Novosti
IMENOVANJA I ODLUKE PREDSJEDNIKA RH

Odluka o slanju vojske u Afganistan
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, u petak je imenovao viceadmirala Roberta Hranju na dužnost načelnika Glavnog stožera te najavio razgovore kojima je cilj okončanje sudjelovanja Hrvatske u misiji u Afganistanu.


Imenovanje je uslijedilo nakon jednoglasne potpore saborskog Odbora za obranu, a na Vladin prijedlog. Odluka o imenovanju stupa na snagu 1. ožujka.


Iz Ureda predsjednika priopćeno je i da se Milanović sastao s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, sadašnjim načelnikom Glavnog stožera generalom zbora Mirkom Šundovim te Hranjom, koji je trenutačno direktor Glavnog stožera OS-a. Na sastanku je predsjednik Milanović izvješten o stanju u Oružanim snagama i planovima razvoja, navode iz Ureda. Uzimajući u obzir ranije preuzete kratkoročne obveze Republike Hrvatske, stoji u priopćenju, Milanović je donio Naredbu o uporabi i dodjeljivanju Oružanih snaga RH u misiji potpore miru "Resolute Support“ u Afganistanu, upućivanjem do 110 pripadnika OS RH u ožujku na rok do sedam mjeseci, osim pripadnika medicinskog tima koji se upućuju na rok do četiri mjeseca. "O budućem sudjelovanju pripadnika OS RH u misiji potpore miru u Afganistanu razgovarat će se, i to radi okončanja sudjelovanja Republike Hrvatske u misiji u Afganistanu", priopćeno je iz Ureda predsjednika.
Podsjetimo da je premijer Andrej Plenković izjavio u srijedu kako je s Milanovićem razgovarao o imenovanju načelnika Glavnog stožera i o mirovnoj misiji u Afganistanu. "Razgovarali smo o mirovnoj misiji, hrvatskom sudjelovanju u misiji ‘Odlučna potpora‘ u Afganistanu. Dogovorili smo da ide idući kontingent HV-a u Afganistan, 11. kontingent završava svoju misiju, a 12. tek treba ići", kazao je Plenković. "Prema nadležnostima i propisima tu odluku potpisuje predsjednik Republike. Kako smo se dogovorili on će to potpisati, nakon toga ćemo razgovarati o daljnjoj nazočnosti HV-a u toj misiji", istaknuo je premijer. H/D.Pav.