Mozaik
OBJAVLJENA IMENA KANDIDATA ZA PORINA 2020.

Najviše nominacija za Urbana, Opću opasnost i J. R. Augusta
Objavljeno 22. veljače, 2020.
Mia Dimšić nominirana je u tri kategorije za svoj hit-duet s Markom Toljom

Na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom Matis Absolute Loungeu objavljene su nominacije za 27. izdanje Glazbene nagrade Porin. Glasačko tijelo u prvom krugu glasanja svoje favorite biralo je među ukupno 2400 ovogodišnjih prijava raspoređenih u 37 kategorija, što je povećanje od gotovo 400 prijava u odnosu prema prošloj godini.

Najviše prijava i ove godine pristiglo je za kategoriju Pjesma godine za koju su prijavljene čak 274 skladbe, a velik je interes i za kategoriju Album godine za koju je prijavljeno 112 albuma. Organizatori ističu povećanje od gotovo 20 % u broju nakladnika u odnosu prema prethodnoj godini, od čega je i dalje najveći broj onih nezavisnih.

Prema glasovima struke, najviše nominacija osvojili su Urban & 4 i Zagrebačka filharmonija s albumom "Live at Lisinski" i pjesmom "Iskra", Opća opasnost s albumom "Karta do prošlosti" te Nikola Vranić, poznatiji kao J. R. August, s albumom "Dangerous Waters".

Albumi godine
Album "Live at Lisinski" Urbana & 4 i Zagrebačke filharmonije nominiran je u kategorijama Najbolji koncertni album i Najbolja produkcija, koji potpisuju producenti Ante Gelo i Goran Martinac, Najbolja snimka (Goran Martinac) te za Najbolje likovno oblikovanje, koje potpisuje Tomislav Torjanac. Skladba "Sutra ćemo pričati" konkurira u kategoriji Najbolji aranžman, koji potpisuje Ante Gelo, a pjesma "Iskra", koju potpisuje Damir Urban, nominirana je u kategoriji Pjesma godine te u kategoriji Najbolji videobroj, koji potpisuju Milica Czerny Urban i Damir Urban.

Album "Karta do prošlosti" Opće opasnosti nominiran je u kategoriji Album godine, Najbolji album rock-glazbe i Najbolja produkcija, koju potpisuje Branimir Jovanovac, te Najbolja snimka (Branimir Jovanovac), a Opća opasnost nominirana je s istoimenom pjesmom i u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom. Album "Dangerous Waters" nominiran je u kategorijama Album godine i Najbolji album alternativne glazbe, čiju produkciju potpisuje sam J. R. August, pjesma "Crucify me", koju on izvodi, nominirana je u Najboljoj muškoj vokalnoj izvedbi te za Najbolji videobroj, čiju režiju potpisuje Filip Gržinčić.

Za album godine nominirani su J. R. August s albumom "Dangerous Waters", Psihomodo pop s albumom "Digitalno nebo", Chui s albumom "Iz kapetanovog dnevnika", Vanna s albumom "Izmiješane boje" i Opća opasnost s albumom "Karta do prošlosti".

U kategoriji Pjesma godine nominirane su pjesme: "Digitalno nebo" autora Davora Gopca u izvedbi Psihomodo popa; "Iskra", autora Damira Urbana u izvedbi Urban & 4; "Lito umire", koju autorski potpisuju Josip Radić i Neno Belan, koji je i izvođač pjesme; "Sva blaga ovog svijeta", koju autorski potpisuju Vjekoslav Dimter, Mia Dimšić i Damir Bačić, a izvode Mia Dimšić i Marko Tolja; te pjesma "Voli me" autorskog dvojca Tončija i Vjekoslave Huljić koju izvodi Petar Grašo.

U kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba ove godine konkurira čak pet izvođačica, a one su: Amira Medunjanin, Antonela Doko, Gabi Novak, Mia Dimšić i Nina Badrić. Za Najbolju mušku vokalnu izvedbu ove godine nominirani su Damir Kedžo, J. R. August i Marko Tolja.

Dodjela u Rijeci
U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominacije su osvojili albumi: "C‘est la vie (Acoustic)" grupe Colonia, "Ćiribu ćiriba" Domenice te "Ljubav.com" Željka Krušlina i grupe Latino. U kategoriji Najbolji album pop-glazbe nominirani su Vanna s albumom "Izmiješane boje", Bang Bang s albumom "Mol. 2" i Aljoša Šerić s albumom "Što ćemo raditi do kraja života".

Grupe Psihomodo pop i Chui ističu se većim brojem nominacija. Album "Digitalno nebo" Psihomodo popa nominiran je u kategoriji Album godine i Najbolji album rock-glazbe, čiju produkciju potpisuje Srđan Sekulović Skansi, a istoimena pjesma autora Davora Gopca nominirana je u kategorijama Pjesma godine i Najbolji videobroj, redatelja Radislava Jovanova Gonza. Album "Iz kapetanovog dnevnika" producenta Tonija Starešinića nominiran je za Album godine, Najbolji album alternativne glazbe te za Najbolje likovno oblikovanje, autora Dalibora Barića. Skladba "Eternautova tema" s navedenog albuma nominirana je u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz-glazbe) u suradnji Chuija i Ink Experiment Dua.

U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su J. R. August, Lu Jakelić i Porto Morto.

Finaliste Porina na ceremoniji proglašenja nominacija predstavili su brojni poznati prezenteri među kojima su bili: Marko Tolja, Željko Bebek, Dražen Baljak (Let 3), Matija Cvek, Pavao Mašić, Bang Bang, Marko Kutlić i Nela, Pravila igre i dr. Tko će osvojiti prestižnu statuu odlučit će glasačko tijelo u drugom krugu glasanja kada će izabrati najbolje od najboljih, a dobitnici Porina bit će poznati na završnoj svečanosti koja će se održati 27. ožujka u Centru Zamet u Rijeci.

Tanja Kvorka
NOMINACIJE I ZA ŽVS ĐAKOVČANKE I DIKE
Slavonaca se našlo i u kategorijama posvećenima narodnoj glazbi. Za Najbolji album folklorne glazbe nominiran je ŽVS Đakovčanke za svoj album “Teci, Slavonijo moja”, a konkurencija su im vokalne skupine Jažulice i Frndalice s albumom “Na verh gore - Bugarenje iz Ćićarije” i Folklorni ansambl Linđo s “Poslušajte, ljudi, glasa ovoga”. U kategoriji Najbolji album tamburaške glazbe nominacije su dobili albumi: “14. Glazbeni festival šokačke pisme Županja 2019.” (razni izvođači), “Kajkavski biseri” (Bojan Jambrošić & Tamburaški orkestar HRT-a) i “Romanse” (Dike). Za Najbolji album pop-folklorne glazbe natječu se: “25 - 25 godina Tamburaške družine Krijesnice” (Tamburaška družina Krijesnice), “Festival kajkavskih popevki Krapina 2019.” (razni izvođači) i “Tezoro” (klapa Kaše).
U odnosu prema prošloj godini broj nakladnika veći je 20 %, od čega je najviše nezavisnih
Možda ste propustili...

IPAK NEĆE ŽIVJETI U KANADI KAD SE POVUKU S DVORA

Harry i Meghan preselili u L. A.

VUKOVARSKI AMATERI USPJEŠNO POČELI GODINU

Nakon dvije sjajne premijere glumci na prisilnom odmoru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana