Sport
OSIJEK GOSTUJE NA KVARNERU

Danas siromašniji derbi: Na
Rujevici izostaje "teška artiljerija"
Objavljeno 22. veljače, 2020.
Suparnici će biti hendikepirani neigranjem svojih najboljih strijelaca koji su ove sezone proizveli 24 pogotka

Drugi od tri uzastopna derbija HNL-a nogometaše Osijeka čeka na Rujevici. Rijeka je izravni konkurent bijelo-plavima u borbi za drugo mjesto, a sudar tih momčadi bit će i za nešto manje od mjesec dana na istom mjestu u polufinalu Kupa Hrvatske. Tako ovaj subotnji prvenstveni susret sa sobom nosi zanimljive stvari.


Ove sezone obje utakmice Osijeka i Rijeke bile su pravi "trileri" s rezultatskim preokretima i mnoštvom uzbuđenja. No, sve to je bilo jesenas, a ovaj put nekako nam se čini vjerojatnijim kako će susret biti tvrd i nešto oprezniji s obje strane. Tim više što će u njega oba suparnika ući bez svojih prvih strijelaca. Rijeka bez Antonija Čolaka, a Osijek slabiji za prvog "topnika" HNL-a Mirka Marića, koji će nakon gotovo dvije godine propustiti jedan prvenstveni susret. Obojica su u "autu" zbog iste stvari - tri akumulirane javne opomene.

Čiji je hendikep veći?

U takvim okolnostima samo od sebe nameće se pitanje čiji je hendikep veći? Trener bijelo-plavih Ivica Kulešević uopće ne dvoji:


- Ja bih rekao da je nama veći hendikep izostanak Marića. Ipak je on prvi strijelac prvenstva. Opet, siguran sam kako se kolega Simon Rožman neće složiti sa mnom. Bit će zanimljivo vidjeti koja će se momčad bolje snaći bez najboljeg strijelca.


Taj se problem može promatrati iz nekoliko aspekata. Rijeka je domaćin, a Čolak je iznimno važna karika za njih ne samo u realizatorskom smislu. Osim toga, obrana Osijeka sigurno će odahnuti, jer ju je Čolak itekako znao maltretirati. Bio je strijelac u oba ovosezonska susreta, a u lanjskom prvenstvu triput je pogađao mrežu bijelo-plavih. Dakle, iz kuta Osijeka itekako je dobro što ga neće biti. S druge strane Marić nije tako učinkovit protiv Rijeke. Zabio je triput, ali ni jednom na Rujevici. No, Osijekov je problem druge prirode. U ovom trenutku Kulešević nema na raspolaganju igrača koji bi tako kvalitetno mogao zamijeniti Marića u realizatorskom smislu. Mance nije u formi, Grezda nije klasični gol-igrač, a Špoljarić, koji je najbolji realizator, ovoga proljeća nije imao mnogo minuta. Zato Kulešević razmišlja kako složiti napadački dio momčadi.


- Imamo nekoliko opcija. Jedna je Špoljarić, druga je Pilj, a treća Lončar. Vidjet ću još za što ću se odlučiti. Volim imati 17 igrača koji se osjećaju kao prvotimci, pa ih onda birati prema potrebi. Ovo je jedna od takvih situacija - kaže Kulešević.


Naravno, svaka od te tri opcije koje je spomenuo trener nosi i neke taktičke preinake. One bi bile najmanje ako bi se odlučio za Špoljarića, jer bi u tom slučaju, vrlo vjerojatno, ostatak momčadi bio isti kao protiv Dinama. Ako se odluči za Pilja postoji nekoliko varijanti, ovisno o formaciji za koju se odluči Kulešević. U tom slučaju, ako će zadržati 4-4-2, moguće je prebacivanje Grezde u sam vrh napada, tada bi Pilj bio desno krilo, ili instaliranje Pilja na poziciju polušpice iza Mancea. Zaigra li, pak, Lončar, onda je jasno kako će se Kulešević vratiti u formaciju s tri centralna braniča. Mance bi bio "gore", a Grezda i Ndockyt iza njega. Varijacije na temu s tim kako treba uzeti u obzir da i Rijeka igra s tri centralna braniča, što će vjerojatno biti ključna stvar pri donošenju odluke na koji će joj se način Kulešević suprotstaviti.
Bit će knap utakmica

Opet formacije i taktike neće biti toliko važne kao "govor tijela", točnije metalni ulazak u samu utakmicu. Kulešević stalno ponavlja "imamo bodovni zaostatak, moramo pobjeđivati". Rujevica će biti pravi test tih njegovih riječi, a još ih je i "podebljao".


- Očekujem obostrano napadačku utakmicu. Kvalitetom smo tu negdje, a što se nas tiče, ako se kući želimo vratiti zadovoljni morat ćemo pružiti još jednu kvalitetnu partiju. Rijeka je dobra, čvrsta i organizirana momčad, ali nismo ni mi za baciti. Imamo pravo biti optimisti - smatra trener bijelo-plavih.


Neće Osijek, a vjerojatno ni Rijeka, odmah krenuti grlom u jagode. U derbije se rijetko ulazi posve spuštenog garda. Kasnije će ovisiti o kretanju rezultata. Iako želi "pobjeđivati" sumnjamo kako Kulešević ne bi prihvatio i remi. Uostalom, napadači koje ima na raspolaganju više vuku na tranzicijsku igru negoli na kontinuirani i organizirani napad. Mance i Grezda izraziti su "napadači prostora" od kojih je iluzorno očekivati poseban doprinos u izgradnji strpljivih napada s velikim posjedom lopte. Njima dvojici takav nogomet jednostavno ne odgovara.
- Bit će neizvjesna utakmica, u to sam siguran. Ne trebamo je doživljavati kao ključnu. Važna sigurno jest, ali nije presudna. Ima se i nakon nje još dosta igrati. No, pokušavam u svlačionici stvoriti atmosferu u kojoj je uvijek najvažnija utakmica koja prva dolazi. Ne trebamo gledati tablicu ni što će nam donijeti određeni rezultat. Moramo se koncentrati isključivo na kvalitetu igre koju ćemo prikazati. Trkački moramo biti na razini susreta protiv Dinama. To bi bio dobar temelj iz kojeg bismo mogli graditi put prema pozitivnom rezultatu - zaključio je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.


Dalibor Keler
repriza

OSIJEK IDE PONOVITI IGRU KAO PROTIV DINAMA
RIJEKA - OSIJEK

Početak: Subota, 17.30 sati

Pandur**Ivušić

Capan**Igor Silva

Velkovski**Škorić

Smolčić**Majstorović

Raspopović**Talys

Lepinjica**Grezda

Halilović**Kleinheisler

Lončar**Žaper

Štefulj**Ndockyt

Andrijašević**Pilj

Gorgon**Mance

Stadion: Rujevica

Kapacitet: 8.279

Sudac: Duje Strukan (Split).
23. kolo Prve HNL
PETAK

Varaždin - Lokomotiva

SUBOTA

15 sati

Hajduk - Gorica

17.30 sati

Rijeka - Osijek

NEDJELJA

15 sati

Dinamo - Inter Zaprešić

17.30 sati

Istra 1961 - Slaven Belupo
TABLICA
1. Dinamo**22**17**2**3**40:9**53

2. Hajduk**22**12**5**5**35:19**41

3. Osijek**22**10**8**4**36:23**38

4. Rijeka**22**11**5**6**35:26**38

5. Lokomotiva**22**10**4**8**31:27**34

6. Gorica**22**8**7**7**26:28*31

7. S.Belupo**22**6**3**13**20:39**21

8. Inter**21**3**8**10**24:38**17

9. Istra 1961**22**3**6**13**17:34**15

10. Varaždin**22**3**6**13**16:35**15
MEĐUSOBNI SUSRETI

RIJEKA – OSIJEK**83**33**21**29**115:97
Možda ste propustili...

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA

Bez pobjednika u Vukovaru i Vinkovcima

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

Najčitanije iz rubrike