Osijek
UDRUGA SVJETLOST FENJERA

Nakon 54 godine kafić
Baroko zatvoren uz tihu
svjetlost fenjera iz 1889.
Objavljeno 22. veljače, 2020.
Svaki fenjer krije neku svoju priču, daje drugačiju svjetlost i štiti plamen od vjetra

Uz svjetlost stotine izloženih fenjera upaljenih posebno za tu priliku u petak navečer, u povijest je otišao jedan pravi kvartovski lokal, Caffe bar Baroko, koji je pune 54 godine na uglu Strossmayerove i Paradžikove ulice bio mjesto okupljanja brojnih osječkih generacija.


Riječ je o mjestu koje je poput Central Parka iz serije Prijatelji, ili Kafića uzdravlje iz istoimene serije, imao svoju stalnu klijentelu koja se u njemu osjećala kao doma, u krugu obitelji, i u njega se uvijek iznova vraćala. Premda za sve one koji su godinama dio svoga slobodnog vremena trošili u Baroku i na taj način postali dio njegovog današnjeg identiteta, ovo nije bio trenutak za slavlje, osječka Udruga Svjetlost fenjera iskoristila ga je da se predstavi svojom značajnom i vrijednom kolekcijom fenjera iz cijeloga svijeta.


- Želimo njegovati i očuvati stare fenjere koji nestaju kao hrvatsko kulturno blago - kazao je Miroslav Kern, predsjednik Udruge koji je posebno za ovu priliku upalio fenjer iz 1889. godine, najstariji iz zbirke.
Kao što i svaki fenjer u sebi krije neku svoju priču, daje drugačiju svjetlost i štiti plamen da se ne ugasi, tako je i povijest Baroka skup uspomena svakog gosta koji su u njega kročili proteklih pola stoljeća. Ovo nije omaž jednom gradskom lokalu ni njegovom gazdi Darku Markotiću Buci koji se odlučio na zasluženu mirovinu te staviti ključ u bravu nakon 40 godina rada, ni njegovom ocu koji je prije njega isto to radio od 1966. godine (zvao se Kod Gurmana). To je počast generacijama Osječana koji će se poput žiška u fenjeru sjećati vremena provedenog u lokalu na uglu “Štrose” i Paradžikove koji je svoj vijek okončao uz veličanstveno osvjetljene.


Tomislav Prusina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike