Ekonomija
UZ SVJETSKI DAN TURISTIČKIH VODIČA

Turističkim se vođenjem u Hrvatskoj bavi 5500 osoba
Objavljeno 22. veljače, 2020.
Turistički vodiči kažu kako imaju dojam da se na mala vrata uvodi deregulacija i uništenje tog izuzetno važnog zanimanja

Svjetski dan turističkih vodiča (21. veljače) domaćim je turističkim vodičima okupljenima oko Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH) bio prilika da još jednom podsjete kako je njihova struka, osim što je podcijenjena, neadekvatno zakonski praćena. U razgovoru za domaće medije Kristina Nuić Prka, predsjednica ZDTVH-a, istaknula je da je "turističko vođenje forma, a turistički vodič je zanat". U Hrvatskoj je, prema procjenama, 5500 turističkih vodiča i njihov broj raste, premda je teško točno utvrditi koliko se osoba u Hrvatskoj bavi turističkim vođenjem, kao i koliko ih je stvarno aktivnih, jer je to nekima jedini, a nekima samo povremeni posao.

Licencije
A upravo nedefiniranost kategorije povremenog rada u našem zakonodavstvu, smatraju vodiči, a među njima je i Vlado Pest, jedan od najpoznatijih osječkih turističkih vodiča, stavlja ih u nepovoljan položaj.
Ovlašteni turistički vodič je prema domaćem radnom zakonodavstvu "slobodno zanimanje" pa stoga te osobe ne mogu biti evidentirane kao nezaposlene u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Ili, netko tko je stalno zaposlen u nekoj tvrtki a pri tome ima licenciju za vodiča i u godini odradi manje od desetak dana vođenja - kada dobije otkaz jer je višak - nema pravo na naknadu za nezaposlene osobe. Također, mladi obrazovani ljudi koji polože tečaj za vodiča nemaju pravo na poticaje pri otvaranju obrta, bez čega ne mogu ni početi raditi kao vodiči, jer u prvoj sezoni gotovo nitko ne može dovoljno zaraditi da podmiri sve izdatke. Taj bi se problem riješio osnivanjem obrta, ali, kaže nam naš sugovornik, na to se mnogi nerado odlučuju, jer to sa sobom nosi i financijske obveze prema državi, a zarada i dobit nisu izvjesne. Pest iznosi i probleme s licencijama.
- Turistički vodiči u Hrvatskoj dobivaju licencije prema županijama u kojima polažu ispit za turističkog vodiča. Što znači da smiju biti vodiči po svim lokalitetima te županije. Ali ako netko dovede ovamo grupu iz Zagreba, ili mi grupu iz Slavonije u Dubrovnik, a nema licenciju za tu županiju, mora angažirati licenciranog vodiča. S druge strane, turističke zemlje poput Grčke, Italije ili Francuske to su riješile tako da je za cijelu zemlju dovoljna jedna licencija - upozorava Pest.

Sezonalnost
Govoreći o problemima s kojima se suočavaju turistički vodiči, Nuić Prka također ističe pretežnu sezonalnost tog zanimanja, od kojega rijetki dobro zarađuju i mogu živjeti, a za cijene vođenja kaže da se kreću od 350 kuna naviše. - Svaki vodič određuje u dogovoru s agencijom svoju cijenu, a kao udruga borimo se protiv pojave "besplatnih" vođenja s naplatom napojnice jer je to izigravanje zakona i nelojalna konkurencija - kaže predsjednica ZDTVH-a.
U posljednjih nekoliko godina pojavio se i problem stranih vodiča po Hrvatskoj, kojima Ministarstvo turizma izdaje dozvole, a Nuić Prka kaže da nisu problem te dozvole, ni hoće li ih dobiti više ili manje stranaca, nego kriteriji njihova izdavanja i činjenica da te osobe najčešće ne znaju da na zaštićenom lokalitetu ne smiju pružati svoje usluge.
"Ako i jesu o tome informirane, svjesno krše zakon i oko toga se već nekoliko godina borimo, jer, nažalost, nema dovoljno inspekcija na terenu. Svaka država ima svoje zakone i mi inzistiramo da ih i naši hrvatski kolege koji rade u inozemstvu poštuju", iznosi Nuić Prka i dodaje da donošenje pravilnika kojim će se to regulirati kasni, iako smatra da ih mjerodavni ipak čuju.
Zbog svega toga sve su nezadovoljniji i vodiči u Zajednici društava turističkih vodiča Hrvatske jer, umjesto da se bave kreativnim projektima, stalno rješavaju probleme, a imaju i dojam da se na mala vrata uvodi deregulacija i uništenje tog zanimanja. Dario Kuštro/H
SLAVONIJA PUNA IZNENAĐENJA
O tome kako je biti turistički vodič, više i radije nego o zakonskoj regulativi, voli govoriti Igor Majdiš iz Osijeka. Njemu su, naime, i u privatno vrijeme putovanja jednostavno postala strast i svake godine obiđe nekoliko destinacija. No zanimalo nas je što turisti koji dođu u Osijek i Slavoniju kažu o nama. “Većina njih dođe s predodžbom o gastronomiji i eventualno Kopačkom ritu. No nakon boravka ovdje kući se vrate znatno obogaćeni. Iznenađeni su onim što sve istok Hrvatske ima ponuditi i gotovo svi najavljuju ponovni dolazak”, kaže Majdiš.
Možda ste propustili...

GOSTI CIJENE “LOKALNO ISKUSTVO”

Optimizam je NA ISTOKU!

Najčitanije iz rubrike