Regija
OŽIVJELI KULTURNI ŽVOT OPĆINE

KUD Mikleuš ponosni je čuvar kulturne baštine svoga kraja
Objavljeno 22. veljače, 2020.
Uz folkor, slavonsku pjesmu i ples, drušvo je aktivan sudionik i organizator ostalih događanja u mjestu
MIKLEUŠ

Kulturno-umjetničko društvo Mikleuš od svog ponovnog osnutka 2016. godine niže uspjehe i pravi je zaštitni znak svoje općine.


Ako se pogleda u povijest, ova folklorna priča očuvanja narodne baštine u Mikleušu počela je još davne 1978. na 1979. godinu, kada je osnovano prvo društvo pod nazivom KUD "Polet", koje je djelovalo sve do 1984. godine. Dugo se potom u narodnoj nošnji u Mikleušu nije plesalo, sve do 2016. godine, kada prof. Marko Kragujević i načelnik općine Milan Dundović pokreću inicijativu ponovnog osnivanja društva te se ubrzo osniva KUD Mikleuš. U KUD-u danas djeluju plesna, pjevačka, glazbena te odnedavno i dječja skupina.


- Imamo ekipu koja vrijedno radi i od srca zahvaljujem svima koji bar nešto učine za ovo društvo. Svake smo godine sve brojniji, imamo sve više nastupa i sve smo bolji i, ono što je najvažnije, uvježbavamo sve veći broj koreografija kako bismo na najbolji mogući način promovirali svoje mjesto i općinu. Prošle smo godine u Donjim Raštanama na 14. večeri folklora i starih običaja ‘Pisme moje u škatuli stoje‘ osvojili nagradu za najbolju prezentaciju izvornog folklora, predstavivši svoju prepoznatljivu slavonsku koreografiju "Al‘ je lijepo u našemu kraju". Pobjedom smo dobili pozivnicu za sudjelovanje na Međunarodnoj smotri folklora, koja će se ove godine održati na otoku Pašmanu, gdje je KUD kao nagradu dobio i tri dana besplatnog boravka. Trudimo se što više nastupati, pa tako plešemo po cijeloj županiji, čak i šire, želeći u prvom redu prikazati svu ljepotu folklora i naše Slavonije - kaže novi predsjednik KUD-a Mikleuš Robert Grabar te poziva sve mlade i one nešto starije da dođu u ovu mikleušku obitelj čuvara tradicijske kulture.


- Redovno održavamo probe, i to sada u novouređenom prostoru našeg društva na kojemu zahvaljujem Općini i načelniku Milanu Dundoviću. Odrasla skupina probe ima svakog ponedjeljka i srijede od 20 sati, upravo vježbamo i neke nove koreografije, a dječja skupina je srijedom od 19 sati. Mnogo nam znači iskustvo i znanje našeg voditelja profesora Đure Bega, velika pomoć načelnika i općine, a naše pravo bogatstvo najmlađi su članovi društva u koje gajimo velike nade - zaključio je Grabar. Načelnik općine Dundović za ovo vrijedno društvo ima samo riječi hvale.


- KUD Mikleuš istinska je vrijednost naše općine. Riječ je o kolektivu koji ima jasnu viziju rada. Uvijek su na raspolaganju Općini, svojim sumještanima i definitivno se na njih, u svakom trenutku, možeš osloniti. Sve što su napravili u ovih nekoliko godina doista je vrijedno svake pohvale. Naravno, tu su i nagrade, ali ja, prije svega, mislim na to što su okupili mještane sve dobi u jedno društvo koje može činiti samo dobro. Posebno je vrijedno okupljanje mladih oko folklora jer znamo što donosi današnja tehnologija, pa kad vidiš bećare i snaše u kolu s osmijehom, ljepšeg i ugodnijeg nema. Hvala im za sve i vjerujem da ćemo još dugo zajedno čuvati našu bogatu narodnu tradiciju - kaže načelnik.
- Ovo društvo, uz svoj temeljni zadatak čuvanja tradicijske kulture, aktivno se uključuje u sva ostala događanja u mjestu, a često su i sami organizatori mnogih sadržaja kako bi Miluešu i okolici donijeli višu kulturnu dimenziju, i to je velika vrijednost ovih marljvih ljudi - zaključio je Dundović.


Vladimir Grgurić
Djece je sve više, ali nedostaju plesači
Predsjednik KUD-a Mikleuš Robert Grabar sudjeluje i u vođenju pomlatka te naglašava kako je djece sve više, ali kao i u većini KUD-ova, problem su plesači. “Hvala Bogu djece je sve više, tako da je lakše uvježbati koreografije. No to su većinom djevojčice, kao uostalom i u odrasloj sekciji, gdje su sve žene. Pozivam ovim putem naše muške sumještane da se uključe, uđu u kolo i budu dio našeg društva”, poručuje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike