenim zemljama to se dogodi tek u oko dva posto slučajeva, kaže Choi. No u nerazvijenim zemljama to se dogodi u tri do 10 posto slučajeva. Dobrovoljci su u ovoj studiji bili su roditelji, braća i sestre pacijenata koji su liječeni zbog raka želuca.H