Mozaik
ŽIRI FILMSKOG FESTIVALA U BERLINU

Jednako i otvorena
uma pristupit ćemo
procjeni svakog filma
Objavljeno 22. veljače, 2020.
Predsjednik žirija, glumac Jeremy Irons je iskoristio priliku i novinarima raščistio stavove o osjetljivim temama

Žao mi je što vam kradem vrijeme, ali moram naprije komentirati napade (posebno) njemačkih medija na mene u posljednjih nekoliko tjedana jer ne želim da ta tema na bilo koji način uznemirava rad žirija i odvlači pozornost, počeo je Jeremy Irons konferenciju za novinare glavnog žirija 70. Berlinala i prije nego što je postavljeno prvo pitanje novinara.

Medijski napadi o kojima govori vezani su uz (uistinu začuđujuće) izjave o istospolnom braku, abortusu i seksualnom nasilju koje je britanska filmska zvijezda, kako sama kaže, "navodno izgovorila", u više navrata posljednjeg desetljeća, što se na kraju pretvorilo u glavnu vijest s prve medijske konferencije 70. Berlinala. Tako je u intervjuu za Radio Times 2011. godine Irons izjavio kako "svaka sposobna i samouvjerena žena može podnijeti ruku na stražnjici jer je to oblik komunikacije i jedan od načina pokazivanja prijateljske bliskosti", dvije godine poslije u intervjuu za Huffington izjavio je kako bi legalizacija istospolnih brakova mogla ohrabriti očeve da se vjenčaju sa svojim sinovima kako bi izbjegli plaćanje poreza na nasljedstvo, također je rekao da su žene koje su tvrdile da su ih 1970-ih seksualno napale britanske televizijske zvijezde dijelom same odgovorne za to, a 2016. godine u The Guardianu izjavio je kako Crkva ima pravo na svoj stav o abortusu kao grijehu.

- Iako sam se već više puta ispričao, dopustite mi da jednom zauvijek raščistim svoje stavove o ovim osjetljivim i važnim temama - nastavio je predsjednik žirija 70. Berlinala, koji se (očito) pred sedmom silom pojavio s pripremljenom izjavom kako bi izbjegao neugodna pitanja na konferenciji.

- Prvo, snažno podržavam globalni pokret za ravnopravnost spolova, jednaka prava za žene i borbu protiv svakog oblika nasilja nad ženama u profesionalnom okruženju i kod kuće; drugo, pozdravljam legalizaciju istospolnih brakova i nadam se da će sve više država i društava u svijetu ozakoniti ta prava; i treće, iskreno podržavam pravo žene da samostalno odluči o abortusu. Vjerujem da ta tri ljudska prava čine temelj ispravnog, civiliziranog i humanog društva kakvomu bismo svi trebali težiti. Na žalost, i u 21. stoljeću u mnogim dijelovima svijeta ta prava ne postoje, a u nekima njihovo prakticiranje rezultira zatvorskim, čak i smrtnim, kaznama - završio je svoj monolog Jeremy Irons, rekavši i kako to govori ne kao predsjednik žirija, nego kao privatna osoba i čovjek. U nastavku je dodao kako se "nada da će se neki filmovi u natjecateljskom programu bavititvim važnim temama kao jednima od najvažnijih s kojima se današnje ljudsko društvo suočava" te kako s uzbuđenjem i veseljem očekuje gledanje filmova "koji će nas natjerati na razmišljanje, preispitivanje stajališta i predrasuda".

U nastavku konferencije za novinare žiri se osvrnuo na natjecateljski program 70. Berlinala, u kojem se 18 naslova bori za Zlatne i Srebrne medvjede, jednoglasno se suglasivši kako će umjetničkoj procjeni svakoga filma pristupiti jednako i otvorena uma.

- Volim filmove koju stvaraju magiju i bude snažne emocije, to su elementi koji su mi važni kad ocjenjujem film i nadam se da ćemo pronaći dva ili tri takva filma ove godine - objašnjava Jeremy Irons svoje kriterije za dobar i uspješan film. Ostatak žirija složio se sa svojim kolegom i predsjednikom.

- Svaki film koji te emotivno dotakne i pomakne iznutra, čak i kad i nije posebno uspješno djelo, bolji je od svakog šabloniziranog filma koji je nastao na sastancima filmskih studija kojima je jedini cilj zarada. Bio sam na takvim sastancima i ti razgovori su strašni - rekao je američki redatelj Kenneth Lonergan, koji je 2017. godine za dramu “Manchester pored mora” nagrađen Oscarom za najbolji scenarij. Uz Ironsa i Lonergana u sedmeročlanom žiriju ističu se brazilski filmaš Kleber Mendonca Fihlo (“Bacurau”), talijanski glumac Luca Marinelli (“Martin Eden”) i francusko-argentinska glumica Berenice Bejo (“Umjetnik”).

Stjepan HUNDIĆ
FESTIVAL OTVOREN MINUTOM ŠUTNJE ZA ŽRTVE U HANAUU
Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoren je projekcijom filma “My Salinger Year”, a tijekom svečanosti otvaranja jubilarnog, 70. Berlinala održana je minuta šutnje za žrtve pokolja u Hanauu, u kojemu je ubijeno devet osoba. Žiri, organizatori i svi sudionici ustali su kako bi odali počast žrtvama nekoliko minuta prije projekcije filma francusko-kanadskog redatelja Philippea Falardeaua, u kojem jednu od glavnih uloga ima Sigourney Weaver. U kratkom priopćenju objavljenom tijekom dana filmski festival je istaknuo da tuguje nakon pucnjave u srijedu navečer u Hanauu i ponovio kako se Berlinale zauzima za toleranciju, poštovanje i gostoprimstvo i da se oštro protivi nasilju i rasizmu.
18 naslova
BORI SE ZA ZLATNE

I SREBRNE MEDVJEDE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike