Osijek
PČELE U ZAGRLJAJU CVJETNIH MIRISA

Umirovljenicu Evicu Šunjić praunuk inspirirao za slikovnicu o pčelama
Objavljeno 22. veljače, 2020.
Teško se odlučiti je li ljepše što je umirovljena učiteljica Evica Šunjić napisala slikovnicu "Pčele u zagrljaju cvjetnih mirisa" ili što su slikovnicu oslikali učenici Osnovne škole Višnjevac, gdje je autorica radila gotovo cijeli svoj radni vijek. Svoju je slikovnicu predstavila jučer u Odjelu za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, otkrivši kako joj je motivacija bio praunuk Lovro koji obožava pčele, med i pčelarstvo općenito.

- Na nagovor kolegice počela sam zapisivati sve o čemu sam s Lovrom razgovarala o pčelama. Inače, ovo je prva slikovnica koju sam prezentirala javnosti, a inače sam ih mnogo napisala, neke i ukoričila - kaže ova 78-godišnja umirovljena učiteljica, dodajući kako joj je najvažnije da djeca prihvate slikovnicu i shvate pčele kao pomagačice i suradnice u prirodi. Tako je na dječji način opisala oprašivanje i rojenje, ali i pčelare koji pomažu u njihovu preživljavanju, a osvrnula se i na štetno trovanje pesticidima. Važno joj je, ističe, da se stvaraju nove generacije koje će voljeti prirodu, neće ju onečišćavati i koje će nastojati da pčele duže traju.

Sve su to prihvatili i učenici iz osnovnih škola iz Višnjevca, Josipovca i Podravskih Podgajaca (odakle potječe autorica, nap.a.), a koji su bili jučerašnja publika. Među njima je i učenica 3.a OŠ Višnjevac Ana Lučenčić koja je, odjevena u pčelu, predstavila knjigu.

- Naučila sam da pčele izviđačice istražuju dobar nektar i usmjeravaju druge pčele da ondje odu - znalački je pojasnila Ana, ocijenivši slikovnicu izvrsnom, zanimljivom i poučnom. M. Mihelić
POHVALA AUTORICI
Prof. dr. sc. Ana Pintarić, umirovljena bivša dekanica Filozofskog fakulteta u Osijeku, inače lektor slikovnice “Pčele u zagrljaju cvjetnih mirisa”, istaknula je kako je predstavljanje priređeno u povodu Dana hrvatskoga jezika, odnosno Međunarodnog dana materinskog jezika.

- Nikad nije dosta govoriti o pčelama, o prirodi, o važnosti pčelarstva i, dakako, pčelara koji im svojim radom pomažu. Ovo je jedna od slikovnica s tom tematikom koja progovara o zdravlju i životu pčela na dobrobit čovječanstva. Naša je kolegica Šunjić svoje dugogodišnje iskustvo pretočila u prelijepu slikovnicu koju svakako vrijedi pročitati - rekla je prof. Pintarić, ocjenjujući pohvalnim što struka u mirovini svoje bogato iskustvo prenosi drugima, kao što je to učinila umirovljena učiteljica OŠ Višnjevac Evica Šunjić.
Najčitanije iz rubrike